Rekord számú bankszámlát nyitottak a magyarok az idén. A rekord magas infláció miatt szorul vissza a készpénzhasználat. Sokan például hitel reményében nyitnak csak bankszámlát. 

Győzött az infláció a készpénz fölött. Legalábbis a Bank360 cikke szerint. Az idén ugyanis az is bevitte a bankba a pénzét, aki évek óta otthon tartotta, hogy ne kelljen számlavezetési díjat és egyéb költségeket fizetnie. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss statisztikái szerint történelmi csúcson van a forint- és devizaszámlák száma. A háztartásoknak csaknem 9,8 millió, a gazdálkodó szervezeteknek pedig 1,048 millió bankszámlájuk volt 2023 júniusában. A bankszámlák növekvő számának persze az is az egyik oka, hogy egyre több vásárláshoz van szükség bankszámlára, bankkártyára.

Bankszámla nyitás szomorú oka: a folyószámlahitel reménye 

A magas infláció is bankolásra ösztönözheti a lakosságot, a háztartásokban felhalmozott készpénznek sokan keresnek valamilyen befektetési lehetőséget. De sajnos van egy szomorúbb oka is annak, hogy az infláció miatt sokan nyitnak bankszámlát: Akik nem jönnek ki a havi jövedelmükből, a folyószámlahitel reményében nyithatnak bankszámlát. 
Egyre többen fizetnek bankkártyával 

Egyre többen fizetnek bankkártyával

A bankkártyás vásárlások száma és értéke is nőtt az idén, a második negyedévben. 448 millió vásárlási tranzakció történt, ami éves alapon 13,1 százalékos növekedés. Értékük eközben az inflációt meghaladó mértékben, 24,4 százalékkal nőtt. A fokozott kártyahasználatra a kereskedők is reagáltak, a korábbinál is több helyen fogadják el a bankkártyát. A félév végén meghaladta a 150 ezret az olyan bolti kereskedők száma, ahol lehetett kártyával fizetni. Emellett több mint 46 ezer webshop fogadja már el a plasztiklapot. 

Megfélemlítéssel csalják ki a pénzt

A visszaélések száma és értéke sajnos tovább növekedett – írja a Bank360. A megvalósult csalások aránya a teljes forgalomhoz képest ugyanakkor továbbra is elenyésző. A fizetési kártyás visszaélések között továbbra is az adathalászathoz, adatlopáshoz kapcsolódók teszik ki a legnagyobb részt. Ezek mellett még a pszichológiai manipuláció jelenik meg nagyobb összegekkel. 

Arról, hogyan védd meg jelszavaidat, adataidat a csalóktól, itt írtunk korábban:

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...

Lomtalanítás lesz Újpesten 18-ától, itt vannak a részletes infók

Megszabadulnál a ronda, vedlett kanapétól? Végre rászántad magad, hogy lecseréld a matracot? Most megteheted, egy forintodba sem kerül és nem neked kell vele furikáznod:...