A kotyogós kávéfőző helyes tisztítása: így finom lesz a kávé

A kotyogós kávéfőzőt minden egyes használat után tisztítsuk ki, mivel a kávéfőzés után egészségünkre káros penész és baktériumok telepedhetnek meg benne. Helyes tisztítása elsősorban ecettel és citromsavval történjen. Cikkünkből megtudhatod hogyan tisztítsd, ha vízköves lesz, milyen sűrűn cserélj benne tömítést, és azt is, mi a probléma, ha nem főzi le a kávét.
A kotyogós kávéfőző helyes tisztítása
Ha nem tisztítjuk rendszeresen, és emiatt vízköves vagy penészes lesz, akkor használhatunk ecetes vizet. 2:1 ecet és víz arányban. Az ecetet vagy a citromsavat 15 percre hagyjuk állni a kávéfőző tartályában, majd a „kotyogós” részeit öblítsük el langyos vízzel. Ezt követően törölgessük el az eszközt. Mielőtt újra kávét főznénk vele, főzzünk le 2-3 alkalommal sima vizet, hogy az ecetes víz kiürüljön a kávéfőzőből.
Az ecetes és a citromsavas áztatáson kívül használhatunk szódabikarbónát is a karbantartáshoz. Ebben az esetben is hasonló módon történik a tisztítás, ahogy az ecetes módszernél.
A vízkő és a penész lerakódását megakadályozhatjuk, és időt spórolhatunk magunknak, ha minden használat után rendesen elmossuk a kávéfőzőt tiszta vízzel. Szereljük szét a kotyogós kávéfőzőt, öntsük tele forró vízzel, majd kézzel vagy mosószer nélküli mosogatószivaccsal távolítsuk el belőle a maradék kávézaccot. Ezután száraz konyharuhával töröljük át. Fontos, hogy ne magától száradjon meg!
Gumitömítés cseréje a kotyogós kávéfőzőben
Ha minden tisztítást rendszeresen elvégzünk, akkor is cseréljük félévente a gumitömítést benne, ugyanis ha elkopik, akkor kiszökik a gőz, csökken a nyomás és gyengébb kávét fogunk kapni. Gumitömítést vásárolhatunk internetes áruházakban, konyhafelszerelés vagy kávégépeket árusító boltokban is.
Mi okozhatja, hogy nem főzi le a kávét?
Ha a kotyogós kávéfőzőnk nem főzi le a kávét, az elsősorban a vízkő miatt lehet, ennek hatékony eltávolítását feljebb kifejtettük már. A problémát az is okozhatja, hogy nem megfelelően tekertük össze, így szökik a nyomás. Szerencsére ezt könnyen tudjuk orvosolni. Gondot az is okozhat, ha túl sok kávét tettünk a szűrőbe, és azt még kiskanállal össze is nyomkodtuk. Ha szükséges, vegyünk ki belőle. Előfordulhat az is, hogy véletlenül nem öntöttünk vizet a tartályba, ebben az esetben töltsük meg vízzel.
Ha mindezeket betartjuk, nagyon finom kávét kapunk majd, mely garantáltan mindenkinek ízleni fog!
Hogyan kell a kapszulás kávéfőzőt tisztítani? Itt a válasz!