Télen kevesebb a napsütéses órák száma, kevesebbet tartózkodunk a friss levegőn, ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen ételeket fogyasztunk a téli időszakban. Az idény zöldségek fogyasztása egészséges, vitamindús forrás a szervezetünknek, amellyel megerősíthetjük a szervezetünket és elkerülhetjük a rendszeres megbetegedéseket. A téli egészséges étrend nem bonyolult és nem kíván hatalmas lemondásokat, csak át kell csoportosítani az ételeket.
Téli egészséges étrend alapja: rostdús reggelik
Reggelire összetett szénhidrátokból álló, rostdús reggeliket érdemes választani, amelyek hosszú időre eltelítenek. Ilyen a zabkása, ami sokoldalúan elkészíthető és turbózható is például fahéjjal, mogyoróvajjal, reszelt almával, hogy több vitamin kerüljön a téli reggelibe.
A köles megfizethető alapanyag, rengeteg vitaminnal, ami nemcsak köretként működik jól, hanem édes kása is készíthető belőle reggelire.
Vitamindús levesek, de nem mindegy, hogyan
Télen a legtöbben jobban kívánják a leveseket, így nem is olyan nehéz beiktatni az étrendbe a tápláló leveseket. Arra figyeljünk, hogy sok zöldséggel készítsük, illetve jó sok csontot főzzünk bele (kiváló kollagénforrás). Viszont kerüljük a rántásos, tejszínes leveseket.
A cékla és a kelkáposzta most kiváló választás a levesekbe.
Fekete retek, paszternák és a többiek
A tipikus téli betegségek (különböző náthák és fertőzések) megelőzésében fontos szerepe van a zöldségeknek. A fekete retek nagyon hatásos a már kialakult köhögés és torokgyulladás kezelésében, a sütőtök kiváló immunerősítő, a paszternák tisztítja a vesét és segíti az emésztőrendszer működését. Emellett a brokkoli és a karfiol sem maradhat ki a téli klasszikusok közül, amelyek sok C-vitamin tartalmuknak köszönhetően erősítik az immunrendszert.
A hideg időjárás kihívást jelent ugyan a friss zöldségek beszerzésében, de a fagyasztott karfiol és brokkoli ugyanolyan jó tulajdonságokkal rendelkezik, mint a friss.
Saláták téliesítve
A téli egészséges étrend része a nyers zöldség. A legtöbb zöldség nyersen fogyasztva a leghatásosabb vitaminbomba. Ezért télen is fogyasszunk friss zöldségeket, számos téli ízvilágú salátából választhatunk, amelyek szinte főfogásnak is beillenek. Reszeljünk répát, céklát és zellert a salátákhoz, adjunk hozzá sült sütőtököt és pirított tökmagot vagy diót. Igazi téli superfood.
Extra tipp: a legkiválóbb és legolcsóbb C-vitamin forrás a téli időszakban a csipkebogyó. Arról, hogy hogyan érdemes fogyasztani, itt írtunk részletesen.