Búcsúzunk az árstopoktól: 3 extra recept farhátra

Július 31-gyel vége a majdnem 1,5 éve tartó élelmiszer-árstopnak. Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk azzal, hogy mekkora áremelkedés várható a termékeknél, máshol pedig azt számolták ki, mennyivel többet költhetünk: közel 40 ezer forinttal több pénzt húzhat ki a családok zsebéből az árstop vége augusztus és december között. Az egyik legmegosztóbb hatósági áras termék a csirke far-hát (avagy csirkefarhát) volt, erre hoztunk most három egyszerű, de nagyszerű receptet.
1. Extra recept farhátra: készítsük mogyorószószban!
Hozzávalók:
- 4 db egész farhát félbevágva
- 200 g sózott, pörkölt földimogyoró
- 1 ekanál őrölt római kömény
- csilipaprika ízlés szerint
- 1 fej vöröshagyma finomra vágva
- 5 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 2 kanál zsír, vagy olaj
- só
Elkészítés: A mogyorót pürésítjük a fűszerekkel és hozzáadunk annyi vizet, hogy krémesen folyós állagot kapjunk, majd félretesszük. A hagymákat a zsiradékban aranybarnára pirítjuk, ebben átforgatjuk a farhátot és ropogósra pirítjuk. Leöntjük a mogyorószósszal, óvatosan hígítjuk, hogy ne égjen le, és fedő alatt puhára főzzük. Ha elfő a szósz, akkor vízzel hígítjuk.
2. Extra recept farhátra: a mézes-mázos
Hozzávalók:
- 4 db egész farhát félbevágva
- 2 ekanál mustár
- 2 ekanál méz
- 1 dl barna sör
- 1 fej vöröshagyma
- 10 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 1 tkanál őrölt fekete bors
- só
Elkészítés: A sört, mézet és mustárt simára keverjük. A hagymát és a farhátat átpirítjuk a zsiradékon, meglocsoljuk a sörös keverékkel, és alacsony lángon, fedő alatt puhára pároljuk.
3. Extra recept farhátra: a barna sör önmagában is elég különleges
Hozzávalók:
- 4 db egész farhát félbevágva
- 1 fej vöröshagyma finomra vágva
- 1 doboz barna sör
- 1 tkanál őrölt fekete bors
- 1 tkanál őrölt fekete kömény
- opcionális: csilipaprika
- 2 ekanál zsír, vagy olaj
- só
A hagymát az olajon aranybarnára pirítjuk, majd átforgatjuk rajta a farhátat. Sózzuk, megszórjuk a fűszerekkel, félig felöntjük a sörrel és puhára főzzük.
Mivel körítsük?
A mogyorószószos farhát mellé egyszerű főtt rizst kínáljunk. A mézes-mázos recepthez jól illik a sült krumpli vagy krumplipüré, a „sima” söröst pedig feladhatjuk krumplifánkkal.