Az egészséges étkezés és a rendszeres testmozgás akár az életünket is megmentheti, ez pedig nem túlzás. Az érszűkület oka a verőerek falára lerakódó koleszterinkristályok sokasodása. Ezáltal egyre szűkebb keresztmetszet marad a véráramlásra, ami komoly gondokat okozhat. Kezdeti stádiumban otthon is hatékonyan lehet kezelni az érproblémákat: cikkünkben bemutatjuk a nyaki érszűkület kezelését gyógynövényekkel.

Mi az érszűkület és mitől alakulhat ki?

Jellemzően az alsó végtagokat érinti a probléma. A koleszterindús étkezés, a dohányzás és a testmozgás hiánya, röviden tehát az egészségtelen életmód okozza az érszűkületet. A koleszterinkristályok egyszerűen kitapadnak az érfalra, amely egy idő után, amikor elég vastagon fedi az érfalat, a vérkeringés lelassulását okozza.

Hogyan vegyük észre az érszűkületet?

Mint írtuk, jellemzően a lábakban szokott előfordulni, de a nyaki érszűkület, valamint a szív környéki érszűkület sem ritka. A lábban jelen lévő érszűkületre utalhat, ha lábunk zsibbad, bizonyos – egyre kisebb – táv megtétele után vádlink görcsbe rándul, elfárad, majd pedig idővel már nyugalmi állapotban is fáj, görcsöl, zsibbad a lábunk. Ha ezeket észleljük, azonnal forduljunk orvoshoz! A nyaki érszűkület kezelése gyógynövényekkel is lehetséges, ám a megelőzés legjobb módja az egészséges étkezés. De hogyan vehetjük észre a nyaki érszűkületet? Ha fejünk gyakran fáj, fülünk zúg, nehezen tudunk gondolkodni, koncentrálni, mozgászavaraink vannak, érdemes a nyaki érszűkületet is számításba venni a lehetséges betegségek között.

Az érszűkület, ha nem kezeljük időben, végzetes következményekhez vezethet, hiszen ha jelentős ideig nem kap oxigént egy adott terület, akkor az elkezd elhalni. Ez pedig lábunk elvesztéséhez vezethet, nyaki érszűkület esetén pedig halálhoz, hiszen az agy nem tud tovább működni megfelelő véráramlás nélkül. Kezdeti stádiumban azonban otthon, gyógynövényekkel is kezelhető a nyaki érszűkület, mutatjuk hogyan!

Együnk sok fokhagymát!

A fokhagyma az egyik legismertebb természetes értágító. A nyaki érszűkület kezelése gyógynövényekkel is megoldható, a fokhagyma is ezt a csoportot erősíti jelen esetben. A fokhagyma rendszeres fogyasztása nemcsak az artériák falán kialakuló lerakódást gátolja, hanem a már megtapadt kristályok méretét is képes csökkenteni. Korpás kényérből több okból is érdemes fokhagymás pirítóst enni: segíti az emésztést és tisztítja az ereket.

Fogyasszunk kurkumát!

Az indiai konyha egyik, ha nem a legkedveltebb fűszere, mely a curry ikonikus sárga színét is biztosítja. Fő alkotóanyaga, a kurkumin számos tanulmány szerint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében bizonyult hatásosnak. Egyes tanulmányok szerint a kurkumin még az elzáródott vénák károsodását is meg tudja akadályozni. A kurkuma jó választás, ha a nyaki érszűkületet gyógynövényekkel szeretnénk kezelni:jellegzetes, erős íze miatt nem passzol mindenhez, de rizst, krumplipürét vagy levest bátran ízesíthetünk vele.

A szezámmag, mint superfood

A nyaki érszűkület kezelése a szezámmag segítségével annyira nem is nagy kihívás, pláne, mert nem igényel komoly étrendváltoztatást. Amellett, hogy a reumás fájdalmak csökkentésében is jelesre vizsgázik a szezámmag, a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében is sokat tud segíteni. Fogyasztásával gátolhatjuk az érelmeszesedést, valamint már kialakult betegségek lefolyásának lassításában is segítségünkre lehet. A szezámmag hatalmas előnye, hogy szórhatjuk a reggeli pirítósra, a salátánk tetejére, a sült csirkemellre, de magában is elfalatozhatjuk.

Gránátalma

Bizonyítottan segít a gránátalma az erek falára lerakódó kristályok feloldásában, valamint megelőző hatású is. A gránátalma kesernyés íze miatt nem mindenki kedvence, és még a hámozása sem a legegyszerűbb konyhai művelet, ám érdemes rávenni magunkat, hiszen sokat segíthet egészségünk megőrzésében. A lédús gyümölcsöt beletehetjük joghurtba, dresszingként az ebédünkre, vagy magában is kanalazhatjuk lefekvés előtt.

Figyeljünk a magas C-vitamin bevitelre!

A C-vitamin amellett, hogy az immunrendszert erősíti, az érszűkület elleni védekezésben is hasznos társunk lehet. A nyaki érszűkület kezelése gyógynövényekkel is történhet, ám ha C-vitamint (akár kapszulás formában is) fogyasztunk, nem lőhetünk mellé. Amellett, hogy erősíti az erek falát, megőrzi a rugalmasságukat, és a káros szabadgyököket is semlegesíti. Mindemellett mellékhatások nélkül segít be a vérnyomás szabályozásába is. A C-vitamin szinte minden gyümölcsben megtalálható, így nem is kell válogatni, a lényeg, hogy rendszeresen fogyasszunk gyümölcsöket. A vöröshagyma az egyik legantioxidáns-gazdagabb zöldség, így ereink megköszönik, ha fogyasztjuk.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mikor illetékmentes a lakásvásárlás? Milliókat spórolhatsz, ha ezt tudod

Ha lakásvásárláson gondolkozunk, akkor a vételáron kívüli egyéb költségekkel is számolnunk kell, így pl. az illetékfizetési kötelezettségünkkel. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL....

Krumpli termesztése vödörben? Mutatjuk, mire figyelj

Nem csak azok tudnak házilag termeszteni krumplit, akiknek kertje van. Még egy erkély is elég, vagy egy jó napos terület a lakásban. Bizony, beltérben...

Egész évben lombos, nyáron gyönyörű virágokat hoz: így neveld a japán cserjédet

Nagy népszerűségnek örvend a japán cserje. Nem csoda, hiszen mutatós, örökzöld növény, amelyet egyszerű nevelni. Ha ügyesen gondozzuk, apró fává nő, ha pedig többet...