Egyre széleskörűbben elfogadott tény, hogy az emésztőrendszerünk állapota és az agy megfelelő működése szorosan összefügg. Emellett az sem érhet minket meglepetésként, hogy a bélflóránk egészsége alapvető szerepet játszik az emésztőrendszerünk megfelelő működésében és az általános jó közérzet fenntartásában. Az utóbbi években egyre több figyelmet kap a fermentálás mint eljárás, és ennek megfelelően a fermentált italok is. Ezek ugyanis köztudottan jótékony hatással vannak a mikrobiomra, vagyis a bélflóra összetételére. Van egy jó hírünk: ezek az italok otthon is könnyen elkészíthetők, gazdaságosak, és nem csak az egészségünket támogatják, de izgalmas ízekkel is gazdagítanak bennünket. Cikkünkben négy egyszerű recept által mutatjuk be, hogy hogyan működik a fermentált ital készítése házilag. Ezek mind gyorsan elkészíthetők, és csodás hatással vannak a bélflórára.

A házilag készített fermentált italok jótékony hatása a bélflórára

A fermentált italok tejsavbaktériumokkal és más hasznos mikroorganizmusokkal vannak tele, amelyek segítenek helyreállítani és fenntartani a bélflóra egyensúlyát. Ezek a jótékony baktériumok elősegítik az emésztést, erősítik az immunrendszert, és hozzájárulnak a szervezet természetes védekezőképességének növeléséhez. Emellett a fermentáció során keletkező tápanyagok, például vitaminok és ásványi anyagok tovább fokozzák az italok egészségügyi előnyeit. A fermentált italok rendszeres fogyasztása segíthet a gyomor- és bélproblémák megelőzésében, javítja az anyagcserét, és hozzájárulhat az általános jó közérzet fenntartásához.

1. Gyümölcsös szénsavas fermentált üdítő

Ez a könnyen elkészíthető ital frissítő és egészséges alternatívát kínál a bolti, cukros üdítőkkel szemben. A fermentáció során keletkező szén-dioxid természetes buborékosságot ad az italnak, ám ne hagyjuk túl sokáig a melegen, hiszen akkor a gyors vagy túlzott szénsavképződés miatt szétrobbanhat az üveg. Ajánlatos műanyag palack helyett pl. 7 decis paradicsomszószos üvegben elkészíteni.

Hozzávalók egy 7 decis üveghez:

  • Egy marék friss gyümölcs (pl. eper, málna, cseresznye)
  • Néhány fűszer (pl. menta, citromfű, gyömbér)
  • Egy mokkáskanál cukor vagy méz
  • Egy csipet só
  • Tiszta, nem klóros víz

Elkészítés:

  1. A gyümölcsöket és a fűszereket egy tiszta üvegbe tesszük. Alaposan mossunk meg mindent, hiszen nagyon fontos a tisztaság. A gyümölcsöket citromsavas áztatásnak alávethetjük.  Ehhez készítsünk áztató levet: 50 g citromsavat oldjunk fel 1 liter vízben. Áztassuk a gyümölcsöket az oldatban 10-15 percig. Áztatás után öblítsük le a gyümölcsöket tiszta vízzel.
  2. Felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a cukrot és a sót.
  3. Légmentesen lezárjuk az üveget, és langyos helyre tesszük.
  4. Két-három nap után, amikor megjelennek a buborékok, leszűrjük az italt, és a hűtőbe tesszük.
  5. A folyadékot akár tovább is erjeszthetjük a kívánt pezsgési szintig, de mindig figyeljünk arra, hogy hűtőben tároljuk, nehogy az üveg túlnyomás alá kerüljön és szétrobbanjon.
  6. A következő oltáshoz használhatjuk az előző fermentálás maradékait, így nincs szükség vásárolni különleges oltóanyagot, hiszen mi magunk neveljük ki a változatos baktériumkultúrát.

2. Szedres switchel

A switchel egy hagyományos fermentált ital, ivóecetnek is nevezik, amely almaecettel és mézzel készül. Elkészítése nem igényel különleges baktériumkultúra vásárlását.

Hozzávalók:

  • 85 g méz
  • 60 g almaecet
  • 1 nagyobb darab gyömbér (hámozott és apróra vágott)
  • 300 g szeder
  • 2 liter víz
  • Csipetnyi tengeri só

Elkészítés:

  1. Az összes hozzávalót egy lábosba tesszük, és közepes lángon felforraljuk.
  2. Amikor felforrt, alacsony lángon további 15 percig főzzük, majd a bogyókat pépesítjük.
  3. Még 5 percig főzzük, majd leszűrjük a szilárd anyagokat.
  4. Hagyjuk kihűlni, majd egy éjszakára tegyük a hűtőbe. Ezután fogyaszthatjuk is a finom házilag készített fermentált italt.

3. Céklakvasz

Céklakvasz pohárban.

A céklakvasz egy kellemesen savanykás ital, amely rendkívül gazdag probiotikumokban. Elkészítéséhez szükséges vásárolnunk kvasz indítókultúrát.

Hozzávalók:

  • 1 liter langyos víz
  • 2 evőkanál kvasz indítókultúra vagy előző erjesztés maradéka
  • 1 teáskanál tengeri só
  • 3 nagy cékla (meghámozva és kockára vágva)

Elkészítés:

  1. Keverjük el az indítókultúrát és a sót a vízben.
  2. Tegyük a céklakockákat egy tiszta üvegbe, majd öntsük rá a sóoldatot.
  3. Zárjuk le az üveget, és hagyjuk 4-7 napig szobahőmérsékleten fermentálódni.
  4. Amikor a kívánt savanyúságot elérte, szűrjük le, és tároljuk hűtőszekrényben.

4. Bodzás fermentált ital készítése házilag

Bodzás fermentált ital.

Hozzávalók:

  • Egy marék bodzavirág (vagy a bodzaszörp leszűrt virágmaradványai)
  • Egy mokkáskanál cukor vagy méz
  • Egy csipet só
  • Tiszta, nem klóros víz

Elkészítés:

  1. A bodzavirágot egy tiszta üvegbe tesszük, majd hozzáadjuk a cukrot és a sót.
  2. Felöntjük vízzel, majd légmentesen lezárjuk az üveget.
  3. Langyos helyre tesszük, és 2-3 napig hagyjuk fermentálódni.
  4. Amikor megjelennek a buborékok, leszűrjük az italt, és hűtőbe tesszük. Hidegen fogyasztjuk.
Napi Spúrtipp

Kapcsolódó

Legfrissebb

Babaruha olcsón az Aldiban: egy ezres a pihe-puha, bőrbarát anyagból készült body

Átfutottuk az Aldi akciós újságját és kincsekre leltünk. Babaruha olcsón, pizsamák és hálózsákok kifejezetten jó darabáron kaphatók. A zuhanykészletek árát tovább csökkentette az Aldi...

Ügyfélszolgálat: „Ez nem holmi csengeri örökösnő, hanem Nigéria, asszonyom!

Videónkból kiderül, hogy telefonos csalók áldozata kereste fel ügyfélszolgálatunkat. Persze eleinte még nem is tudta a rászedett hölgy, hogy átverték. Vigasztalhatja a tudat: Ma...

Idősek otthona: soron kívüli elhelyezés, átmeneti megoldások, várólisták – mutatjuk a tudnivalókat

Az idősek otthonába való bekerülés, különösen szociális alapon, számos tényezőtől függ, amelyek közé tartozik az intézménytípus, a költségek, a gondozási szükséglet és a várólisták...