A rostos gyümölcslé készítése házilag kétféleképpen is lehetséges: meleg és hideg eljárással. Mindkét módszernek megvannak az előnyei és hátrányai, így érdemes megfontolni, melyiket választjuk. A meleg eljárás során a hő hatására csökkenhet a gyümölcsök vitamintartalma, míg a hideg változatnál tartósítószer használata mindenképp szükséges. Bármelyik módszert is választjuk, fontos, hogy mindig érett, egészséges gyümölcsöt használjunk a legjobb eredmény elérése érdekében. Szükség lehet a rostos gyümölcslé készítésére házilag, hiszen a gyümölcslevek egyre csak drágulnak. Cikkünkben ennek a jelenségnek az okaira is visszautalunk.
A gyümölcslevek drágulnak: miért nem várható javulás?
Az utóbbi időszakban egyre többen tapasztalják, hogy a gyümölcslevek ára folyamatosan emelkedik, és sajnos nincs kilátás a helyzet javulására. Míg a nyári gyümölcsszezonban általában csökkenést várnánk az árakban, idén ennek az ellenkezője történt. A drágulás mögött számos tényező áll, amelyek közül kiemelendő az alapanyagok árának növekedése, a gyártási költségek emelkedése, valamint a kereskedelmet sújtó adók. Mészáros Dezső, a Sió-Eckes Kft. igazgatója szerint rövid- és középtávon sem várható enyhülés az árak tekintetében. Az árak már most is jelentősen megemelkedtek, és a helyzet további romlása várható, különösen a narancslé esetében, amelynek ára a világpiacon drasztikusan nőtt.
Rostos gyümölcslé készítése házilag
Meleg változat
A rostos gyümölcslé készítése házilag úgy történik, hogy első lépésként az üvegeket alaposan sterilizáljuk. Mossuk át őket tehát meleg vízzel, vagy forraljuk ki egy fazékban, hogy biztosan tiszták legyenek. A kupakokat is érdemes sterilizálni, vagy évente újakat vásárolni. A gyümölcsöket válogassuk át, mossuk meg többször, majd a nagyobb darabokat szeleteljük fel. Tegyük a gyümölcsöt egy fazékba, és adjunk hozzá egy kevés vizet, kilónként 1 dl-t. Főzzük 5-10 percig, majd hagyjuk lehűlni, és turmixoljuk össze. Ha sima levet szeretnénk, szűrjük át szűrőn. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, ízesítsük cukorral és vízzel. Ezután melegítsük fel újra a levet, adjunk hozzá kilónként 1 kávéskanál citromsavat, és töltsük sterilizált üvegekbe. Bár a megfelelően sterilizált üvegekben nem szükséges tartósítószert használni, a biztosabb eredmény érdekében celofánt és egy csipetnyi tartósítószert is tehetünk az üvegre, mielőtt lezárnánk. Az üvegeket dunsztba helyezzük, és hagyjuk teljesen kihűlni, majd hűvös helyen tároljuk.
Hideg változat
A hideg eljárásnál is fontos az üvegek sterilizálása, mivel itt nincs hőkezelés, ezért a tartósság érdekében szükséges tartósítószert adni a gyümölcsléhez. Miután megmostuk és feldaraboltuk a gyümölcsöt, turmixoljuk össze, majd ízesítsük és hígítsuk kevés vízzel. Adjunk hozzá nátrium-benzoátot vagy szalicilt, majd töltsük az üvegekbe, zárjuk le a kupakokat, és tegyük a kész gyümölcslevet a kamrába vagy a spájzba.