Ez a kenyér bírja a legtovább, nem penészesedik: mit tehetsz, hogy sokáig friss maradjon?

Van az a pillanat, amikor boldogan hazaviszed a frissen sült kenyeret, leteszed a konyhapultra, majd két nap múlva rájössz: a szép ropogós héj alatt zöldes-szürke penésztelep indított gyarmatosítást. A kenyér pedig már nem a vacsorád ékessége, hanem a kukában végzi. Nyáron ez még gyorsabban megtörténik, hiszen a meleg és a páratartalom a penész legjobb barátja. Mivel a kenyér ma már nem olcsó mulatság, nem árt ismerni néhány trükköt a kenyér penészesedés ellen, hogy tovább élvezhessük a friss szeleteket.
A kovász mint természetes tartósítószer
A kenyér penészesedés ellen az egyik leghatékonyabb választás a kovászos kenyér. Ennek titka a kovászban található ecetsav, ami természetes módon gátolja a penészgombák elszaporodását, így a kenyér akár egy héttel tovább friss marad tartósítószer nélkül is. Ráadásul nemcsak tovább bírja a polcon, hanem a szervezetünkben is kedvezőbb hatást fejt ki: lassabban emeli a vércukorszintet, támogatja az emésztést és tele van értékes ásványi anyagokkal, például magnéziummal, vassal és B-vitaminokkal.
Bármilyen konyhai kérdésre is szívesen válaszolnak az Ügyfélszolgálatos munkatársaink! Persze egyéb problémákkal is felkereshetőek.
A helyes tárolás titka: így tehet a kenyér penészedése ellen
A tárolás is kulcsfontosságú a kenyér penészesedés ellen. Ha kovászos kenyeret választasz, már félig nyert ügyed van, de ha nem figyelsz a tárolásra, a penész így is győzhet. A legjobb, ha papírzacskóban vagy vászon kenyérzsákban tartod, kenyértartóban, ahol tud szellőzni, de nem szárad ki túl hamar. A szeletelt kenyeret érdemes lefagyasztani és mindig csak annyit kivenni, amennyit elfogyasztasz. Ez szinte garantált védelem a kenyér penészesedés ellen. A hűtőt viszont jobb elkerülni: bár a hideg lassítja a penészt, a kenyér állaga gyorsan gumiszerűvé válik.
Egészségügyi bónuszok
A kovászos kenyér további előnye, hogy a benne lévő Lactobacillus baktériumok javítják az ásványi anyagok felszívódását, a rostok segítik az emésztést, a rezisztens keményítő pedig stabilabb vércukorszintet biztosít. Sok gluténérzékeny és cukorbeteg is jobban tolerálja, bár ez nem jelenti azt, hogy mértéktelenül fogyasztható. Egészségügyi és gasztronómiai szempontból is előnyös, így nemcsak a kenyér penészesedés ellen tesz jót, hanem a szervezetnek is.
Ha már késő és nem lehet mit tenni a kenyér penészedés ellen
Ha a kenyér mégis penészes lesz, sajnos nincs mentés: hiába vágnánk le a penészes részt, a gombaspórák szabad szemmel nem láthatóan átszövik az egész kenyeret. Ilyenkor jobb búcsút inteni neki és legközelebb a megelőzésre törekedni. A kenyér penészesedés ellen a friss, lehetőleg kovászos kenyér, a tudatos tárolás és egy kis előrelátás a legbiztosabb fegyver. Így a vekni tovább marad élvezhető, a pénztárcád hálás lesz és a tyúkok sem kapnak gombás reggelit.