Go Back

Kombucha

A nyár legegészségesebb itala, egy menzás tea áráért: készíts te is kombuchát!
Kombucha recept, a képen a kész ital poharakba töltve, jéggel és mentalevéllel tálalva
Recept nyomtatása
Fogás ital
Konyha indiai, kínai
Kulcsszavak fermentált, Kombucha
Adag(ok) 1 liter
Költség 100 forint

Felszerelés

  • 1 nagy befőttes üveg
  • 1 papírtörlő, muszlinkendő
  • 1 zárható üveg

Hozzávalók

  • 1 db SCOBY (Kezdőként valószínűleg egy kisebb darabot kapunk, ennek megfelelően kevés kb 0,5-1 liter teával kezdjünk.)
  • 5 gramm tea (A fekete teát szereti legjobban a gombatelep, de használhatunk fekete és zöld vagy gyógytea keverékét is.)
  • 1 liter szűrt víz (Vagy forralt majd lehűtött.)
  • 100 gramm cukor (Minél természetesebb, annál jobb: finomítatlan nádcukor vagy muscovado a legjobb, de a sima kristálycukor is megteszi.)

Elkészítés

  • Forraljunk vizet, majd forrázzuk le a teafiltereket, adjuk hozzá a cukrot, keverjük el, míg a cukor felolvad. Vegyük ki a fitlereket és hagyjuk kb 20 fokosra hűlni a teát, mert ha túl meleg, az tönkreteszi a SCOBY-t.
  • A kész főzetet öntsük egy nagyobb befőttes üvegbe, tegyük bele a SCOBY-t, és adjuk hozzá az előző kombuchából 10%-nyit - ebben az esetben kb 1 dl-t.
  • Fedjük le a teánkat papírtörlővel vagy muszlinkendővel, esetleg bármilyen anyaggal, és rögzítsünk - így tud szellőzni, de nem megy bele semmilyen szennyeződés.
  • A hőmérséklettől függően 8-12 nap alatt elkészül - 5-6 nap elteltével már kóstoljuk meg.
  • Ha jónak ítéljük, szűrjük le, töltsük üvegbe, és mehet a hűtőbe - és indulhat is a következő adag készítése!