Drága a kóla? Igyál pitypangszörpöt! Így kell elkészíteni

Több néven is ismerheted ezt a sokoldalú gyomnövényt, ami valójában egy nagyon értékes kis szerzet. Virágából például egy finom és egészséges ital készülhet, ami elég munkás, de megéri a fáradozást. Itt a pitypangszörp recept!
A pitypang a tavasz egyik első virágzó növénye, mely az őszirózsafélék családjába tartozik. Évelőként bárhol megtalálhatjuk: a mezőkön, réteken, kertekben, szántókon és városi parkokban is. Fő virágzása április és május környékére esik, így ha szörpöt szeretnénk készíteni belőle, most van itt az ideje a gyűjtésnek.
Miért kedveljük a pitypangot?
Nemcsak azért, mert el lehet fújni a kis bóbitákat. A pitypang egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai miatt vált ismertté. Levele és gyökere étvágyjavító, segíti az emésztést, és a magas kálium- és savanyú triterpénszaponin-tartalmának köszönhetően vizelethajtó hatású.
A pitypang teakeverékek alapvető összetevője, és emellett májtisztító, vértisztító, epeműködést támogató, valamint anyagcsere-zavart és méregtelenítést segítő hatása is van.
Ha a pitypangszörp recept alapján szeretnénk italt készíteni, a virágzási időszakban érdemes gyűjteni, vagyis áprilisban, májusban. Fontos, hogy forgalmas, autók által terhelt területeken ne szedjünk pitypangot, mert a virágokat szennyezhetik a kipufogógázok és a szálló por. Kerüljük azokat a helyeket is, ahol kutyák sétálnak, mivel a vizelet káros hatással lehet a virágokra.
A gyűjtéshez a legjobb, ha kosarat vagy textilzsákot használunk, hogy a virágok ne fonnyadjanak el. A virágokat kézzel, óvatosan szedhetjük le, közben a bogarakat is távolítsuk el (ők is szeretik).
A szörp készítésénél fontos, hogy ne mossuk meg a virágokat, mivel a víz lemosná a virágport, ami a szörp egyik legértékesebb összetevője. Ha elég gyorsak vagyunk, a virágok még nem zártulnak össze, ilyenkor könnyebb (és érdemes is) kipelyhezni a szirmokat, így gazdagabb, aranylóbb szörpöt kapunk. Az egyszerűbb, gyorsabb módszerrel a virágfejeket egészben hagyva is készíthetünk szörpöt, bár annak íze kevésbé virágos, a színe pedig nem lesz olyan aranysárga, hanem barnás-zöldes árnyalatot kap.
Kérdéseid vannak a gyógynövények gyűjtésével kapcsolatban? Keresd ingyenesen elérhető ügyfélszolgálatunkat, két napon belül válaszolunk!
Na, de a lényeg: álljon itt a pitypangszörp recept! Bodzát szereted? És a levendulát?
Pitypangszörp

Felszerelés
- Jól zárható üvegek
Hozzávalók
- 700-800 gramm pitypangfej (nem szabad megmosni!)
- 2500 gramm kristálycukor
- 6 darab citrom
- 2,5 liter ásványvíz vagy szűrt víz
Elkészítés
- A leszedegetett szirmokat/virágfejeket tegyük egy fazékba (legalább 5 literes legyen) a vízzel.
- Melegítsük, amíg forrni kezd, utána zárjuk el a lángot. A levet (benne a szirmokkal) fedjük le és hagyjuk kihűlni másnap reggelig.
- Másnap reggel ellenőrizzük a főzetet: sötét, már-már barnás levet kapunk, illata, íze gyógyteára emlékezetet. Szűrjük le az alapot és facsarjuk bele kézzel a virágokat. Ezekre már nem lesz szükségünk, csak magára a főzetre.
- Annyi cukrot adjunk a fazék tartalmához, amennyi vizet használtunk ( ha 2,5l vízzel készítettük, akkor 2,5 kg cukor kell), és tegyük bele a citromok kifacsart levét. Kis lángon főzzük, de ne forraljuk, csak melegítsük! Kevergessük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Kb. 1 órán át főzzük. Kóstoljuk meg közben, ízlés szerint adhatunk még hozzá citromot. Ha már szörpszerű állaga van, akkor elkészült.
- Ha igazán tiszta szörpöt szeretnénk, kis szűrűvel szedjük le a szörp tetején lévő citromrostokat, megmaradt szirmokat.
- A szörpöt alaposan átmosott vagy kifőzött üvegbe töltsük (legjobb a csatos üveg), majd hűtsük ki száraz dunsztban. A következő tavaszig fogyasztható.