A CSOK nagy segítséget jelenthet gyermekes családok lakáshoz jutásában, azonban ha tervezett gyermekek után vesszük igénybe, akkor számolnunk kell azzal a lehetőséggel is, hogy mégsem születnek meg a gyerekek. Ilyenkor több milliót is kötelesek lehetünk visszafizetni óriási büntetőkamatokkal. A gyermekvállalási határidők bizonyos esetekben kitolhatók, valamint egyes esetekben a meghiúsult próbálkozás ellenére a büntetés elengedését is kérhetjük. Hogyan történik a CSOK visszafizetés, ha nincs gyerek?

Mit kell tudni meghiúsulás esetén a CSOK visszafizetéséről?

Amennyiben a gyermekvállalás nem teljesül vagy csak részben teljesül, akkor a megelőlegezett CSOK összegből le kell vonni a meglévő gyermekek után járó támogatás összegét a gyermekvállalás határidejének lejártakor. Így a támogatás azon részét kell visszafizetnünk, amit a meg nem született gyermek után igényeltünk. A lakásépítési támogatás teljes összegét vissza kell fizetnünk azonban, ha a meglévő gyermekek száma kettőnél kevesebb a határidő lejártakor. A CSOK összegét a késedelmi kamattal együtt kell visszafizetnünk a vállalt határidő leteltét követő 60 napon belül. A 10 millió forintos támogatás esetében a késedelmi kamat az alapkamat ötszörösét jelenti. Jogszabály szerint azonban a kamat mértéke legfeljebb 5%-os lehet. Az alapkamat mértéke jelenleg 7,25%, de kamatszámításnál sávosan, mindig az adott időszakban érvényes alapkamatot kell figyelembe venni. Az alapkamat aktuális mértékéről itt lehet tájékozódni.

Ha a családok az állami támogatáson kívül a kamattámogatott hitelt is igénybe vették, és a vállalt feltételeknek mégsem tettek eleget, akkor a kamattámogatást is teljes egészében vissza kell fizetniük. Ilyenkor a futamidő fennmaradt részében a lakáshitelt piaci áron, tehát sokkal magasabb kamattal kell tovább fizetni.

Különös méltánylást érdemlő helyzetek

Az alább felsorolt esetekben a kormányhivatal öt évre felfüggesztheti, esetlegesen részben vagy teljes egészében is elengedheti a visszafizetési kötelezettséget. Ha a vállalt gyermek pl. meddőség miatt nem születik meg, akkor a támogatást a büntetőkamat nélkül kell visszafizetni.

A különös méltánylást érdemlő helyzetek azok, amelyek esetében a gyermek azért nem születik meg, mert:

  • a pár egyik tagja elhalálozott,
  • a pár egyik tagja megváltozott munkaképességűvé vált,
  • a gyermek a 24. várandóssági hetet megelőzően halva születik,
  • az első vagy a második gyermek magasabb családi pótlékra jogosító betegséggel vagy fogyatékossággal születik,
  • a reprodukciós eljárás sikertelen volt,
  • a reprodukciós eljárás során kizáró okra derült fény,
  • a gyermekvállalás nem javasolt egészségügyi kockázat miatt.

Valamint az is különös méltánylást érdemlő helyzetnek számít, ha a támogatás visszafizetése ellehetetleníteni a támogatott személy megélhetését.

Mindemellett a gyermekvállalás határideje is kitolható bizonyos esetekben, így elkerülhető a visszafizetés. Pl. örökbefogadásnál a határidő két évvel kitolható, ha a banknak bemutatjuk az örökbefogadásra való alkalmasságot az eredeti határidő lejárta előtt. Valamint várandósság esetén a határidő lejárta előtti várandósság tényét a határidő lejártát követő 90. napig van lehetőségünk igazolni a bank felé. Ebben az esetben a várandósság végéig tolódik ki az új határidő.

CSOK visszafizetése, ha nincs gyerek: Mi a helyzet a CSOK plusz esetében?

A CSOK ezen formája egy nagyon előnyös lakáscélú támogatott kölcsön. Nagy segítség lehet a lakásvásárlást tervező családok számára, azonban ha nem születnek meg a vállalt gyerekek, akkor akár több 10 millió forintos büntetésre is számíthatnak a családok.

Mi történik ilyenkor? Nézzünk egy példát. Egy gyermektelen házaspár két gyereket vállal, és 30 milliós hitelt igényelnek. A hitel 3 százalékos kamatozású és 20 éves futamidejű. A vállalt gyerekeknek 8 éven belül kell megszületniük. Az első esetben mindkét baba megszületik. Az első baba a második évben, a második a negyedik év végén. Ekkor elengednek 10 milliót a fennálló tartozásból. Ennek alapján az első évben csak kamatot fizet a pár, ami havi 75 ezer forint. A második évtől elkezdődik a tőkefizetés is, ilyenkor a havi törlesztőrészlet majdnem 173 ezer forintra emelkedik. Ezt az összeget kell fizetni a negyedik év végéig. Mivel a második gyermek megszületésekor elengednek a tartozásból 10 milliót, ezért a havi törlesztőrészlet visszaesik kb. 107 ezer forintra, és ennyi is marad a kölcsön lejártáig. Ebben az esetben a teljes visszafizetendő összeg 27 690 848 forint.

A második esetben sajnos nem születnek meg a vállalt gyermekek. Ilyenkor a 8 év letelte után, a 9. év elején egy összegben büntetést kell fizetnie a párnak. A pár a 8. év végéig havi kb. 173 ezer forintos törlesztőrészletet fizet. Majd mivel nem születtek meg a vállalt gyermekek egy összegben kell fizetniük 19 527 796 forintot. Ez a büntetőkamattal növelt kamattámogatás összege. A 9. év elejétől emellett a havi törlesztőrészlet is kb. 233 ezer forintra emelkedik. Így a párnak összesen majdnem 69 millió forintot kell visszafizetnie. Ez több mint a kétszerese az eredetileg felvett, 30 milliós összegnek. Arról, hogy kevesebb vagy több gyermek vállalása esetén hogyan alakulnak a visszafizetések, itt lehet tájékozódni.

Elrettentő törlesztés gyermekteleneknek: lesz változás?

2024. június 11-én, kedden egy olyan salátatörvényt fogadtak el a parlamentben, amely egyes részeinek a babaváró hitelesek és csokosok is örülhetnek. Ahogy az előző példában is láttuk, a visszafizetendő összeg sok esetben könnyedén emelkedhet akár a duplájára vagy annál is többre, ha nem születnek meg a vállalt gyermekek. Úgy tűnik megerősítik/kiterjesztik azonban a méltányossági eljárás kereteit. De ezt majd egy kormányrendelet fogja pontosan részletezni, így még biztosat nem tudunk. Az eljárás keretében a kormányhivatalok elállhatnak majd az állami követeléstől részben vagy egészben. Eddig ezt meddő pároknál, orvosi igazolással alkalmazták nagyrészt. Vonatkozik ez majd a csokra, az otthonteremtési kamattámogatásra, az adó-visszatérítési támogatásra, a gyermekvállalási támogatásra és a babaváró kölcsönre.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...