Nyitólap Maradj egészséges! Főzés Isteni pitypangszörp készítése házilag: nem lehet elrontani

Isteni pitypangszörp készítése házilag: nem lehet elrontani

Ebtej, gyermekláncfű, kikirics, pongyola pitypang, zsibavirág – rengeteg néven ismerik a sokoldalú gyom- és gyógynövényt. Levelétől a gyökeréig gyógyhatású anyagokat tartalmaz, virágából egészséges, kincset érő szörp készülhet. Nem kevés munka, de megéri a fáradságot. Mennyit gyűjtsünk, hogyan, mire kell ügyelni a feldolgozásnál? Pitypangszörp készítése házilag – mutatjuk, amit tudni kell.

A tavasz hírnöke

A pitypang tavasszal a legelső, frissen kihajtó növények egyike. Évelő növényfaj, az őszirózsafélék nemzetségébe tartozik. Gyakorlatilag bárhol találkozhatunk vele, mezőkön, réteken, kertekben, szántókon, de a városi parkokban is rengeteg nő. Fő virágzása április, május – ha szörpöt készítenénk belőle, akkor most van itt az ideje a gyűjtésnek.

Miért szeretjük? A pitypang jótékony hatással van az egészségre

Levele, gyökere jó étvágyjavító és emésztést elősegítő. Magas kálium- és savanyú triterpénszaponin-tartalmának köszönhetően vizelethajtókén is alkalmazható. Több étvágyjavító és vizelethajtó teakeverék állandó összetevője, erősítő, emésztést serkentő, epeműködést elősegítő, vértisztító, májbajokat, anyagcsere-zavarokat gyógyító hatásáról ismert. Méregtelenítésre is használják. Élettani hatásáról bővebben itt.

Pitypangszörp készítése házilag: a gyűjtés

A pitypang virágzása augusztusig tart, de ha szörpöt készítünk, a legjobb áprilisban, májusban szedni. A legfőbb szabály, hogy forgalmas, benzingőzös területeken nem gyűjtünk pitypangot, mert a kipufogógázából származó káros anyagok és a szálló por elszennyezi a virágokat. Kerüljük a kutyasétáltatók által látogatott parkokat, ahol vizelet érheti a pitypangokat. (Semmi bajunk az ebekkel, nagyon szeretjük őket.)

Műanyag vagy nylon szatyor helyett használjunk kosarat, textilzsákot, hogy a finom szirmok ne fonnyadjanak. A virág „fejét” egyszerűen, kézzel leszakítva gyűjthetjük. A nagyobb bogarakat könnyebb lerázni, de a kisebb és ragaszkodóbb példányoktól is megszabadulhatunk, ha rövid időre kiterítjük a virágokat.

Pitypangszörp készítése házilag: a feldolgozás

Ha belekezdtünk a munkába, akkor érdemes egyben letolni: a gyűjtés után röviddel vágjunk bele a feldolgozásba, mert a szirmok könnyen összeesnek, a virágfejek viszonylag hamar összezáródnak. Miért fontos ez? Szörpöt két módszerrel is készíthetünk:

  • Megúszósan: egyben hagyjuk a pitypangfejet, nem szedjük ki szirmokra, a növény zöld részei is maradnak.
  • Munkásan: kiszedegetjük, azaz külön „kipelyhezzük” a szirmokat. Ha így csináljuk, könnyebb dolgunk lesz, amikor a virágfejek még nem húzódtak össze.

Természetesen bármelyiket választhatjuk. A körülményesebb verzió előnye, hogy szörp gazdagabb, igazán virágízű lesz, nem mellesleg sokkal aranylóbb. A megúszós verziónál kevésbé letisztult ízre számíthatunk és zöldes-barnás színre.

Akármelyik módszer mellett döntünk, a virágokat ne mossuk meg! A víz éppen a legértékesebb hozzávalót, a virágport mosná le. A szörp főzése alatt hőkezeljük a virágokat, így semmiféle ártalomnak nem tesszük ki magunkat.

Pitypangszörp készítése házilag: a recept

Hozzávalók:

  • 70-80 dkg pitypangfej
  • 6 db citrom
  • 2,5 l ásványvíz vagy szűrt víz
  • 2,5 kg kristálycukor

Elkészítés:

A munka oroszlánrészén már túl vagyunk, jöhet a főzés! A leszedegetett szirmokat/virágfejeket tegyük egy fazékba (legalább 5 literes legyen) a vízzel. Melegítsük, amíg forrni kezd, utána zárjuk el a lángot. A levet (benne a szirmokkal) fedjük le és hagyjuk kihűlni másnap reggelig.

Másnap reggel ellenőrizzük a főzetet: sötét, már-már barnás levet kapunk, illata, íze gyógyteára emlékezetet. Szűrjük le az alapot és facsarjuk bele kézzel a virágokat. Ezekre már nem lesz szükségünk, csak magára a főzetre.

Annyi cukrot adjunk a fazék tartalmához, amennyi vizet használtunk ( ha 2,5l vízzel készítettük, akkor 2,5 kg cukor kell), és tegyük bele a citromok kifacsart levét. Kis lángon főzzük, de ne forraljuk, csak melegítsük! Kevergessük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Kb. 1 órán át főzzük. Kóstoljuk meg közben, ízlés szerint adhatunk még hozzá citromot. Ha már szörpszerű állaga van, akkor elkészült.

Ha igazán tiszta szörpöt szeretnénk, kis szűrűvel szedjük le a szörp tetején lévő citromrostokat, megmaradt szirmokat. A szörpöt alaposan átmosott vagy kifőzött üvegbe töltsük (legjobb a csatos üveg), majd hűtsük ki száraz dunsztban. A következő tavaszig fogyasztható.

Ilyen arányok mellett 4 liter pitypangszörp készül. Ahhoz mérten változtassuk a receptet, hogy mennyi pitypangot sikerül begyűjtenünk. A virágok forralásánál van némi mozgásterünk: ha töményebb szörpöt szeretnénk, használjunk több virágot, ha kevésbé koncentráltat, akkor több vizet.

Látjuk, az elkészítés pofonegyszerű, tényleg nem lehet elrontani. Ha a család nagy kiránduló, vonjuk be a gyerekeket a gyűjtésbe, a házilag, közösen főzött szörp csak annál értékesebb lesz.

Isteni, száraz kenyérből készült ételek

Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version