Korall, Manó, Ökörszív, Zömök és a többi – melyik paradicsom mire való?

A nyári konyha elmaradhatatlan alapanyaga a paradicsom – de nem mindegy, melyik milyen célra a legjobb. A paradicsomok fajtái tehát nem csupán formájukban, hanem felhasználási módjukban is különböznek.

A paradicsomok fajtái között akadnak, amelyek leginkább lecsóba valók, mások salátába, néhányat viszont befőzni vagy szósznak érdemes használni. A húsos, hosszúkás cukorparadicsom típusok (mint például a lucullus) ideálisak mártásokhoz és levesekhez.

A Korall egy kifejezetten korai, determinált növekedésű fajta (bizonyos magasságig nő csak, nem lesz dzsungel). Közepes méretű, piros, gömbölyded termései lédúsak, mégis elég szilárdak ahhoz, hogy befőzéshez és friss fogyasztásra is megfeleljenek. Akár salátába, akár szendvics mellé is tökéletes választás, és sok kiskertben kedvelt, mert bőtermő és könnyen kezelhető.

Befőzéshez ajánlottak

A befőző paradicsomok, mint a Kecskeméti jubileum, Marmande, Mobil, Ökörszív, San Marzano és Zömök, nagy méretűek, könnyen hámozhatóak, erőteljes ízűek – kiválóak passzírozáshoz, szószhoz, de akár lecsóhoz is. Ezek a fajták is determinált növekedésű, bokros típusok, amik termései egyszerre érnek be, így tökéletesek télire tartósításra.

Kérdésed van a zöldségekkel kapcsolatban? Ügyfélszolgálatunk ingyenesen, két napon belül válaszol!

Salátába és friss fogyasztásra ideális a koktélparadicsom (például a Manó), melynek apró, lédús bogyói szabályos gömbök – és nagyon édes ízűek. A Zömök és Mobil elnevezésű fajták is kettős szerepre is alkalmasak: egyszerre finomak friss fogyasztásra, és ideálisak szósznak, ezért gyakran szerepelnek a köztes kategóriában.

Paradicsomok fajtái: lecsót miből főzzek?

A lecsó alapjához a legjobbak a közepes méretű, húsos fürtös fajták, melyek bőséges levet engednek főzéskor – ideálisak a hagyományos magyar recepthez, ahol a paradicsom‑paprika kombó dominál. A lecsóhoz egyébként érdemes akár többféle paradicsomot vegyesen használni, hogy a gazdag szaft mellett darabok is maradjanak azért egyben az elkészült ételben.

Ha az idei termésből szeretnéd a legtöbbet kihozni, úgy válogass bátran a különböző paradicsomok fajtái közül: a kisméretű, édes koktélokkal turbózd fel a salátát, a nagyobb húsosakkal főzz pürét vagy készíts lecsót. Ha meg eltennél télire, a fenti befőzőfajtákban sosem fogsz csalódni.

A paradicsomok fajtái így nemcsak változatosságot, de célt is adnak minden konyhai felhasználásnak. Érdemes többfélét ültetni, így mindig kéznél lesz a megfelelő paradicsom.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Kevés víz, sok termés: így készíts kulcslyuk ágyást házilag, Afrikában a szárazságban is működik

A kulcslyuk ágyás alacsony vízigénye és magas hozama révén ideális önfenntartó konyhakert a legszárazabb vidékeken is.

Ma már luxus a kultúra? Ezért nem jut könyvre, színházra a magyar nyugdíjasnak

Egyre drágábbak a színházjegy árak, és emiatt sok nyugdíjas már nem engedheti meg magának az előadásokat. Neked még van pénzed kultúrára?

Meleget fúj a légkondi? Az 5 leggyakoribb hiba, ami okozhatja

Meleget fúj a légkondi, pedig épp hűtenie kellene? A nyári hőségben ez különösen...

A hátam mögött adták el az ingatlanomat – meg tudtam volna előzni?

Az ingatlan tulajdonjog ellenőrzése ma már egyszerű és megfizethető, mégis sokan hagyják figyelmen kívül. Hiba.

Házi szúnyogriasztó spray 400 forintból: pazarul működik, ráadásul bio

Előbb-utóbb minden nyári este elérkezik az a pont, amikor a romantikát agyoncsapja egy...