Ki ne szeretné a töltött paprikát? Mutatunk hozzá egy jó receptet, egyenesen Borbás Marcsi konyhájából. A töltött paprika úgy az igazi, ha a paradicsomszószt is mi készítjük hozzá, pláne, ha a saját kertünkből szerezhetjük be a hozzávalókat. Ám, ha nem is vagyunk ilyen szerencsések, akkor is érdemes egy próbát tenni a házi készítésű szósszal. Az ízek magukért beszélnek, a maradékot pedig eltehetjük télire. Ha klasszikus ízre vágyunk, próbáljuk ki Borbás Marcsi töltött paprika receptjét.
Borbás Marcsi töltött paprika receptje: mi kell hozzá?
A receptnek az a különlegessége, hogy házi paradicsomszósszal készül. Persze nem kell hozzá ragaszkodni, ha idő szűkében vagyunk, de egy ráérős hétvégén érdemes kipróbálni.
A házi paradicsomszószhoz:
- 3 kg paradicsom
A paradicsomokat mossuk meg, szeleteljük fel, a közepét pedig vágjuk ki. Ízesíteni később fogjuk, amikor majd rántást készítünk belőle a töltött paprikához. Most natúr főzzük meg, hogy ha esetleg marad belőle, azt el lehessen tenni télire.
A paradicsomoknak nem szedjük le a héját, héjastul főzzük és majd a végén kell átpasszírozni- egyszerűbb és kevesebb vele a munka.
Érdekesség: a klasszikus, nagy fejű, piros paradicsom főzve egészségesebb, mint nyersen.
A töltelék:
Amíg fő a házi paradicsomlé, addig bekeverjük a tölteléket, amihez kell:
- 1 kg darált sertés
Itt álljunk meg egy szóra. Borbás Marcsi szerint a legfinomabb töltelék sertés dagadóból készül, de természetesen bármilyen más darált húsból is készíthetjük, ami az ízlésünknek megfelel.
A friss darált hús most az Aldiban és a Lidl-ben is egész jó áron kapható. Az Aldiban fél kg sertés-marha vegyes darált hús 1199 forint, a Lidl-ben pedig fél kg friss sertés darált hús kerül 1199 forintba.
- 10 dkg rizs, ami lazítja a tölteléket
- 1 ek paprika
- 2 egész tojás
- 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
- gerezd fokhagyma
- 1 kanál só
- őrölt bors
- 1,5 liter házi paradicsomlé
- 10 darab tölteni való paprika
Ha jót akarunk, paprikát most a Lidlben vegyünk, a 750 grammos csomag 599 forintba kerül.
A hozzávalókat alaposan keverjük össze, a legjobb, ha kézzel dolgozunk, de villával keverve is összeérnek az ízek.
Borbás Marcsi töltött paprika: így készül lépésről lépésre
Miután összedolgoztuk a tölteléket, jöhet a paprikák megtöltése és a főzés, hogy összeálljanak az ízek.
- A paprikákat jól megmossuk, és a szárakat úgy távolítjuk el, hogy a paprikából ne folyjon ki a töltelék főzés közben. Ehhez a szárakat először benyomjuk majd kihúzzuk a paprikából, így marad a paprikának egy kis pereme.
- A betöltött paprikákat tegyük egymásra egy lábosban, a töltelékes végével fölfelé.
- Passzírozzuk át a paradicsomlevet és annyit öntsünk a fazékba, amennyi befedi a paprikákat.
- 1 liter vizet adjunk még hozzá, ezt el fogja főni a paprika, nem kell megijedni, hogy túl híg lesz.
- Sózzuk meg a levet és ízlés szerint jöhet hozzá két evőkanál cukor és zellerzöld is.
Mitől lesz tökéletes a töltött paprika?
Ha inkább sok lével szeretjük, természetesen elhagyhatjuk a rántást, de igazán ettől fog összeállni az étel. 1,5 evőkanál zsíron pirítsunk szalmasárgára 1 evőkanál lisztet, majd adjunk hozzá 1 evőkanál cukrot is és karamellizáljuk. Legyünk résen, könnyen odaéghet a cukor. Mehet rá 1 kávéskanál pirospaprika, majd öntsük fel 7 dl hideg paradicsomlével.
Fontos, hogy 5 percig forraljuk, így nem lesz liszt íze a rántásnak.