Sokan idegenkednek tőle kóstolás előtt, pedig a jól elkészített levendulaszörp frissítő nyári ital, kár kihagyni. Az ételeknél nem szabad túlzásba esni a használatával, hiszen egy nagyon intenzív illatú gyógy- és fűszernövényről van szó – nem úgy a szörpnél! A legfinomabb levendulaszörp recept sok friss és illatozó virágot ír elő, mégsem lesz tolakodó az végeredmény.
Nemrég írtunk 5 levendulamezőről, ahol vagy már tart, vagy csak mostanában kezdődik a szedd magad akció. Ezeken a csodás helyeken kívül is van lehetőségünk levendulát szedni, az ország számos pontján várják a szüretelni vágyókat, itt a teljes lista.
A legtöbb levendulát a kozmetikai ipar használja fel, illóolajával a parfümtől a különböző testápoló szerekig sokféle terméket illatosítanak. Teaként is fogyasztjuk nyugtató hatása miatt, de a konyhában is megtalálhatjuk a helyét: leginkább desszertfűszerként használatos, jól illik a krémekhez, vajas kekszekhez. Pácokhoz, mártásokhoz, sós ételekhez is adhatjuk, persze mértékkel. Végül pedig készülhet belőle különleges és frissítő szörp, így:
A legfinomabb levendulaszörp recept
A levendula júniusban és júliusban virágzik, ez függ az adott fajtától is. Ahogy írtuk, a legfinomabb levendulaszörphöz friss virágra van szükség. Nagyon fontos, hogy tiszta területről származzon, de ha szedd magad mezőn, esetleg a kertünkben szüretelünk, ezzel valószínűleg nem lesz gond.
A pitypangszörp készítésénél már írtunk arról, hogy a gyógynövényeket felhasználás előtt nem szabad megmosni, csupán a zöld részektől, szártól tisztítjuk meg őket. Utóbbi a levendulánál akár el is maradhat, mert az egész növény ehető. A következő hozzávalókra lesz szükségünk:
- 20 dkg friss levendulavirág
- 2 kg cukor
- 2 liter víz
- 2 bio citrom
- 1 ek. citromsav
A legfinomabb levendulaszörp sok virágból készül, így:
Tegyük a levendulavirágot cukorral együtt hideg vízbe. A legjobb, ha szűrt vagy forralt és visszahűtött vizet használunk. Hagyjuk állni a levendulás-cukros vizet 1-2 napig, de időként keverjük meg, hogy a cukor feloldódjon és virágok víz alá kerüljenek.
Másnap adjuk a citromkarikákat és a citromsavat a cukros-levendulás vízhez, és kezdjük el felforralni. Ha felforrt, szűrjük üvegekbe a szörpöt. Zárjuk le őket, majd pár pillanatra állítsuk fejre mindegyiket, aztán száraz dunsztban (takarókba csavarva) hagyjuk kihűlni.
A citromsav és a dunsztolás tartósít, nincs szükség külön tartósítószerre. A szörp hígításához használhatunk szénsavas és szénsavmentes vizet, ízesíthetünk vele limonádét, teát és desszerteket is. Ez a recept rózsaszínes árnyalatú szörpöt eredményez, de a végleges szín függ a levendula fajtájától is.
Levendulaszörp hatása
Azon kívül, hogy egy frissítő, különleges és nagyon nyári ízű szörpöt kapunk a levendulából, érdemes szót ejtenünk a hatásáról.
Mit tud a levendula?
A levendula nyugtató, görcsoldó, antimikrobiális hatású gyógynövény. Ajánlott nyugtalanságra, idegesség, segíthet az álmatlanság, azon belül az elalvási nehézségeken, továbbá enyhítheti a női változókori panaszokat. Hatásos lehet idegi eredetű gyomor- és bélpanaszokra, valamint a nehezen gyógyuló sebeket, égéseket is kezelhetjük vele.
A levendulát belsőleg és külsőleg is alkalmazhatjuk, előbbi esetben teakánt, míg utóbbinál pl. illóolaj és krém formában. A forrázat, avagy a tea így készül: 1-2 teáskanál virágot öntsünk le 1,5 dl forrásban lévő vízzel, 10 percig lefedve hagyjuk állni, majd szűrjük le. Fogyasztása idegesség esetén naponta többször, álmatlanságnál lefekvés előtt 1 csészével javallott.
A levendulaszörp jóval kevesebb hatóanyagot tartalmaz, mint egy csésze levendulatea, jótékony hatását így is élvezhetjük.
Levendulaszörp tartósítása
A fenti recept sem tartalmazott tartósítószert, viszont ha biztosra mennénk, de mégsem szeretnénk tartósítószert használni, akkor a következő módszert ajánljuk:
Zárjuk le az üveget egy réteg celofánnal úgy, hogy a hogy a celofán benedvesített oldala kerüljön az üveg szájára. Szórjunk a celofán száraz tetejére egy kevés tartósítót, majd feszítsünk rá még egy réteg celofánt, amelynek a felső oldalát vizeztük be. Ha így járunk el, a tartósítószer nem kerül bele a szörpbe. A felső celofánréteg helyett használhatunk száraz, sérülésmentes tetőt, ezt nagyon óvatosan csavarjuk rá. Ne állítsuk fejre, hogy a celofánt ne érje nedvesség.
A levendulán túl is van élete: ezeket a vadon termő nyári gyógynövényeket most érdemes beszerezni.
Forrás: tudatosvasarlo.hu, gyogyfuveskertem.hu