A legfinomabb eperbefőtt házilag: évekig eláll és zamatos marad

Immunerősítők, természetes tartósítási formák, finom házi gyümölcslé. A konyha szerelmeseinek igyekszünk minden héten aktuális újdonságokkal előrukkolni. Az eper időszaka illékony. Szolid sztárja a nyárnak, alig pár hetet ad magából, aztán nyomtalanul felszívódik. Ha szemfüles vagy, ha elcsened, ha levágott szárral, tiszta szívvel, steril üveggel fogadod, akkor a kamra polcán még karácsonykor is ott lesz veled. Nem akármilyen eperbefőtt házilag, amit ajánlunk nektek: ez az, amely évekig eláll, s mégis megőrzi zamatát.
Milyen az igazi eper?
Nem a tökéletesre fényesre mosott bolti, hanem a kert sarkában nevelt, kicsit közepes, de illatos, keményebb húsú szemek. Az eperbefőtt házilag akkor lesz tartós és zamatos, ha nem töpörödik, nem olvad szét az üvegben. Ez pedig csak érett, de nem puha, nem túlérlelt, nyomott gyümölcstől várható.
Időzítés
A főzés ideje is lényeges. Ha nyersen teszed el cukorsziruppal, maximum egy évet bír ki, azt is hűtőben. A hőkezelés az, amitől az eperbefőtt évekig polcon maradhat. Két lehetőség van: forró lével leforrázni az epret, majd dunsztba teszed (ez kb. 1-2 évet ad), vagy maga az üveg is kerül a forró vizes dunsztba, s ott párolódik, sterilizálódik. Ez utóbbi az igazi hosszútávú trükk.
További trükkök
A lé legyen legalább 30-35%-os cukortartalmú, ez már konzervál. A víz-cukor arány kb. 1 liter vízhez 400-500 g cukor. Ne spórolj, még akkor se, ha mindenki a diétájáról lamentál. A citromsav vagy néhány karika citrom nemcsak ízt ad, hanem a színt is védi. Van, aki kevés szegfűszeget vagy fahéjat is tesz bele, ez már karakterkérdés.
Elakadtál? Dunsztod sincs a dunsztolásról? Ügyfélszolgálatunkhoz bátran fordulhatsz, 48 órán belül segítünk neked.
Az üvegek: szigorúan tisztán, fertőtlenítve. Mosogatógép nem elég. Főzd ki őket, vagy forró sós-vizes áztatás után hagyd csepegni. A fedő legyen hibátlan, gumi gyűrűje ne legyen repedt. A hibás fedő rémálom: beengedi a levegőt, gombásodás, vagy csak egyszerűen az eper télen már boros lesz.
Az elkészítés lépései
- Válogasd ki az epreket: kemény, hibátlan szemek, friss, nem rágott, nem rohadt.
- Mosd meg óvatosan, távolítsd el a csumát, de ne vágd fel, ha nem muszáj.
- Forralj fel 1 liter vízhez 400-500 g cukrot, adj hozzá kevés citromlevet vagy citromsavat.
- Az epreket 2-3 percre öntsd a forró szirupba, hogy a hő elkezdje a tartósítást.
- Szűrd le óvatosan az epreket, tedd őket steril üvegekbe.
- Öntsd rájuk a felforralt, még meleg szirupot.
- Azonnal zárd le, ellenőrizd a kupakot.
- Helyezd őket dunsztba: egy nagy fazékba, alá konyharuha, felé forró víz, 30-40 perc hőntartás.
- Hagyjuk lassan kihűlni, majd száraz, hűvös, sötét helyen tároljuk.
Ha mindent jól csinálsz, az eperbefőtt házilag készítve is kibír 2-3 évet is. Kamra sötét polcán, stabil hőmérsékleten, hőingadozás nélkül. Sokan a befőzőautómatára esküsznek, így biztos a tartósság elérése.