Azonnal eltűnik a fokhagymaszag a kézről pucolás után: így dörzsöld meg az ujjaidat

Főzés során számos alkalommal bizonyos kellemetlenségek is adódhatnak, amelyek csökkenthetik az élményét. Amellett, hogy általában egy időigényes folyamatról van szó, amely egyidejűleg komoly terheket is róhat a háztartásokra, még a hozzávalók okozta kellemetlen és tartós szagokkal és meggyűlhet a bajunk. Ezek közé tartozik a hagyma- és fokhagymaszag, amelyek sokszor makacsul megmaradnak a kézen, és még órákkal az ételkészítés után is érződnek. A fokhagymát és a hagymát azonban nehéz kikerülni főzés során, hiszen isteni ízt kölcsönöznek az ételeknek, és kár is lenne így tenni. Van egy jó hírünk: szerencsére vannak jól bevált módszerek, amelyekkel orvosolni lehet ezt a kellemetlenséget. Néhány kifejezetten egyszerű, és még vegyszermentes is. Cikkünkben bemutatunk két rendkívül hatékony trükköt, amelyek lehetővé teszik a fokhagymaszag eltüntetését a kézről, valamint ismertetünk néhány további népszerű, ám kevésbé hatékony megoldást is.
A legkiválóbb praktika a fokhagymaszag eltüntetésére kézről

Az egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb módszer a rozsdamentes acél használata. A trükk lényege, hogy a fokhagyma felvágása után a kezeket hideg folyó víz alatt egy rozsdamentes acél evőeszközzel vagy egy speciálisan erre a célra készült rozsdamentes acél „szappannal” kell alaposan megdörzsölni. A rozsdamentes acél úgy tűnik, hogy semlegesíti azokat a kénvegyületeket, amelyek a fokhagymaszagért felelősek. Az elmélet szerint az acél felszínén található króm reakcióba lép ezekkel a vegyületekkel, így segít megszüntetni a szagot.
Egy másik hatásos technika – ekkor viszont kerüljük a dörzsölést
Egy másik, talán kevésbé ismert, de ugyanolyan hatékony technika az, amit a séfek is használnak. Ez egy teljesen vegyszer- és pazarlásmentes módszer, amit bárki kipróbálhat otthon, ha el akarja tüntetni a kellemetlen fokhagymaszagot a kezéről. A fokhagyma felvágása után a kezeket hideg folyó víz alatt kell megmosni. Ekkor nagyon fontos, hogy TILOS erősen összedörzsölni a kezeket! A kézmosás során finoman, lazán kell megmosni őket, éppen csak, hogy a víz átfolyjon a bőrön. A másik kulcsmomentum, hogy a kézöblítés után a vizet nem szabad erősen ledörzsölni a bőrről – egyszerűen egy száraz konyharuhával kell finoman felitatni a kezekről a vizet.
Kevésbé hatékony módszerek a fokhagymaszag eltüntetésére kézről

Ilyen módszer például a félbevágott citrommal való bedörzsölés. Ez átmenetileg ugyan eltünteti a szagot, de gyakran a citrom savas illata marad vissza. Az ecetes vizes kézmosás szintén elég hatékony, de kellemetlen ecetszagot hagyhat maga után. A kereskedelemben kapható szagmentesítő folyékony szappanok is működhetnek, ám ezek gyakran tartalmaznak vegyszereket, amelyeket nem mindenki szeretne használni. Egyesek petrezselyemmel vagy őrölt kávéval próbálkoznak. Ez utóbbi különösen elterjedt, de nem a leghatékonyabb megoldás, mert a kávé semlegesítő hatása gyenge, és gyakran a kávé illata marad vissza.
Kérdésed van? Fordulj az ügyfélszolgálatunkhoz, ingyenes és azonnal segítünk kérdéseid megválaszolásában. Köszönjük!