Kombucha: a nyár legegészségesebb itala egy menzatea árából – készítsd el te is

A nyár legegészségesebb itala, egy menzás tea áráért: készíts te is kombucha teát!
Nem tudni, hogy Z-generáció egészségtudatos hozzáállása, vagy az egyre több feldolgozott étel fogyasztása okozta egészségügyi problémák az oka, de tény, hogy egye nagyobb figyelmet fordítunk az egészségünk megőrzésére. Egyre jobban figyelünk (szerencsére) a bennünk élő kis organizmusokra és a bélbolyhokra. A trendérzékenyebb éttermekben már elképzelhetetlen az alkoholmentes kínálat különböző fermentált italok – a legtöbb helyen van kombucha vagy vizikefír – nélkül.
A probiotikus varázsitalok egyébként otthon is elkészíthetőek, nem is kell hozzájuk konyhai előképzettség. Kedvencünkhöz, a nyári frissítőként kitűnő szolgálatot tevő kombucha készítéséhez pedig pláne elég annyi konyhai tudás, amennyi egy filteres tea elkészítéséhez kell. Hiszen tulajdonképpen erről is van szó.
Senki nem tudja, hogy a kombucha honnan jött pontosan, illetve hány éves. A legenda szerint egy Kombu nevű kínai orvos vitte magával Japánba, és a császár gyógyításra használták. A cha szó pedig a teát jelzi, amit a kombucha lelke, a SCOBY csodálatos probiotikus itallá erjeszt.
További kérdésed van az otthoni italkészítésről? Nyugodtan fordulj ügyfélszolgálatunkhoz, két nap alatt válaszolunk, a szolgáltatás ráadásul ingyenes.
A SCOBY egy mozaikszó, az angol Symbiotic Colony Of Bacteria and Yeast, vagyis baktériumok és élesztőgombák szimbiotikus kolóniája. A laza, ruganyos, nyálkás scoby egy csodatelep, ami tele van jótékony baktériumokkal és élesztőgombákkal, melyek végtelen sok pozitív élettani hatással bírnak. A kombucha teában van probiotikum, antioxidánsok – melyek szintje emelhető, ha részben zöld teábólkészítjük az italunkat – olyan ecetsavak, amelyek elnyomják a kevésbé jó baktériumokat, hogy a hasznosak kerüljenek előnybe.
A kombucha elkészítéséhez első körben jó minőségű SCOBY-t kell szereznünk – ismerőstől, vagy a fermentálós csoportokból, aztán indulhat a kísérletezés. Hogy milyen lesz a kombuchánk, azt rengeteg minden befolyásolhatja: a környezet, a SCOBY minősége, a csapvizünk, vagy hogy hány fok van odakint.
Ha viszont egyszer ráérzünk, érdemes elkezdeni játszani a teákkal és az ízesítésekkel: szuperegészséges, frissítő nyári itallal kényeztethetjük magunkat.
Kombucha

Felszerelés
- 1 nagy befőttes üveg
- 1 papírtörlő, muszlinkendő
- 1 zárható üveg
Hozzávalók
- 1 db SCOBY (Kezdőként valószínűleg egy kisebb darabot kapunk, ennek megfelelően kevés kb 0,5-1 liter teával kezdjünk.)
- 5 gramm tea (A fekete teát szereti legjobban a gombatelep, de használhatunk fekete és zöld vagy gyógytea keverékét is.)
- 1 liter szűrt víz (Vagy forralt majd lehűtött.)
- 100 gramm cukor (Minél természetesebb, annál jobb: finomítatlan nádcukor vagy muscovado a legjobb, de a sima kristálycukor is megteszi.)
Elkészítés
- Forraljunk vizet, majd forrázzuk le a teafiltereket, adjuk hozzá a cukrot, keverjük el, míg a cukor felolvad. Vegyük ki a fitlereket és hagyjuk kb 20 fokosra hűlni a teát, mert ha túl meleg, az tönkreteszi a SCOBY-t.
- A kész főzetet öntsük egy nagyobb befőttes üvegbe, tegyük bele a SCOBY-t, és adjuk hozzá az előző kombuchából 10%-nyit – ebben az esetben kb 1 dl-t.
- Fedjük le a teánkat papírtörlővel vagy muszlinkendővel, esetleg bármilyen anyaggal, és rögzítsünk – így tud szellőzni, de nem megy bele semmilyen szennyeződés.
- A hőmérséklettől függően 8-12 nap alatt elkészül – 5-6 nap elteltével már kóstoljuk meg.
- Ha jónak ítéljük, szűrjük le, töltsük üvegbe, és mehet a hűtőbe – és indulhat is a következő adag készítése!
