Go Back

Pitypangszörp

Egészséges szörp házilag
Recept nyomtatása
Fogás ital, szörp, üdítő
Konyha magyar
Kulcsszavak olcsó, pitypang, szörp, tavasz
Adag(ok) 4 liter
Költség 1500 forint

Felszerelés

  • Jól zárható üvegek

Hozzávalók

  • 700-800 gramm pitypangfej (nem szabad megmosni!)
  • 2500 gramm kristálycukor
  • 6 darab citrom
  • 2,5 liter ásványvíz vagy szűrt víz

Elkészítés

  • A leszedegetett szirmokat/virágfejeket tegyük egy fazékba (legalább 5 literes legyen) a vízzel.
  • Melegítsük, amíg forrni kezd, utána zárjuk el a lángot. A levet (benne a szirmokkal) fedjük le és hagyjuk kihűlni másnap reggelig.
  • Másnap reggel ellenőrizzük a főzetet: sötét, már-már barnás levet kapunk, illata, íze gyógyteára emlékezetet. Szűrjük le az alapot és facsarjuk bele kézzel a virágokat. Ezekre már nem lesz szükségünk, csak magára a főzetre.
  • Annyi cukrot adjunk a fazék tartalmához, amennyi vizet használtunk ( ha 2,5l vízzel készítettük, akkor 2,5 kg cukor kell), és tegyük bele a citromok kifacsart levét. Kis lángon főzzük, de ne forraljuk, csak melegítsük! Kevergessük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Kb. 1 órán át főzzük. Kóstoljuk meg közben, ízlés szerint adhatunk még hozzá citromot. Ha már szörpszerű állaga van, akkor elkészült.
  • Ha igazán tiszta szörpöt szeretnénk, kis szűrűvel szedjük le a szörp tetején lévő citromrostokat, megmaradt szirmokat.
  • A szörpöt alaposan átmosott vagy kifőzött üvegbe töltsük (legjobb a csatos üveg), majd hűtsük ki száraz dunsztban. A következő tavaszig fogyasztható.

Megjegyzések

Ilyen arányok mellett 4 liter pitypangszörp készül. Ahhoz mérten változtassuk a receptet, hogy mennyi pitypangot sikerül begyűjtenünk. A virágok forralásánál van némi mozgásterünk: ha töményebb szörpöt szeretnénk, használjunk több virágot, ha kevésbé koncentráltat, akkor több vizet.