Bármennyire is odafigyelni lakásunk tisztaságára, a penész bárhol felütheti a fejét, és ha nem teszünk ellene időben, komoly egészségügyi problémákat is okozhat. A jó hír, hogy nem kell vagyonokat költeni a penészirtó szerekre: itt van 5 olyan penész elleni házi szer, ami eltünteti a szennyeződést a lakásból!

Nem szabad félvállról venni a penészesedést otthonunkban. Amellett, hogy nagyon csúnya látvány, rengeteg, az egészségre kifejezetten káros hatása is van. Az allergiás tüneteken túl súlyos esetekben tüdőgyulladást is okozhat. A megelőzés mellett fontos az is, hogy hamar bevessünk penész elleni szereket. Ezek sok esetben megtalálhatók minden háztartásban, nem kell súlyos összegekért speciális penészölő vegyszereket vásárolnunk.

Szódabikarbóna

Az egyik legismertebb és legjobb penész elleni házi szer a szódabikarbóna. Minden háztartásban ott van és bármikor bevethető. Sok vegyszerrel ellentétben nem veszélyes a gyermekekre, sem az állatokra, mégis hatékonyan eltünteti a penészesedést. Hogyan használjuk? A szódabikarbónát keverjük el 50-50 arányban vízzel, amíg masszaszerű állagot nem kapunk, majd kenjünk be a penészes felületet. Ezután egy kefével kaparjuk le a penészfoltot, majd 2 kanál szódabikarbónát 2 csésze vízzel vegyítve fújjuk le a penész helyét, így meg tudjuk előzni a későbbi kialakulását.

Ecet

Klasszikus házi szer a penész ellen. Olcsón beszerezhető és az egyik leghatásosabb megoldás a fekete penész ellen. Savassága és antibakteriális hatása tökéletesen asszisztál a penész elpusztításához. Egyszerűen locsoljuk le vele a penészfoltot, vagy a hígítatlan ecetet öntsük egy szórófejes flakonba, és spricceljük le a penészes felületet. Egy törlőkendővel töröljük át, ha pedig még mindig nem tűnt el a folt, sikáljuk le a penészt egy kefével, majd fújjuk le újra ecettel a foltot és töröljük le ismét.

Teafaolaj

A teafaolaj egy természetes gombaölő szer, mely képes megakadályozni a penészspórák újbóli megjelenését is. A pókok távoltartására is alkalmas szerből a penész ellen keverjünk el egy teáskanálnyit egy csésze vízzel, öntsük egy szórófejes flakonba, majd fújjuk a penészes felületre. Egy órán keresztül hagyjuk, hogy kifejtse hatását, majd egy műszálas törlőkendővel töröljük le a penészfoltot.

Grapefruitmag-kivonat

A penész elleni házi szerek közül talán ebből kell a legkisebb mennyiséget vegyíteni a vízzel, hiszen csupán 10 csepp grapefruit-mag kivonatot kell egy csészényi vízzel összekeverni, majd a teafaolajhoz hasonlóan, ezt is spricceljük a penészes részre. Ha már nagyobb területen terjedt el a penész, akkor érdemes lehet egy órát is várni, mielőtt letörölnénk a szennyeződést.

Citromlé

Biztos, hogy minden háztartásban megtalálható, habár nem a legerősebb penész elleni házi szer. Amellett, hogy kellemes az illata, hatékonyan tud elbánni a még kisebb penészesedésekkel. 3-5 citrom levét vigyük fel a penészes felületre, majd 5 perc várakozás után töröljük le a felületet. Ha nem tűnt el a penészes folt, akkor érdemes itt is bevetni a fogkefés súrolást, ha tovább szeretnénk erősíteni a citromlevet, akkor érdemes mosogatószert, vagy szappant vízzel keverve hozzáadni és így ledörzsölni a felületet.

De mit lehet tenni a penész megelőzéséért?

Ha már megjelent a penész, érdemes az imént felsorolt házi szereket bevetni ellene. Azonban, ha elővigyázatosak akarunk lenni érdemes a következőkre figyelni a mindennapokban:

  • gyakori szellőztetés, főleg azon helyiségekben, ahol nedvesebb a levegő (pl: fürdőszoba, pince, kamra)
  • rendszeres takarítás az eldugottabb helyeken is (kanapé mögött, szekrény mögött)
  • penészgátló festék alkalmazása a párás helyiségekben

A legjobb megoldás azonban az, ha folyamatosan figyelünk a penészesedés megakadályozására és az imént felsorolt módszereket egyszerre alkalmazzuk. A gyakori szellőztetés mellett fontos a takarítás is, és komoly segítség lehet a penészesedésnek leginkább kitett helyiségek penészgátló festékkel való kifestése. Azonban, ha már felütötte a fejét a penész, akkor bőven van olyan penész elleni házi szer, amik könnyen beszerezhetők és hatásosak.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Megbízható utazási irodát keresel? Rémálom lehet a nyaralás, ha ezt az 5 dolgot nem tisztázod előre

Sok ember – főleg a családosok – számára felszabadító lehet, ha a nyaralást nem saját időnk és energiánk kárára szervezzük meg, hanem megbízunk ezzel...

A HBO Maxból Max lett: hogyan befolyásolja az előfizetői díjakat?

Május 21-től az HBO Maxból Max lett. Akik előfizettek a streamingszolgáltatásra, azok az elmúlt pár napban tapasztalhattak apróbb hibákat, és ha megnézzük a Max...

Mi az adóstárs és a kezes közötti különbség? Kétszer is gondold meg, mit vállalsz

Ha kölcsönt felvevő ismerősük, rokonunk felkér minket, hogy segítsük ki őket és legyünk az adóstársuk vagy kezesük, jól fontoljuk meg, mit lépünk. Az adóstárs...