Pilisborosjenő megpróbálja feltartóztatni a lakóparkokkal és a falusi hagyományok felszámolásával operáló nagyvárosi terjeszkedést, zöld intézkedésekkel él, és azon van, hogy elodázza a budapesti előváros jelleg kialakítását.

Nem könnyű feladat, olykor a helyieket is meg kell győzni arról, hogy pontosan mi az igazi fejlődés.

– Az a célunk, hogy megőrizzük falunak – szögezte le a 31 éves Antonovits Bence Dániel, Tömöri Balázs polgármester zöld és kék infrastruktúráért felelős tanácsnoka. – Nem engedünk az ingatlanspekulációs nyomásnak, ami a teljes agglomerációt jellemzi. Ezért hirdettünk moratóriumot az indokolatlan belterületbe vonások ellenében.

Pilisborosjenő tanácsnoka: Antonovits Bence Dániel
Antonovits Bence Dániel

Miközben folyamatosak a megkeresések, itt és ott is szeretnének lakóparkot építeni.

Nem lesz előváros

Felléptek tehát a képviselők az elővárossá alakulás ellen, helyette élő közösséget, élő, mozgalmas és izgalmas falut szeretnének. Amit a programokban úgy hívnak, hogy a hagyományos falusi közösségek újradefiniálását kezdeményezték. Ennek bázisai azok a mikroközösségek, amelyekben a helyiek szerepet vállalnak. Ilyen a társasjáték vagy a pingpong klub, esetleg a focicsapat, mely ottjártunkkor épp a baden-württenbergi testvértelepülésen, Steinheim am Albuch-ban játszott barátságos meccset. Szintén fontos mikroközösségek a téeszek, de itt ne a rosszemlékű „közös”-re, sokkal inkább a közös művelésű újfajta termelőszövetkezetekre kell gondolni, közel ötvenen érintettek benne. A helyi hagyományokat ápolják a a néptáncegyüttseben és a sváb énekkar próbáin.

Pilisborosjenő polgármestere: Tömöry Balázs
Tömöri Balázs

Pilisborosjenő arra is törekszik, hogy szolgáltató jellegű településvezetést honosítson meg. A települési koncepció például közösségi tervezéssel, a Völgy Zugoly Műhely szakmai segítségével jött létre. Ha fasort akarnak telepíteni, nem egyszerűen kiosztják a feladatot a helyi „gamesznek”, hanem hívják a polgárokat, jöjjenek, segítsenek az ültetésben. Ügyelnek arra is, hogy a helyi szaktekintélyek részt vegyenek az önkormányzati munkában.

– Az első ciklusban a legfontosabb ígéretünk volt, hogy megóvjuk Pilisborosjenőt a további belterületbe vonásoktól és az elvárosiasodástól – így tettünk és teszünk a továbbiakban is. Focipályát, tornatermet, faluházat, új háziorvosi praxist és állami finanszírozású fogászati rendelést hoztunk létre a faluban. Megtripláztuk a gyalogos átkelőhelyek számát, 885 méter hosszon járdákat építettünk és 140 új lámpaoszlopegységgel bővítettük a közvilágítást. Mindezt elsősorban nem saját forrásból, összesen 2,7 milliárd forint pályázati pénzt nyertünk a település fejlesztésére – foglalta össze a mozgalmas és rendhagyó ötéves ciklus pozitívumait Tömöri Balázs polgármester.

Az Ön településén szolgáltató jellegű az önkormányzat?

– Különös gondunk volt az elmúlt években a villámárvizek kezelése – jegyezte meg az agrármérnök végzettségű tanácsnok, akinek elve, hogy a településfejlesztés ne okozzon környezeti károkat. – A villámárvíz a klímaváltozás csalhatatlan jele, egy óra alatt oly sok eső esett, hogy a víz levitte a Tücsök utcát a 10-es útra. Pilisborosjenő a völgyben épült, eddig az volt a szokás, hogy gyorsan vezessük el a fölösleges vizeket a Cigány-patakba, most viszont az aszály miatt vissza kell tartani a vizeket, és lassítani kell a lezúdulást. A Top Plusz állami pályázaton 300 millió forintot nyertünk övárokrendszer kiépítésére, a többletvizeket esőkertekben használnánk fel. Ettől egyes helyiek megijedtek, ismeretlen számukra az új technológia, attól féltek, hogy szúnyogkeltető tavak lesznek a faluban. Közösen kell megtanulnunk az új időkben, hogy mikor és hogyan lehet cselekedni.

Párbeszéd a mindennapokban

A faluvezetés párbeszédre törekszik, kihasználják a közösségi média jótéteményeit, ahol népszerűsítik a faluház kulturális eseményeit, s nem áll tőlük távol az ismeretterjesztés sem, amikor a komposztálásra, a fák kezelésére vagy a kertészeti időszakok teendőire hívják fel a figyelmet. Három nagy fóliasátor is üzemel a faluban, a Covid idején sütötték ki, hogy a helyi kertészek a Maradj otthon!-t így is meg tudják oldani.

Pilisborosjenő Kari Virág
Pilisborosjenő

Utunk végén egy jó sétát tettünk a faluban. Láttuk, hogy éled újjá a hegyből lefutó patak, s milyen hangulatos plázst lehet a partjára építeni. Az első ilyen elkészült, s a víz csörgedezése nem került egy fillérbe sem. Ellenben jó lesz tőle az ember hangulata.

(Szöveg és kép: Hóvége. Kiemelt kép: Shutterstock.)

Pilisborosjenő: Pilis
Pilisborosjenő

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...

Lomtalanítás lesz Újpesten 18-ától, itt vannak a részletes infók

Megszabadulnál a ronda, vedlett kanapétól? Végre rászántad magad, hogy lecseréld a matracot? Most megteheted, egy forintodba sem kerül és nem neked kell vele furikáznod:...