Télen kevesebb a napsütéses órák száma, kevesebbet tartózkodunk a friss levegőn, ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen ételeket fogyasztunk a téli időszakban. Az idény zöldségek fogyasztása egészséges, vitamindús forrás a szervezetünknek, amellyel megerősíthetjük a szervezetünket és elkerülhetjük a rendszeres megbetegedéseket. A téli egészséges étrend nem bonyolult és nem kíván hatalmas lemondásokat, csak át kell csoportosítani az ételeket.

Téli egészséges étrend alapja: rostdús reggelik

Reggelire összetett szénhidrátokból álló, rostdús reggeliket érdemes választani, amelyek hosszú időre eltelítenek. Ilyen a zabkása, ami sokoldalúan elkészíthető és turbózható is például fahéjjal, mogyoróvajjal, reszelt almával, hogy több vitamin kerüljön a téli reggelibe. 

A köles megfizethető alapanyag, rengeteg vitaminnal, ami nemcsak köretként működik jól, hanem édes kása is készíthető belőle reggelire.

Vitamindús levesek, de nem mindegy, hogyan

Télen a legtöbben jobban kívánják a leveseket, így nem is olyan nehéz beiktatni az étrendbe a tápláló leveseket. Arra figyeljünk, hogy sok zöldséggel készítsük, illetve jó sok csontot főzzünk bele (kiváló kollagénforrás). Viszont kerüljük a rántásos, tejszínes leveseket.

A cékla és a kelkáposzta most kiváló választás a levesekbe.

Fekete retek, paszternák és a többiek

A tipikus téli betegségek (különböző náthák és fertőzések) megelőzésében fontos szerepe van a zöldségeknek. A fekete retek nagyon hatásos  a már kialakult köhögés és torokgyulladás kezelésében, a sütőtök kiváló immunerősítő, a paszternák tisztítja a vesét és segíti az emésztőrendszer működését. Emellett  a brokkoli és a karfiol sem maradhat ki a téli klasszikusok közül, amelyek sok C-vitamin tartalmuknak köszönhetően erősítik az immunrendszert. 

A hideg időjárás kihívást jelent ugyan a friss zöldségek beszerzésében, de a fagyasztott karfiol és brokkoli ugyanolyan jó tulajdonságokkal rendelkezik, mint a friss.

Saláták téliesítve

A téli egészséges étrend része a nyers zöldség. A legtöbb zöldség nyersen fogyasztva a leghatásosabb vitaminbomba. Ezért télen is fogyasszunk friss zöldségeket, számos téli ízvilágú salátából választhatunk, amelyek szinte főfogásnak is beillenek. Reszeljünk répát, céklát és zellert a salátákhoz, adjunk hozzá sült sütőtököt és pirított tökmagot vagy diót. Igazi téli superfood.

Extra tipp: a legkiválóbb és legolcsóbb C-vitamin forrás a téli időszakban a csipkebogyó. Arról, hogy hogyan érdemes fogyasztani, itt írtunk részletesen.

Napi Spúrtipp

Kapcsolódó

Legfrissebb

Babaruha olcsón az Aldiban: egy ezres a pihe-puha, bőrbarát anyagból készült body

Átfutottuk az Aldi akciós újságját és kincsekre leltünk. Babaruha olcsón, pizsamák és hálózsákok kifejezetten jó darabáron kaphatók. A zuhanykészletek árát tovább csökkentette az Aldi...

Ügyfélszolgálat: „Ez nem holmi csengeri örökösnő, hanem Nigéria, asszonyom!

Videónkból kiderül, hogy telefonos csalók áldozata kereste fel ügyfélszolgálatunkat. Persze eleinte még nem is tudta a rászedett hölgy, hogy átverték. Vigasztalhatja a tudat: Ma...

Idősek otthona: soron kívüli elhelyezés, átmeneti megoldások, várólisták – mutatjuk a tudnivalókat

Az idősek otthonába való bekerülés, különösen szociális alapon, számos tényezőtől függ, amelyek közé tartozik az intézménytípus, a költségek, a gondozási szükséglet és a várólisták...