7 étel, ami több mint 10 évig eláll, ha így tárolod: a rizstől a mézig mutatjuk a listát

Kedves hosszú távú befektető, itt van egy lista a legkitartóbbakról: ezek korlátlan ideig eltartható élelmiszerek – ha tudod, hogyan tárold őket helyesen.
Korlátlan ideig eltartható élelmiszerek: a rizstől a mézig mutatjuk a listát
Biztos te is hallottad már azt a mondást, hogy „amit ma megfőzhetsz, ne halaszd holnapra”. De mi a helyzet azzal, amit ma bepakolsz a kamrába és tíz év múlva is jó lesz?
1. Rizs – a klasszikus
A rizs valójában igazi túlélő. Ha légmentesen tárolod, száraz és hűvös helyen, akár 30 évig is bírja! Gondolj csak bele, a rizs túlél háborút, éhínséget, meg talán a fél világvégét is. Fontos, hogy kerülni kell a nedvességet és a hőmérséklet-ingadozást – így a sima műanyag zacskó nem biztos, hogy a legjobb választás. Használj légmentes tárolókat vagy vákuumzáras edényeket, így a korlátlan ideig eltartható élelmiszerek tényleg évekig bírják. Ha a rizsed száraz és boldog, te is az leszel, amikor előveszed!
2. Szárított bab – akár magadnak is termesztheted
A bab nemcsak laktató, hanem rendkívül szívós is. Száraz körülmények között több mint tíz évig képes megőrizni frissességét. Tedd őket légmentes üvegekbe vagy dobozokba, és zárd el hűvös, sötét helyre. Amire figyelj, hogy a bab imád lepaktálni a molyokkal – úgyhogy nézd át időnként, vagy végezz egy kis „előfagyasztást”, hogy a molylárvák se maradjanak életben. Tíz év múlva talán már el is felejted, hogy mikor vetted, de a bab ott lesz neked, kész az újrakezdésre.
3. Szárított lencse – a bab kistestvére, aki nem adja fel
A lencse hasonló a babhoz, csak kicsit „lendületesebb”. Az eltarthatósága szintén tíz év körül mozog, de ahogy a babnál, itt is fontos a nedvességmentes tárolás. Légmentesen zárd le, és ő is hálás lesz érte. A lencse különösen jól bírja a hideget és a sötétet, de némi fényt is elvisel – kicsit lazább, mint a bab. Szóval ha komolyabb éhínség ér, a lencse a barátod – biztos támaszt nyújt majd.
4. Méz – az istenek eledele és a túlélés bajnoka
A méz valóban csodaélelmiszer: szó szerint korlátlan ideig eltartható élelmiszerek, ha jól tárolod. A méz antibakteriális tulajdonságai miatt soha nem romlik meg, ha nem éri víz. A megfelelő tárolása csupán egy jól zárható üveg: ne keverd össze más folyadékokkal és védd a nedvességtől. Persze ha kristályosodik, melegítsd meg egy kicsit, és újra folyékony lesz. A mézet kincsnek tekintheted a kamrádban, amit akármikor előhúzhatsz – a legősibb „infinity food” a világtörténelemben.
5. Só – a mindennapok hőse
A só igazi alapdarab, amely sosem veszít a frissességéből. Tiszta, feldolgozatlan állapotban a só szinte végtelen ideig eláll. Egyedül arra kell figyelned, hogy ne érje nedvesség – ez az egyetlen gyenge pontja. Használj száraz, légmentes edényt és ha még egy pici rizsszemet is dobsz bele (mondjuk a „nedvességtámogatás” céljából), akkor nincs az a világi erő, ami megakadályozná, hogy tíz év múlva is ugyanolyan fehér és sótlan (bocsánat, szavakkal játszunk!) maradjon, mint ma.
6. Cukor – az édesség királya
A cukor szintén a korlátlan ideig eltartható élelmiszerek közé tartozik, feltéve, hogy száraz és légmentes helyen tárolod. Ha túl sok nedvességet kap, akkor persze keményedhet, de még ilyenkor is fogyasztható. A trükk, hogy válaszd el minden nedvességtől – a cukor nem szereti az érzelmeket, szóval hagyd, hogy szilárdan tartsa magát. Ha tíz év múlva nosztalgiázva előveszed, garantáltan olyan édes lesz, mint amilyen ma.
7. Ecet – az örök tisztító és ízesítő
Az ecet nemcsak az ételek alapíze, hanem hatékony tisztítószer is, és a korlátlan ideig eltartható élelmiszerek etalonja. Azonban figyelj arra, hogy ne tedd ki túl sok fénynek vagy hőnek, különösen, ha természetes ecetekről van szó, mint az almaecet. Üvegben, sötét helyen ideális tárolni – így évtizedekig megőrzi az ízét és savasságát. Plusz pont: ha már nem használod főzésre, akkor még mindig hasznos lehet egy-egy háztartási „katasztrófa” esetén. Az ecet mindenre felkészít!
Nos, ha van hely a kamrádban, és szereted, ha az élelmiszereid is hosszú távra terveznek, ezek az alapanyagok tényleg jó befektetésnek bizonyulnak. Tíz év múlva is várnak rád, ha jól vigyázol rájuk – talán csak egy kis por leporolása lesz az ára.
**
Kérdésed van? A Hóvége ügyfélszolgálatán gyorsan és ingyen kaphatsz választ. Keresd kollégáinkat bizalommal!