Korall, Manó, Ökörszív, Zömök és a többi – melyik paradicsom mire való?

A nyári konyha elmaradhatatlan alapanyaga a paradicsom – de nem mindegy, melyik milyen célra a legjobb. A paradicsomok fajtái tehát nem csupán formájukban, hanem felhasználási módjukban is különböznek.

A paradicsomok fajtái között akadnak, amelyek leginkább lecsóba valók, mások salátába, néhányat viszont befőzni vagy szósznak érdemes használni. A húsos, hosszúkás cukorparadicsom típusok (mint például a lucullus) ideálisak mártásokhoz és levesekhez.

A Korall egy kifejezetten korai, determinált növekedésű fajta (bizonyos magasságig nő csak, nem lesz dzsungel). Közepes méretű, piros, gömbölyded termései lédúsak, mégis elég szilárdak ahhoz, hogy befőzéshez és friss fogyasztásra is megfeleljenek. Akár salátába, akár szendvics mellé is tökéletes választás, és sok kiskertben kedvelt, mert bőtermő és könnyen kezelhető.

Befőzéshez ajánlottak

A befőző paradicsomok, mint a Kecskeméti jubileum, Marmande, Mobil, Ökörszív, San Marzano és Zömök, nagy méretűek, könnyen hámozhatóak, erőteljes ízűek – kiválóak passzírozáshoz, szószhoz, de akár lecsóhoz is. Ezek a fajták is determinált növekedésű, bokros típusok, amik termései egyszerre érnek be, így tökéletesek télire tartósításra.

Kérdésed van a zöldségekkel kapcsolatban? Ügyfélszolgálatunk ingyenesen, két napon belül válaszol!

Salátába és friss fogyasztásra ideális a koktélparadicsom (például a Manó), melynek apró, lédús bogyói szabályos gömbök – és nagyon édes ízűek. A Zömök és Mobil elnevezésű fajták is kettős szerepre is alkalmasak: egyszerre finomak friss fogyasztásra, és ideálisak szósznak, ezért gyakran szerepelnek a köztes kategóriában.

Paradicsomok fajtái: lecsót miből főzzek?

A lecsó alapjához a legjobbak a közepes méretű, húsos fürtös fajták, melyek bőséges levet engednek főzéskor – ideálisak a hagyományos magyar recepthez, ahol a paradicsom‑paprika kombó dominál. A lecsóhoz egyébként érdemes akár többféle paradicsomot vegyesen használni, hogy a gazdag szaft mellett darabok is maradjanak azért egyben az elkészült ételben.

Ha az idei termésből szeretnéd a legtöbbet kihozni, úgy válogass bátran a különböző paradicsomok fajtái közül: a kisméretű, édes koktélokkal turbózd fel a salátát, a nagyobb húsosakkal főzz pürét vagy készíts lecsót. Ha meg eltennél télire, a fenti befőzőfajtákban sosem fogsz csalódni.

A paradicsomok fajtái így nemcsak változatosságot, de célt is adnak minden konyhai felhasználásnak. Érdemes többfélét ültetni, így mindig kéznél lesz a megfelelő paradicsom.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Nincs karácsony Kevin nélkül. És idegeskedés nélkül van?

Hogy ne sokalljunk be az ünnepi időszakban?

Maximális büntetőpont jár érte: 6 eset, amikor nincs pardon

Hat eset van a büntetőpontok szabályzatában, amikor 11 pont jár egy bizonyos szabálysértésért vagy bűncselekményért.

Itt a lista: mutatjuk, mennyit keresel jövőre

Gyakori tévhit, hogy a magasabb bér a munkavállaló diplomája vagy bizonyítványa miatt automatikusan jár. Sajnos nem.

Féláras fürdőbelépő a nyugdíjas napokon vidéken és Budapesten is: ezek a legjobb decemberi kedvezmények

Összegyűjtöttük a decemberi nyugdíjas fürdőkedvezmények legjobb vidéki és budapesti lehetőségeit.

Így fizethetsz mesekönyvvel a kávézóban – december 22-ig várják az adományokat

Kellemest a hasznossal: a leadott könyvek jó kezekbe kerülnek, cserébe pedig vendégül látnak egy meleg italra.