A szószhoz előveszünk egy nagy lábost.
A zsírt/olajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet, finoman rántást készítünk belőle. Felöntjük az alaplével, majd hozzáadjuk a passátát. (Ha mégis van békebeli, folyós házi paradicsomlevünk, akkor kevesebb alaplé/csontlé kell bele, viszont emeljünk a paradicsom mennyiségén)
Sózzuk, cukrozzuk, beletesszük a zellert és a megpucolt vöröshagymát egyben.
20-30 percig kis lángon főzzük.
Közben egy kisebb serpenyőben megfuttatjuk a finomra vágott hagymát és fokhagymát.
Egy tálban kikeverjük a rizst, a darált húst, a hagymákat, sózzuk, borsozzuk, pici vizet adunk hozzá, hogy összeálljon.
A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, és megtöltjük a húsos masszával. Ha marad töltelék, adjunk hozzá egy fél tojást, és készítünk belőle golyókat.
A töltött paprikákat tegyük bele a paradicsomszószba, és lefedve, kis lángon, időnként finoman megrázva készre főzzük - ez kb 40 perc.
Tálaláskor eltávolítjuk belőle a zellert és a vöröshagymát. Hagyományosan főtt krumplival vagy kenyérrel kínáljuk.