Nemrégiben derült ki, hogy a románok már jobban kijönnek a pénzükből mint a magyarok. Vajon igaz ez a hír? Mire alapozták? Mennyi az átlagkereset Romániában? Az igazság az, hogy már tavaly magasabb volt az átlagkeresetük, mint nekünk. És bár elvileg mindenhol emelkednek a bérek, a növekedés mértéke nagyban befolyásolja az emberek életminőségét. Ez a mérték a nem mindegy.

Mennyi az átlagkereset Romániában?

Sokkal inkább az a kérdés, miért tudnak többet költeni, hiszen ebben mutatkozik meg az emberek jóléte. Mi alapján történik az összehasonlítás?

Az összehasonlítás alapja a PPS, azaz a vásárlóerőparitás. Az ez alapján számolt nettó bér figyelembe veszi azokat a szempontokat, amik a valutabeli összehasonlításnál problémát okoznak. Ilyen nehézségek lehetnek az árfolyamok ingadozásai különböző országokban, az eltérő árak és a bruttó-nettó bér közti különbségek. Tehát a PPS már nem valutának számít, illetve figyelembe vesz több háztartástípust is (egy-két keresős, gyermekes). Habár a román bérszint nem sokkal magasabb mint a magyar, a vásárlóerőparitás alapján sokkal jobban teljesít. Tekintsük át miért.

Mi a probléma Magyarországgal?

  1. A román gazdaság gyorsabban nőtt, mert az ottani lakosság többet fogyasztott.
  2. Románia egy főre jutó GDP-je már 2023-ban elhagyta Magarországét.
  3. A magyar döntéshozók sokkal inkább arra hajtanak, hogy a beruházások minél nagyobb pénzmennyiséget vegyenek el a gazdaság egészéből. Más országokban ennek az aránya sokkal alacsonyabb. Ők a fogyasztásra helyezik a hangsúlyt. Így jutottunk el odáig, hogy az egy főre jutó fogyasztásban csak Bulgáriát előzzük meg.
  4. Mivel Magyarországon alacsonyabb a bérszint és a forint árfolyam is leértékelődő, a gazdasági felzárkódásunk is lassabb. Ráadásul az egy órára jutó bérköltségünk körülbelül 13 euró, ami az egyik legalacsonyabb az EU-s országok között. Ez csak az olcsó munkaerőt igénylő vállalkozókat támogatja, ami nem igényel magas végzettséget vagy épp hozzáadott értékeket.

Mi van a gyerekek után járó adókedvezménnyel?

Az az igazság, hogy ez sem változtat a dolgokon, mert itthon nem alakítottak a kedvezményen, tehát ma már nincs hatással a nettó jövedelemre. A PPS- alapján a gyerekes háztartások is megelőztek minket Romániában. Érdekességképpen hozunk egy másik példát is, ami a családbarát Magyarországot hasonlítja össze Németországgal.

  • a legolcsóbb német bébiétel, ugyanannál a márkánál is, olcsóbb mint a magyar
  • a nettó minimálbérek között (1524,09 euró vs 177.422 Ft) is óriási a különbség a két ország között
  • a családi pótlék a németeknél egy gyerekre 250 euró, itthon pedig 12.200 forint.

Ezek alapján a német családi pótlékból 500 bébiétel jön ki egy hónapra, míg a magyarból csak 33.

Hóvége ügyfélszolgálat

Kapcsolódó

Legfrissebb

Most fél áron a legfinomabb kajszi: 9 szuper szedd magad sárgabarack 2024-es helyszínt mutatunk

Tavaly nagyon kevés sárgabarack termett a fagyok miatt, nem is adták olcsón. Idén valamivel jobb a helyzet: a nagybani piacon 900-1200, a boltokban 1400-1600...

Bonyolult jogi ügyek? Mostantól jogász segíti a Hóvége Ügyfélszolgálat munkáját

Nemrég debütált legújabb segítő szolgáltatásunk, az Ügyfélszolgálat. Úgy éreztük, hogy nagy szükség lenne egy felületre, ahol bárki felteheti a kérdését vagy elmondhatja a problémáját....

Hogyan kell visszafizetni a CSOK-ot, ha nincs gyerek?

A CSOK nagy segítséget jelenthet gyermekes családok lakáshoz jutásában, azonban ha tervezett gyermekek után vesszük igénybe, akkor számolnunk kell azzal a lehetőséggel is, hogy...