Villámgyors tavaszi uzsonna: medvehagymás csiga fél óra alatt

A medvehagyma nem egy újkeletű dolog, de 15 évvel ezelőttig nem volt annyira a köztudatban, mint manapság. Rendkívül sokféleképpen felhasználható, most egy 30 perc alatt elkészíthető finomságot mutatunk: íme a medvehagymás csiga receptje.
A medvehagyma egy vadon termő fűszernövény, kora tavasztól május elejéig-közepéig szőnyegként borítja egyes lombos erdők talaját. Virágzásig bármikor leszedhető, de vigyázni kell, nehogy összekeverjük a gyöngyvirággal, annak ugyanis mérgezőek a levelei. Ilyenkor az első jó időben szuper hétvégi program lehet egy nagy adag medvehagyma begyűjtése – részben azért, mert remek szabadtéri móka, részben pedig azért, mert a medvehagymát millió módon tudjuk felhasználni, ráadásul jól is tartósítható. A levelekből készülhet krémleves, feldobhatunk vele pogácsákat, húsételeket, készülhet belőle pesto, mehet salátába, de a legegyszerűbb krumpli- vagy zöldborsófőzelék is különleges vacsora lesz, ha megkínáljuk egy csokor medvehagymával.
Ha szívesen serénykedünk a konyhában, akkor a savanyítás vagy a pesto készítés jó opció a tartósításra, ha idő szűkében vagyunk, akkor darabolva mehet a fagyasztóba.
Élettani hatásai csodálatosak: jó hatással van a vérnyomásra, magas a C-vitamin tartalma, méregtelenít, máj- és vesetisztító hatása van, és megfázás esetén is képes enyhítést nyújtani.
Most egy gyors csigát készítünk belőle – a tészta általában édesen készül, de nem lehet ellenállni a piacon illatozó csokroknak, ráadásul sokan vannak, akik az édes tízórai vagy uzsonna helyett a sósat preferálják. A tészta tényleg gyors, kiesnek a hagyományos kelesztési idők, cserébe vagy azonnal megesszük az egész adagot, vagy még langyosan lefagyasztjuk a maradékot, mert másnaposan már nem olyan puha. Cserébe jól jöhet, ha alig fél óránk van valami könnyű nasi, uzsonna vagy vendégváró összedobására. A benne lévő medvahagyma mennyiségét változtathatjuk, de érdemes megkóstolni, az intenzívebb ízű levelekből értelemszerűen kevesebbet kell használnunk.

Medvehagymás csiga fél óra alatt

Hozzávalók
- 40 dkg finomliszt
- 1,2 dl tej
- 1 tojás
- 1 ek tejföl (púpos)
- 2 dkg friss élesztő
- 1 ek cukor
- 1 csipet só
A töltelékhez
- 1 csokor medvehagyma (kb. 50 g)
- 2 ek krémsajt (púpos)
- 1 ek tejföl
- 2,5 dkg reszelt sajt
A tetejére
- 2,5 dkg reszelt sajt
Elkészítés
- A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt, elkeverjük. Nem szükséges felfuttatni.
- Az összes többi hozzávalót egy tálba tesszük, hozzáadjuk az élesztős tejet, kézzel vagy géppel alaposan kidagasztjuk.
- Lisztezett deszkára tesszük, és téglalap alakúra nyújtjuk.
- A medvehagymát megmossuk, lecsepegtetjük, levágjuk a vastagabb szárakat, és aprítóba tesszük.
- Hozzáadjuk a krémsajtot, a sót és a borsot, majd összedaráljuk, a végén a tejföllel lazítjuk, ha szükséges.
- A krémet a kinyújtott tésztára kenjük egy spatulával, megszórjuk a reszelt sajttal, és feltekerjük. 2 ujjnyi csigákat vágunk belőle, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, jó messze egymástól, hogy legyen helyük kelni, és megszórjuk a maradék sajttal.
- 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kész, langyosan nekiesünk.
