Az egészségmegőrzést segítő házi szerek listáján előkelő helyet foglal el az almaecet. Bizonyos betegségek esetén alkalmazható kiegészítő kezelésként, viszont célszerű inkább megelőző jelleggel fogyasztani. Az almaecet érelmeszesedés ellen is hatékony lehet – mutatjuk, hogyan alkalmazzuk!

Zsírégető hatása közismert, elősegíti a máj egészséges működését, de bevethető pl. puffadás ellen, nem mellesleg kiváló alap salátaöntetekhez – ennyire sokoldalú az almaecet. Miért ajánlják érelmeszesedés ellen? Lássuk!

Az érelmeszesedés kialakulása

Az érelmeszesedés az ütőerek belső falainak zsírok lerakódása miatt történő beszűkülésével és megkeményedésével járó betegség. A beszűkült ér belső felületén vérlemezkék is fennakadhatnak, ezáltal tovább csökkenhet az erek átmérője. Emiatt a vér nem tud akadálytalanul áramlani, így pedig nő az artériák elzáródásának veszélye.

Kiváltó ok lehet: a zsíros és kalóriadús ételek fogyasztása (ami túlsúlyhoz és a koleszterinszint növekedéséhez vezet), mozgáshiány, dohányzás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség. Öröklött hajlam is előidézheti.

Veszélyes és sokáig tünetmentes

Maga az érelmeszesedés nem okoz tüneteket, míg az erek beszűkülése oly mértékű nem lesz, hogy a vérkeringés jelentősen romlik. Ekkor lépnek csak fel a tünetek, melyek attól is függnek, hogy mely erek érintettek. Pl. ha az agyban futó erekben történik lerakódás, az stroke-hoz vezethet. Ha a szív környéki erek szűkülnek be, szívinfarktus vagy szívelégtelenség alakulhat ki.

Az almaecet érelmeszesedés ellen is hatékony?

Az érelmeszesedés gyógyszerrel nem gyógyítható betegség, de kordában tartható. A kialakulását meg lehet előzni, ezért fontos, hogy milyen életmódot folytatunk: a rendszeres testmozgás, az egészséges, zsírszegény, változatos táplálkozás kulcsfontosságú szív- és érrendszerünk egészsége szempontjából.

Hogy jön ide az almaecet?

Ahogy írtuk, a túlsúly rizikófaktor. Az almaecet fogyókúra esetén is kiválóan alkalmazható, mert felgyorsítja az anyagcserét, segíti az emésztést, vízhajtó, méregtelenítő és étvágycsökkentő hatású, és gátolja a zsírok lerakódását. Természetesen nem egyik napról a másikra hoz látványos eredményt, jótékony hatását hosszú távon fejti ki.

Hogyan fogyasszuk?

Étkezés előtt 10-15 perccel egy evőkanál almaecetet keverjünk el 3 dl vízben, majd igyuk meg. (Fontos, érzékeny gyomrúaknak, gyomorfekélyes betegeknek nem ajánlott!)

Almaecet érelmeszesedés ellen: megelőzés

Az almaecet javítja a vérkeringést és vértisztító hatású, érelmeszesedés ellen megelőző jelleggel tanácsos fogyasztani. Meszesedés esetén enyhíthetjük panaszainkat, ha minden nap megiszunk egy pohár vizet 2 teáskanál almaecettel.

Állítólag külsőleg is hatékonyan alkalmazható. A nyakunkon lévő két oldalon elhelyezkedő verőerek tisztán tartásának ez a módja: Öntsünk 2,5 dl almaecetet egy félliteres befőttesüvegbe. Tisztítsunk meg, majd vágjunk fel 6-10 fokhagymát félcentis darabokra, és tegyünk bele az almaecetbe. Zárjuk le az üveget, és mindaddig hagyjuk benne a fokhagymát, amíg az oldatot használjuk. Este mártsuk be a kezünket az ecetbe, és kenjük be kétszer-háromszor a két nyaki ütőeret. Egy-két hét alatt érezhető javulás mutatkozik majd – állítja mindenki Gyuri bácsija, a bükki füvesember.

Azt azért szögezzük le, hogy önmagában az almaecet nem váltja ki az orvost. Ha a betegség előrehaladott állapotban van, mindenképpen fogadjuk meg az orvosi utasításokat! Ne felejtsük, a megelőzés a legjobb orvosság: sok kiadástól, kellemetlen beavatkozástól kímélhetjük meg magunkat, ha odafigyelünk az egészségünkre.

Olcsó védelem: 6 immunerősítő fűszer

Kapcsolódó

Legfrissebb

Húsvéti menetrend: így járnak a buszok, a vonatok és a HÉV-ek a hosszú hétvégén

A tavaszi szünet és az ünnep miatt változik a menetrend a MÁV, a Volánbusz és BKK járatainál. Vasárnap óraátállítás lesz, ami több budapesti éjszakai...

Húsvétkor milyen idő lesz? Mindenre is készülj fel

Hogyan tervezzünk a hosszú hétvégére és az ünnepekre? Nemrég még azt mondták, hűvös, esős és felhős időre készüljünk, most pedig elvileg olyan időjárásra számíthatunk,...

Mennyibe kerül a fővárosi piacokon a minőségi húsvéti sonka? Megnéztük helyetted

A sonka ugyanúgy hozzátartozik a húsvéthoz, mint a tojás, a kalács, na, meg persze a vendégváró finomságok. Aki még nem szánta rá magát a...