Az utóbbi pár évben terjedtek el igazán a tulipánfarmok Magyarországon, ma pedig már több, mint 15 hely várja a tulipánszüretelőket. Sok tulipánfarmon nemcsak a virágokban gyönyörködhetünk vagy szedhetjük le azokat, hanem kézműves termelői vásárokat is látogathatunk. Indul a tulipánszüret, mutatunk 5 álomszép virágmezőt itthon, ahová ingyenes a belépés.

Tulipánszüret 2023 – hogyan készüljünk fel?

Április elejével kezdetét vette a tulipánszüret 2023-as szezonja. Több álomszép virágmező is van, ahová ingyenes a belépés, de mielőtt útnak indulunk valamelyikbe, érdemes a következőket magunkkal vinni: pléd, metszőolló, kosár. Emellett jó tudni, hogy a legtöbb virágmező kutyabarát hely is, így kedvencünket sem kell otthon hagyni. Ha kisgyermekkel szeretnénk menni egy családi program keretében tulipánt szedni, az sem lehet probléma. Szinte minden virágmezőnek van saját parkoló területe, ahol bőven elférnek az autók.

A tulipánmezők története

A tulipán egy liliomféle, melynek már több ezer változata van, eredetét tekintve pedig Közép-Ázsiából származik. Ma rengetegen szeretnek tulipánt szüretelni, azonban azt kevesen tudják, hogy hazánkba a törökök hozták el ezt a csodás virágot. Az Oszmán Birodalom idején gyakran ajándékként adták a tulipánhagymákat. A tulipán németalföldi elterjedése is egy ilyen ajándékozásnak köszönhető, amikor a flamand botanikus, Charles de L’Écluse kapott ajándékba egyet. A tulipánhagymák kereskedelme és értéke olyan szintre nőtt, hogy Hollandiában a 17. században már, mai értékét tekintve, több százezer forintot is kifizettek egy-egy hagymáért. A hatalmas felhajtás a tulipánok körül ma már pénzben nem fejezhető ki ennyire, azonban mind a mai napig a szerelmet, az érzéki örömöket, a tisztaságot jelképezi a virág. Az évente pár hétig tartó tulipánszüret pedig már elkezdődött, ne maradjunk le!

Tulipánmánia, Vát, Vas megye

A váti tulipánfarmra díjmentes a belépés, így biztosan bárki mehet tulipánt szüretelni. Becsületkasszát viszont üzemeltetnek, a pénzt egy kihelyezett ládába lehet elhelyezni. Az adományok teljes összegét az Összefogás a Szánhúzókért Közhasznú Alapítványnak ajánlják fel. Ha pedig nem csak gyönyörködni szeretnénk a virágokban, hanem tulipánt szüretelni is jöttünk, akkor 250 forintot kell fizetnünk egy szál tulipánért.

TulipGarden Tisza-tó

Egy igazi, álomszép virágmező itthon, ami tökéletesen alkalmas a tulipánszüretelésre és ahol 18 év alatt ingyenes a belépés. A 18. életévüket betöltötteknek pedig jelképes összeget, 500 forintot kell fizetni a belépésért. Ha el szeretnénk kerülni a tömeget és nyugodt kikapcsolódásra, feltöltődésre vágyunk a virágmező közepén, akkor érdemes hétköznap menni, hiszen ilyenkor jóval kevésbé zsúfolt a tulipánfarm. A tulipánok szálankénti ára 300 forint, hagyma vásárlására ősszel van lehetőség.

TulipGarden Győrladamér

Egy újabb virágmező, ahova 18 éves kor alatt ingyenes a belépés, a felnőttek számára pedig 500 forint a belépődíj. A tulipánok szálankénti ára 300 forint. Egy igazi gyöngyszem ez a virágmező is, ahol ollót és kosarat is biztosítanak a látogatók számára a tulipánszürethez, azonban csak korlátozott mennyiségben. Érdemes nézni a tulipánfarm Facebook oldalát, ahol minden nap tájékoztatást adnak a nyitvatartásról, hiszen az időjárás erőteljesen befolyásolja, mikor lehet ellátogatni. Egyszer mindenképp érdemes a tulipánszüret 2023-as szezonja alatt kiruccanni ide is.

Kálnoki levendulás és tulipánfarm

Csodaszép virágmező, ahova a belépés mindenki számára ingyenes, mindenképp megéri meglátogatni legalább egyszer tulipánszüretelés miatt is. Ők is naponta adnak frissítést a nyitvatartásukról és a napi helyzetről: előfordulhat, hogy nem minden virágfajta nyílt még ki, így érdemes rápillantani indulás előtt az oldalukra. Az előzőekhez hasonlóan itt is 300 forintot kell fizetnünk egy szál tulipánért.

TulipGarden Homokhátság

Hétfőtől csütörtökig 08-17 óráig, pénteken és szombaton 09-19 óráig, vasárnap pedig 09-17 óráig látogatható a virágmező. Rengeteg programmal, interaktív játékokkal várják a gyerekeket és a szülőket egyaránt, természetesen a rengeteg szüretelhető tulipán mellett.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Szja-bevallás 2024: újabb tájékoztatást adott ki a NAV, erre jó lesz figyelni

Folyamatosan postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a papíralapú szja-bevallási tervezeteket az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címekre. Jó tudni: az szja-bevallás 2024. május...

Durván megszaporodtak az SMS-es csalások: a rendőrség nevében próbálják lehúzni az embereket

Az elmúlt időszakban az e-mailes mellett az SMS-es csalások száma is megnőtt. Tavaly például a Magyar Posta nevével visszaélve próbálták becsapni a gyanútlan áldozatokat...

Otthonfelújítási támogatás 2024 feltételei: így kaphatsz maximális összeget

Június 3-tól lehet pályázni az új otthonfelújítási programra, amelyben az 1990 végig megépült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet támogatást igényelni. A pályázatban kamatmentes hitellel...