Go Back

Töltött paprika

Tökéletes nyári kedvenc
Töltött paprika fehér tányéron, piros asztalon
Recept nyomtatása
Fogás egytálétel
Konyha magyar
Kulcsszavak paradicsom, töltött paprika, TV
Előkészítési idő 25 perc
Elkészítési idő 55 perc
Teljes idő 1 óra 20 perc
Adag(ok) 4 főre
Költség 3700 forint

Felszerelés

  • 1 nagy lábos vagy kondér

Hozzávalók

A mártáshoz:

  • 400 g passata (vagy üveges paradicsomlé)
  • 1 ek cukor
  • 2-3 levél zellerlevél vagy egy gerezd zeller
  • 1 db közepes fej vöröshagyma
  • 8 dl alaplé vagy csontlé
  • 2 ek sertészsír (olajjal helyettesíthető)
  • 2 ek finomliszt

A töltelékhez:

  • 500 g darált sertéshús
  • 8 db közepes TV paprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek sertészsír (olajjal helyettesíthető)
  • só és bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 g főtt rizs (na erre jó a gyors rizs is, másra nem nagyon)

Elkészítés

  • A szószhoz előveszünk egy nagy lábost.
  • A zsírt/olajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet, finoman rántást készítünk belőle. Felöntjük az alaplével, majd hozzáadjuk a passátát. (Ha mégis van békebeli, folyós házi paradicsomlevünk, akkor kevesebb alaplé/csontlé kell bele, viszont emeljünk a paradicsom mennyiségén)
  • Sózzuk, cukrozzuk, beletesszük a zellert és a megpucolt vöröshagymát egyben.
  • 20-30 percig kis lángon főzzük.
  • Közben egy kisebb serpenyőben megfuttatjuk a finomra vágott hagymát és fokhagymát.
  • Egy tálban kikeverjük a rizst, a darált húst, a hagymákat, sózzuk, borsozzuk, pici vizet adunk hozzá, hogy összeálljon.
  • A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, és megtöltjük a húsos masszával. Ha marad töltelék, adjunk hozzá egy fél tojást, és készítünk belőle golyókat.
  • A töltött paprikákat tegyük bele a paradicsomszószba, és lefedve, kis lángon, időnként finoman megrázva készre főzzük - ez kb 40 perc.
  • Tálaláskor eltávolítjuk belőle a zellert és a vöröshagymát. Hagyományosan főtt krumplival vagy kenyérrel kínáljuk.