Ha nyár, akkor töltött paprika! Így lesz tökéletes a tiéd is!

A magyar konyha egyik nagy nyári kedvence a lecsó mellett a töltött paprika. Sok is bennük a közös a paprika-paradicsom vonalon túl is.

Mindkettő a Balkán felől érkezett hozzánk, és mindkettőjük népszerűségének megágyaz az édes nosztalgiafaktor. A régi gyerekkori nyarakon a nagyi ugyanúgy megfőzte, mint a tábori menza konyhásnénije. Egy szó mint száz: egyik nélkül sincsen nyár. Mióta viszont hozzáférésünk van a világ összes receptjéhez is, nem lehet nem észrevenni, hogy ott, ahol van paprika, ott bizony meg is töltik Észak-Európától a Balkánig, az Ibériai félszigeten vagy éppen Ázsiában. Ettől mi még ezt a hagyományos polgári konyhát idéző, középsűrű, édes paradicsomszószban úszkáló, hússal és rizzsel töltött, közepesen fűszeres változatot szeretjük – és ezt is készítjük leggyakrabban.

Segítségre van szükséged a receptekkel kapcsolatban? Kérdezz ügyfélszolgálatunktól, két napon belül ingyen válaszolunk!

A sűrű, savanykás szószban sült spanyol, vagy gőzölt, hidegen fogyasztott török változat mellett azonban a magyar verzióra is igaz, hogy ahány ház,annyi szokás. Általánosságban azonban igaz, hogy a laza, édeskés szósz, és a generál töltelék – amihez hasonló megy a töltött káposztába vagy épp a töltött karalábéba is, kisebb változtatásokkal, persze – a nyerő, meg persze a vastagabb húsú, a piacon direkt a műfajnak dedikált, TV, vagyis tölteni való paprika, amibe a rizses-húsos keverék kerül. Ezt vesszük alapnak, és adunk pár tippet, hogy olyan legyen, hogy nem csak a nagyi, de a menzás Marika is elégedett lenne vele.

Fűszeres szósz: itthon sokáig nemzeti sport volt a paradicsom befőzése. A laza, könnyű paradicsomlevet pedig egész évben használtuk. Ez adja a töltött paprika alapját is. Ha nincs már otthon ilyenünk, akkor egy lazább passátával pótoljuk, és ezt nyugodtan vizezzük is fel kicsit. 1-2 kanál cukor kerüljön bele – az olasz paradicsomos tésztákban nincs helye, a töltött paprikában van! A bazsalikom és az oregánó most maradjon ki, de a zellergumó vagy zellerlevél ízléshez mérten kötelező – a hazai töltött paprikák szószának egy az egyik legkarakteresebb ízjegye.

Krémes szósz: furcsa vagy nem, egy nyeset vaj a kész ételben csodakrémessé varázsolja a szószt anélkül, hogy nagyon sűrítené vagy eltolná az ízét.

Laza töltelék: nagyon kiábrándító, mikor a töltött paprika tölteléke kemény: hagyjuk el belőle a tojást, és egy kis vízzel tapasszuk össze a hozzávalókat, így sokkal könnyedebb marad a végeredmény.

Töltött paprika

Tökéletes nyári kedvenc
Töltött paprika fehér tányéron, piros asztalon
Recept nyomtatása
Fogás egytálétel
Konyha magyar
Kulcsszavak paradicsom, töltött paprika, TV
Előkészítési idő 25 perc
Elkészítési idő 55 perc
Teljes idő 1 óra 20 perc
Adag(ok) 4 főre
Költség 3700 forint

Felszerelés

  • 1 nagy lábos vagy kondér

Hozzávalók

A mártáshoz:

  • 400 g passata (vagy üveges paradicsomlé)
  • 1 ek cukor
  • 2-3 levél zellerlevél vagy egy gerezd zeller
  • 1 db közepes fej vöröshagyma
  • 8 dl alaplé vagy csontlé
  • 2 ek sertészsír (olajjal helyettesíthető)
  • 2 ek finomliszt

A töltelékhez:

  • 500 g darált sertéshús
  • 8 db közepes TV paprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek sertészsír (olajjal helyettesíthető)
  • só és bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 g főtt rizs (na erre jó a gyors rizs is, másra nem nagyon)

Elkészítés

  • A szószhoz előveszünk egy nagy lábost.
  • A zsírt/olajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet, finoman rántást készítünk belőle. Felöntjük az alaplével, majd hozzáadjuk a passátát. (Ha mégis van békebeli, folyós házi paradicsomlevünk, akkor kevesebb alaplé/csontlé kell bele, viszont emeljünk a paradicsom mennyiségén)
  • Sózzuk, cukrozzuk, beletesszük a zellert és a megpucolt vöröshagymát egyben.
  • 20-30 percig kis lángon főzzük.
  • Közben egy kisebb serpenyőben megfuttatjuk a finomra vágott hagymát és fokhagymát.
  • Egy tálban kikeverjük a rizst, a darált húst, a hagymákat, sózzuk, borsozzuk, pici vizet adunk hozzá, hogy összeálljon.
  • A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, és megtöltjük a húsos masszával. Ha marad töltelék, adjunk hozzá egy fél tojást, és készítünk belőle golyókat.
  • A töltött paprikákat tegyük bele a paradicsomszószba, és lefedve, kis lángon, időnként finoman megrázva készre főzzük – ez kb 40 perc.
  • Tálaláskor eltávolítjuk belőle a zellert és a vöröshagymát. Hagyományosan főtt krumplival vagy kenyérrel kínáljuk.
Töltött paprika fehér tányéron, kerek kissámlin
Töltött paprika fehér tányéron, kerek kissámlin
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Kötelező felszerelés az autóban az elsősegélydoboz? 11 kérdéses kvíz a kocsival közlekedőknek

Aki rendszeresen autóval közlekedik, még az sem biztos, hogy hibátlanul ki tudja tölteni...

Ingyenes programok és akár 50%-os kedvezmény Budapest Kártyával – mutatjuk, kinek éri meg

A Budapest kártya kedvezmények nemcsak külföldieknek hasznos, hanem egy pár napos, ünnepi budapesti programsorozat során te is spórolhatsz rajta.

Mi az igazi karácsonyi ajándék, ha nem ez?

A legszebb karácsonyi ajándék ötletek nem a boltokban kezdődnek. Mutatjuk, miért értékesebb a saját készítésű meglepetés.

A téli kert királynője: fagyban is dúsan virágzik az aranysárga mahónia

Minden évszakban tökéletes választás a közönséges mahónia.

Az a bizonyos három nap a vásárlás után… talán egy hét is lehet?

Nem mindegy, miért visszük vissza a terméket, sőt az sem, hogy mennyibe került.

Mennyi áramot fogyaszt egy kondenzációs kazán? Ennyibe kerül egy téli hónap

Sokan félnek attól, mennyi áramot fogyaszt egy kondenzációs kazán, pedig a villanyköltség valójában eltörpül a gáz mellett.