Nem kell vagyonokat fizetni érte a boltban – így készíts házi kombuchát
A kombucha a boltban drága mulatság, otthon viszont fillérekből kijön. Megmutatjuk, hogyan lesz pár alapanyagból saját, buborékos italod, ami még az egészségednek is jót tesz.
A kombucha házi készítése első hallásra ijesztőnek tűnhet, mert valljuk be: kevés olyan ital van, aminek az alapja egy kocsonyás, ufószerű lény, amit scobynak hívunk. Pedig a kombucha valójában az egyik legegyszerűbb erjesztett ital, amit otthon el lehet készíteni és gyorsan rájön az ember, hogy csak egy kis türelem és odafigyelés kell hozzá. Cserébe kapsz egy frissítő, enyhén savanykás, buborékos italt, amitől a bolti változat hirtelen nagyon drágának tűnik.
Mi az a SCOBY, és honnan szerezzük be?
A kombucha lelke a scoby, ami egy kissé bizarr kinézetű, zselés korong, de ne ijedjünk meg tőle: enélkül nincs kombucha. A neve egy mozaikszó, de a lényeg egyszerűbb ennél: ez dolgozik helyettünk. Ha nincs a spájzban, az első gondolat általában az, hogy ‘na, akkor ez ugrott’, pedig nem bonyolult beszerezni. Érdemes belépni kombuchás Facebook csoportokba, mert a tapasztalt készítők szinte versenyeznek abban, hogy kinek tudnak ingyen scobyt adni, annyira szaporodik. De simán előfordulhat az is, hogy a szomszéd, egy ismerős, az unoka barátjának az anyukája vagy bárki a környezetünkben már foglalkozik vele. Végső esetben pedig meg is tudod vásárolni akár az interneten is. A kombucha kicsit olyan, mint a kovász: él, növekszik, gondoskodni kell róla, csak nem lisztet eszik, hanem cukrot. És ahogy a kovásznál, itt is igaz: ha egyszer bekerül a háztartásba, onnantól mindig lesz belőle.

De mi is az a kombucha és miért issza most mindenki?
A kombucha lényegében édes teából készül, amit egy baktérium- és élesztőkultúra (scoby) erjeszt meg. Az erjedés során a cukor nagy része lebomlik, az ital pedig tele lesz olyan anyagokkal, amiket a bélrendszered kifejezetten szeret. Nem csodaszer, nem fiatalít tíz évet, de sokan tapasztalják, hogy könnyebb tőle az emésztés, kevésbé puffaszt és kiváló alternatíva az üdítők helyett. Plusz van benne valami furcsán kielégítő érzés: iszol valamit, amivel konkrétan te foglalkoztál. A házi készítésnek mindig van egy varázsa.
Így indul a kombucha házi készítése
A kombucha házi készítéséhez nem kell semmi extra: fekete vagy zöld tea, cukor, víz és a már sokszor emlegetett scoby. Két liter teát lefőzöl, 6 filteres teából és adsz hozzá 250 gramm cukrot. Hagyod kihűlni, majd mehet bele a scoby és egy kevés kész kombucha indítófolyadéknak. (Egy-két deci kombuchát érdemes kérni a scobyval, de ne aggódj, aki adni fogja, pontosan fogja ezt tudni!) A lefőzött két liter teát két liter sima vízzel felöntöd és mehet is bele az 5 literes befőttesüvegbe. Az üveget letakarod egy konyharuhával és békén hagyod egy-másfél hétig. Nem kell rázni, nem kell kevergetni. Biztathatod, ha van kedved, de a kombucha teszi a dolgát magától. A legfontosabb szabály az, hogy tiszta eszközökkel dolgozz, mert nem érdemes bezavarni az élőflóráját.
Kérdéseid vannak a kombuchával kapcsolatban? Vagy más érdekel? Ingyenes Ügyfélszolgálatunkon szakemberek segítenek bármilyen témában!
Ízesítés: itt szabadul el a fantázia
Amikor kész az alap kombucha, jöhet a második erjesztés, amitől igazán izgalmas és egyedi lesz az ital. Gyümölcsök, fűszerek, gyógynövények kerülhetnek bele: gyömbér, citrom, málna, bodza, alma, körte, hibiszkusz, áfonya, szinte bármi működik. Érdemes csatos üvegekbe tölteni. Akár többe, több ízesítéssel. Pár nap a zárt üvegben, és megjelennek a buborékok, amik miatt hirtelen pezsgőpótlóként is megállja a helyét. Itt érdemes óvatosnak lenni, mert a kombucha lelkes és ha túltolja, képes meglepni az embert egy hangos pukkanással és némi kifolyással.
A kombucha házi készítése olcsóbb, mint a bolti változat, környezetbarátabb és teljesen a saját ízlésedre szabhatod. Teszel egy próbát?



