Ugyan az infláció 4 százalékos volt januárban a KSH mérései alapján, mégis újra átlag fölött drágultak a zöldségek. Mi az, ami hatással van a zöldség árakra és mit jelent szám szerint az átlag fölötti drágulás? Jelenleg nagyjából ötödével kerül többe a paradicsom, a paprika és a hagyma, mint tavaly. A tavalyelőtti árakhoz viszonyítva pedig kétharmadával fizetünk többet a zöldségekért. Mi várható még az idei előrejelzések alapján és mennyivel drágulnak a zöldségek?

A zöldségek drágulására hatással van a csomagolás árnövekedése és a kereskedők költségeinek megugrása is. De csakúgy, mint tavaly, problémát jelent az is, ha ideje korán érkezik a tavasz, márpedig jelenleg rekordenyhe a téli időjárás. Egy tavaszi fagy szörnyű károkat okoz a gyümölcstermésben

Ennek az aggodalomnak az Agrárgazdasági Kamara is hangot adott:  “Ilyenkor már elindul a nedvkeringés, a rügyek ugye megduzzadnak és rügyfakadás van. Hogyha egy erős fagy jön mondjuk a márciusi vagy akár áprilisi hónapban, amikor legtöbb gyümölcsfa virágzik, akkor komoly kár érheti ismét az állományt”- hangzott el az RTL Híradóban.

Mennyivel drágulnak a zöldségek?

A paradicsom 21, a paprika 17 százalékkal került többe januárban, mint egy évvel korábban, a vöröshagymáért 13 százalékkal kértek többet a KSH adatai szerint. Az elmúlt két évben összesen kétharmadával emelkedtek az árak.

Az egyetlen, ami csökkent, az a zöldségek eladott mennyisége. Az RTL Híradónak nyilatkozó üzletvezető, Sárköziné Tóth Ágnes elmondta, hogy “Míg tavaly háromszor kellett mennem zöldségért, idén meg hát az év vége óta meg csak egyszer. Ennyi. És még abból is marad.”

Mitől drágulnak a zöldségek?

Ilyenkor főleg külföldről behozott zöldségeket árulnak a boltokban, amelyek ezúttal nem a forintgyengülés hatására drágulnak. De akkor felmerül a kérdés, hogy milyen tényezők határozzák meg, hogy mennyibe kerülnek és mennyivel drágulnak a zöldségek?

A fogyasztó ár három elemből tevődik össze. Van a termelői ár, a csomagolási költség, a harmadik “magának a kiskereskedelemnek a költsége, illetve árrése, ezekből az utóbbi kettő, az nagyon jelentősen emelkedett az elmúlt 2 év során.” – magyarázta Kelemen Péter ügyvezető igazgató, a Fruitveb Zöldség-Gyümölcs Terméktanácstól az RTL-nek.

Mi várható még idén?

A meteorológusok egyelőre nem tudják pontosan, hogy mikor jön a tavasz idén, és hogy mire lehet számítani. “Bár folytatódik az átlagosnál enyhébb idő, még mindig csak február második fele van. Így tehát azt még korai lenne kijelenteni, hogy tartósan, illetve végleg beköszöntött volna a tavaszias idő” – mondta Kókai Ádám meteorológus.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Zsebkendőnyi teraszon is lehet sok paradicsomod: ez a bombabiztos módszer

Még nem késő a paradicsom termesztése júliusban sem. Ha ilyenkor ültetünk, akár októberben is bőven hozhat termést a növény. Kis helyünk van rá vagy...

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...