A magyar desszert, ami még Amerikában is népszerű, csak nem tudunk róla
Hogy az aranygaluska mennyire desszert, azon persze lehet vitatkozni – édes, de mivel levesek után önálló fogásként is simán felszolgálják, tulajdonképpen egyenértékű lehetne akár a rántott hússal vagy egy főzelékkel is – de természetesen nem az.
Hanem az egyik legnépszerűbb magyar kelt tészta. A kelt tésztákat az emberiség azóta fogyasztja, mióta az élesztőgombákkal megismerkedett. Eleinte természetesen a gazdagabbak engedhették meg maguknak, hogy kovásszal finomítsák, könnyítsék a kenyereket.
A pék szakma középkori elterjedésével a kelt tészták készítési technikája is tökéletesedett – és egyre többféle termék készült belőle. Az újkorban a polgári háztartásokban is szívesen készítettek aszalványokkal, magokkal dúsított fonott kelt tésztákat, főleg az ünnepekre és a különleges alkalmakra. Az ipari élesztő elterjedésével pedig a szegényebb néprétegek is beépítették az étkezésükbe.
További kérdésed van a desszertekkel kapcsolatban? A Hóvége ügyfélszolgálata ingyen és két nap alatt megválaszolja. Keress minket!
Az aranygaluska pontos születési idejéről nincs hiteles adatunk, Jókai 1862-ben már ír róla, mint magyar ételről, a magyarországi zsidó közösségben pedig húsz évvel későbbről van említés a diós-cukros kelt tésztáról. Hogy az aranygaluskának volt-e elődje az ipari élesztő előtt, vagy pont azért lett annyira népszerű, mert szélesebb rétegek is könnyen elkészíthették.
Nem tudjuk, mindenesetre a Monarchia, és így a békebeli magyar konyha egyik legnépszerűbb, legtipikusabb fogása lett. Sőt, az emigránsoknak köszönhetően a XX. század második felében az Egyesült Államokban is népszerű lett, Hungarian coffee cake, vagyis magyar kávésüti néven. A kávé jelző nyilvánvalóan nem az alapanyagra utal, hanem arra, hogy délutáni kávé mellé ajánlják a fogyasztását. Az Államokban kicsit leáldozott a népszerűsége, pedig a nyolcvanas években még Nancy Reagan is felvette a Fehér Ház karácsonyi étlapjára.
Itthon viszont annál népszerűbb – hogy leves után, vagy kávé mellé fogyasztjuk, az mindegy is, de az biztos, hogy a házi változat a legfinomabb.

Aranygaluska

Hozzávalók
A tésztához:
- 60 dkg finomliszt
- 3 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 2 ek cukor
- 7 dkg vaj
- 2 tojás sárgája
A töltelékhez:
- 30 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 12 dkg vaj
A sodóhoz:
- 1 liter tej
- 5 tojás sárgája
- 6 dkg cukor
- 1 kk étkezési keményítő
- 2 tk vanília őrlemény
Elkészítés
- A tésztával kezdünk: a tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt a lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a vajat pedig felolvasztjuk.
- A felfuttatott élesztőt a liszthez adjuk, hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját és az olvasztott vajat majd alaposan összegyúrjuk az egészet, hogy rugalmas, lágy tésztát kapjunk.
- Letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük.
- Közben ledaráljuk a diót, kikeverjük a cukorral és felolvasztjuk a vajat.
- Ha a tészta megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kisebb pogácsaszaggatót az olvasztott vajba mártva kiszaggatjuk a tésztát.
- Egy 22 cm-es tortaformát kivajazunk. A kiszaggatott “galuskákat” először az olvasztott vajba márjtjuk, majd meghempergetjük a diós cukorban, és szeépen egymásra helyezzük őket. A megmaradt kis tésztararabokat szintén, majd kitöltjük velük a lyukakat az építményünkön.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb 50 perc alatt készre sütjük. Ha a teteje nagyon pirulna, letakarjuk sütőpapírral vagy alufóliával.
- Közben elkészítjük a sodót:
- A tojássárgákat kikeverjük a cukorral a vaníliával és a keményítővel. A tejet felmelegítjük, és folyamatos keverés mellett a tojásos krémhez adjuk miközben kis lángon sűrűre főzzük.
- A langyos aranygaluskát a langyos sodóval tálaljuk.



