Céklatócsni spenótos mártogatóssal – hóvégi, télvégi, isteni

A tócsni hagyományosan krumpliból készül, de céklából, répából és zellerből is kiváló. Finom és spórolós, laktató és egészséges. Mi kell még?

Februárra már nagyon sok a télből, és ilyenkor különösen fontos, hogy a vitaminraktárakat ne hagyjuk kimerülni. A cékla egy olcsó, tápláló, százféle módon használható vitaminbomba, amiből érdemes otthon mindig tartani pár gumót.

A tócsnit ráadásul általában még az is szereti, aki amúgy nem rajong a cékla édeskés, földes ízéért. A spenótos mártogatós pedig plusz vasforrás a cékla mellé – ezért fontos, hogy csak pár percig hőkezeljük. Ha nincs otthon elég cékla, vagy további olcsó, de egészséges gyökérzöldségeket szeretnénk a család étrendjébe csempészni, akkor reszelhetünk mellé répát, zellert is. A lereszelt zöldségek jól fagyaszthatók, így ha előre dolgozunk, legközelebb időt spórolhatunk.

Céklatócsni spenótos mártogatóssal

Laktató vitaminbomba
Céklatócsni spenótos mártogatóssal
Recept nyomtatása
Fogás Főétel
Kulcsszavak cékla, mártogatós, olcsó, tócsni

Hozzávalók

  • 2 darab nagyobb cékla (kb. 500 gramm)
  • 1 darab tojás (nagyobb)
  • 50-80 gramm zabpehely (kisszemű)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2,5 dl növényi olaj
  • Bors

A spenótos mártogatóshoz:

  • 2 dl joghurt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 nagy marék spenót
  • 2 ek olívaolaj

Elkészítés

  • A céklát meghámozzuk, és vagy lereszeljük, vagy késes aprítóba tesszük és összedaráljuk. A reszeléstől lágyabb, az aprítóval rusztikusabb lesz az eredmény.
  • A céklát kinyomkodjuk (a levet megisszuk) és tálba tesszük.
  • Hozzáütjük a tojást, rászórjuk a zabpelyhet sózzuk, borsozzuk, rányomjuk a fokhagymát és alaposan összedolgozzuk. Hagyjuk állni 10-15 percet.
  • Közben egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, rádobjuk a finomra vágott fokhagymát és a spenótot, és 2-3 percig pároljuk, míg a spenót összeesik és a fokhagyma illatos lesz. Ha kész, hozzákeverjük a joghurthoz.
  • Az olajat felforrósítjuk, a tócsnikból tenyérnyi lepényeket formázunk, és oldalanként 3-4 perc alatt átsütjük.
  • A mártogatóssal együtt 2 főre elég, ha feltétként kínáljuk főzelékhez, akkor 4 fő is jóllakik belőle.
  • Jó étvágyat!
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Nem mindegy, hogy töltöd a mobilt: így hosszabbíthatod meg az akksi élettartamát

Előbb kell bedugni a töltőt, vagy a telefont? Minden lényeges trükk a Li-ion akkumulátorok kezeléséhez, hogy a készüléked 20–80% között maradjon, s elkerüld a túlmelegedést.

Fordulat a devizahitelek ügyében: most minden adós jól járhat!

14 év után végre remény a devizahiteleseknek! Fontos döntést hozott 2025 májusában az Európai Unió Bírósága.

Házi meggybor: így lesz a gyümölcsből vérpezsdítő ital néhány hét alatt

4–5 kilogramm friss, hibátlan meggy felhasználásával egy 5 literes demizsonban pár hét alatt 10–12%-os, testes, félig édes italt varázsolhatsz, ha követed a természet és a higiénia ritmusát.

Ingyenes szabadstrandok Dunán: 12 hangulatos, barátságos hely

Ha idén nyáron valami igazán természetközeli, mégis pénztárcabarát kikapcsolódásra vágysz, a szabadstrand + Duna párosításnál kevés jobb választás létezik. Cikkünkben mutatunk 12 klassz helyet, ahol garantáltan feltöltődsz.

Ezen az apróságon múlik a tökéletes lecsó – recept

Ezeken az apróságokon múlik a tökéletes lecsó! A magyar konyha alap nyári ételéről, a...