A zsírmáj népbetegség, méghozzá igen alattomos: a fejlett országokat tekintve a lakosság 20-50%-át érintheti. A máj betegségei közül a leggyakoribb, de csak előrehaladott állapotban észlelhetünk tüneteket, ezért nehéz még időben felismerni. Mi a teendő, ha elzsírosodott májjal élünk? Lehetséges a zsírmáj tisztítása házilag? Milyen természetes szerek válhatnak be? Mutatjuk.

Hogyan alakul ki a zsírmáj?

A zsírmáj (szteatózis) igen gyakori állapot, melynek során a máj sejtjeiben kis lipid cseppek jelennek meg, vagyis túl sok zsír halmozódik fel. Bár az egészséges máj is tartalmaz zsírt, ám csak kis mennyiségben. Problémává akkor válik, amikor a mennyisége eléri a szerv súlyának 5-10%-át.

A zsírmáj két fő típusa

Kialakulhat túlzott mértékű alkohol fogyasztás okán, ekkor alkoholos zsírmájról van szó. A rendszeres, nagymértékű italozás sok ember heti rutinjának része, ennek következményeként elsődlegesen érintett szerv a máj.  A zsírmájat az alkoholos májkárosodás leggyakrabban jelentkező tüneteként tartjuk számon. Súlyos esetben ez egy visszafordíthatatlan állapot, ekkor májzsugorról beszélünk. A betegség hosszú távon kóros májműködéssel, gyakran rosszindulatú elváltozással jár.

A nem alkoholos eredetű májelzsírosodás a szerzett májbetegségek közé sorolható. A páciensek elhízottak, gyakran 2-es típusú cukorbetegségben, magas vérnyomásuk vagy magas vérzsírszintjük, csökkent glükóz toleranciájuk, inzulinrezisztenciájuk van. A helytelen életvitelből, táplálkozásból fakadó elhízás miatt sajnos egyre gyakrabban, már gyerekkorban is előfordul. Másik gyakori oka a hosszú távú szteroid- vagy ösztrogénkezelés. Kialakulásával elsődleges májrák is együtt jár.

Hogyan kezelhető?

Akár alkoholos, akár nem alkoholos zsírmáj betegségre derül fény, elsősorban a kiváltó okot kell enyhíteni vagy megszüntetni. Szükség lehet gyógyszerre is, speciális diétára, életmódváltásra.

Alkoholos zsírmáj esetén az alkoholfogyasztás abbahagyása javasolt. A felgyülemlett zsír az anyagcsere segítségével kiürül a sejtekből, ezáltal az alkohol elhagyásával a szerv meggyógyul.

A nem alkohol okozta szteatózis esetén a metabolikus szindróma betegségeinek mielőbbi gyógyítása javasolt. (A szindróma betegségei közé sorolható a magas vérzsír-szint, az elhízás, az inzulinrezisztencia továbbá a 2-es típusú cukorbetegség.)

Zsírmáj tisztítása

Milyen élelmiszereket fogyasszunk zsírmáj esetén?

A Hepatológiai Központ ajánlása szerint a diagnózis felállítása után zöldségekre, gyümölcsökre, teljes kiőrlésű gabonákra épülő étrendet kell bevezetni, továbbá a cukor, a telített zsírsavak, a feldolgozott szénhidrátok és az alkohol fogyasztását is szükséges visszaszorítani. Mit ehetünk?

  • Zöld leveles zöldségek: a brokkoli, a spenót, a kelbimbó, a kelkáposzta és más zöld leveles zöldségek nem csak a testsúlycsökkentő diéta részeit képezhetik, de egérkísérletekben akadályozták a zsír lerakódását a májban.
  • Tofu: patkányokkal folytatott kísérletekben bebizonyosodott, hogy a szójafehérje tartalmú élelmiszerek, például az alacsony zsírtartalmú tofu csökkenthetik a májban lerakódott zsír mennyiségét.
  • Halak: bizonyos halak, például a tonhal, a pisztráng, a lazac, a makréla, a szardínia nagy mennyiségben tartalmaznak omega-3 zsírsavat (akár még olajos halkonzerv formájában is). Ez az anyag nem csak az egészséges zsírszint kialakítását segíti, de gyulladáscsökkentő hatása is van.
  • Magvak: a dió, a mandula és más magvak szintén magas omega-3 tartalmuk miatt segítik az egészséges májfunkciók fenntartását.
  • Zabpehely: a teljes kiőrlésű gabonák, például a zab egyrészt energiával látnak el, másrészt magas rosttartalmuk is segíti az emésztést.
  • Kávé: kutatások szerint a napi 2-3 kávé csökkenti az abnormális májenzimek termelődését, kiváló szabadgyök-fogó hatású és csökkenti a máj szerkezeti átépülését.
  • Avokádó: az egészséges zsírokban gazdag avokádó képes lassítani a májkárosodás folyamatát, magas rosttartalma miatt pedig támogatja a diétás célokat.
  • Alacsony zsírtartalmú tejtermékek: ugyancsak májvédő szerepűek a magas protein és alacsony zsírtartalmú tej és tejtermékek.
  • Napraforgómag: a benne található E-vitamin és az antioxidánsok segítik a más működését.
  • Olívaolaj: a magas omega-3 tartalmú olívaolaj hasznosabb alternatíva a főzéshez, mint a margarin és a vaj, ugyanis a májenzimek szintjét is képes csökkenteni.

Zsírmáj tisztítása házilag

Májunk egyedülálló regenerálódó képességgel rendelkezik. Ezt a folyamatot természetes szerek, gyógynövények fogyasztásával támogathatjuk meg. (Fontos, az orvosi utasításokat minden esetben be kell tartani! Ha a gyógyszer mellett bármilyen étrend-kiegészítőt tervezünk szedni, egyeztessünk előtte orvosunkkal!) A máj elzsírosodásának csökkentésére az alábbiakat javasolják:

  • Máriatövis: A máriatövis a leghatékonyabb természetes májvédő, kivételes gyógyhatását kiemelkedően magas szilimarintartalmának köszönheti. A magjában fellelhető, flavonolignánokból álló szilimarin csökkenti a túlzott alkoholfogyasztás és/vagy a zsíros táplálékok miatt kialakuló zsírmáj méretét, gyógyítja a vírusos májgyulladást, és kisebb mértékben a cirrózist, valamint eltávolítja a májban felgyülemlett toxinokat, köztük a nehézfémeket és a gyógyszerekből visszamaradt káros anyagokat. Nem csupán méregteleníti a májat, hanem a májsejtek képződését is fokozza, ezzel hozzájárul a szöveti károsodások, gyulladások megszüntetéséhez.
  • Almaecet: Az almaecet kiváló természetes gyógyír zsírmáj esetén, mivel segít megszabadulni a máj körül felhalmozódott zsírtól és elősegíti a fogyást is. Emellett csökkenti a gyulladások mértékét, valamint elősegíti a máj egészséges működését. (Adjunk egy evőkanál almaecetet egy pohár langyos vízhez, naponta kétszer fogyasszuk. Ha szükségét érezzük, édesítsük mézzel.)
  • Citrom: A citrom nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns C-vitamint, ami elősegíti a máj glutathione nevű enzimének termelődését. A glutathione képes semlegesíteni a méreganyagok egy részét és segíti a máj méregtelenítő funkcióját. (Adjuk hozzá egy fél citrom levét, egy pohár vízhez és fogyasszuk naponta 2-3 alkalommal.)
  • Fokhagyma: Nemcsak remek ízt adhat az ételeknek, de a fokhagymapor a fogyásban és a vérzsírszint csökkentésben is segítség lehet.
  • Kurkuma: Hatékony természetes táplálék a zsírmáj kialakulásának megelőzésében és kezelésében. A kurkuma fokozza a szervezet zsírbontó funkcióját, ezáltal gátolja a zsír felhalmozódását a májban. A máj méregtelenítő munkáját is támogatja. (Adjunk 1/4 teáskanál kurkuma port 1-2 pohár vízhez és forraljunk fel. Ha kihűlt, fogyasszuk naponta két alkalommal.)
  • Zöld tea: A zöld teának számos előnyös hatása ismert, a koleszterinszint csökkentéstől a máj zsírtartalmának redukálásáig.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Szja-bevallás 2024: újabb tájékoztatást adott ki a NAV, erre jó lesz figyelni

Folyamatosan postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a papíralapú szja-bevallási tervezeteket az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címekre. Jó tudni: az szja-bevallás 2024. május...

Durván megszaporodtak az SMS-es csalások: a rendőrség nevében próbálják lehúzni az embereket

Az elmúlt időszakban az e-mailes mellett az SMS-es csalások száma is megnőtt. Tavaly például a Magyar Posta nevével visszaélve próbálták becsapni a gyanútlan áldozatokat...

Otthonfelújítási támogatás 2024 feltételei: így kaphatsz maximális összeget

Június 3-tól lehet pályázni az új otthonfelújítási programra, amelyben az 1990 végig megépült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet támogatást igényelni. A pályázatban kamatmentes hitellel...