Nyugdíjasként sajnos egyre gyakrabban lehet szükség szűrővizsgálatokra, szakrendelésre, netalántán műtétekre. Kérdés, hogy ha nem várnánk ki az egyre hosszabb várólistákat az állami egészségügyben, miből fizessük ki a magánt?

Ez a jelenlegi, borzasztóan alacsony, 161 ezer forintos nyugdíjakból lehetetlennek tűnik. Szörnyen drága a magánellátás. Persze nem az a legnagyobb baj. Elégnek kéne lennie az állami szektornak, hogy színvonalas módon ellásson mindenkit. Hiszen ezért fizetjük egész életünkben a TB-t. Egy élet kemény munkáját követően pedig végképp megérdemelnénk a tisztes ellátást.

De ez sajnos ma Magyarországon nem teljesül. Az elmúlt 12 év tanulsága szerint, amíg nem lesz politikai változás, addig ez a helyzet nem is fog javulni. Éppen ezért megnéztük, milyen lehetőségei vannak ma egy nyugdíjasnak a magánszektorban.

A szakrendelések sok tízezer forintba kerülnek, 20-tól 40 ezerig is elmehet az ára egy belgyógyászati szakorvosi vizsgálatnak, bőrgyógyászati szakorvosi vizsgálatnak, CT vizsgálatnak, vagy éppen endokrinológiai szakorvosi vizsgálatnak. Egy altatásos gyomortükrözés is simán kerülhet 45-50 ezer forintba. A röntgenért pedig 10-20 ezer forintot kérhetnek. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy egy műtét a több százezert forinttól kezdve, akár több millióra is rúghat.

Az nem kérdés tehát, hogy egy átlag nyugdíjas aligha tud segítség nélkül kifizetni ilyesmit. Mit lehet tenni?

A TB mellett azok, akik megtehetik, fizethetnek külön magán egészségbiztosítást. Ezek rendszeres havi díjért cserébe hozzáférést biztosítanak magán egészségügyi szolgáltatásokhoz, anélkül, hogy az ellátás költségét zsebből kéne kifizetni. Ezeknél a biztosításoknál a nyugdíjasok hátránnyal indulnak, ugyanis elég alacsonyak szoktak lenni a korhatárok.

Azért van pár lehetőségünk így is.

Az Aegon Biztosítónál például igénybe vehető egészségbiztosításnál egészen a 75. életév betöltéséig tart a biztosító kockázatviselése, vagyis a nyugdíjkorhatár után még tíz évig igénybe lehet venni a szolgáltatást. Az Union PrivateMed Next egészségbiztosítása is viszonylag sokáig használható: az legfeljebb 70 éves korig vehető igénybe. Az Allianz a biztosított 66. életéve betöltését követő évfordulóján szűnik meg. A Generali a 69., a Groupama és az Uniqa pedig a 65. életév után szűnik meg.

Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy a magán egészségbiztosítás nem helyettesítheti az állami egészségbiztosítást. Nem mindent térítenek, amit az állami biztosítás viszont igen.

De ez továbbra sem megoldás a legtöbbünknek, hiszen még havi párezer forint is rengeteg pénz, nagy kiadás. Ezért kell mielőbb helyrehozni az állami egészségügyet, megszüntetni a várólistákat.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Szja-bevallás 2024: újabb tájékoztatást adott ki a NAV, erre jó lesz figyelni

Folyamatosan postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a papíralapú szja-bevallási tervezeteket az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címekre. Jó tudni: az szja-bevallás 2024. május...

Durván megszaporodtak az SMS-es csalások: a rendőrség nevében próbálják lehúzni az embereket

Az elmúlt időszakban az e-mailes mellett az SMS-es csalások száma is megnőtt. Tavaly például a Magyar Posta nevével visszaélve próbálták becsapni a gyanútlan áldozatokat...

Otthonfelújítási támogatás 2024 feltételei: így kaphatsz maximális összeget

Június 3-tól lehet pályázni az új otthonfelújítási programra, amelyben az 1990 végig megépült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet támogatást igényelni. A pályázatban kamatmentes hitellel...