A legutóbbi kormányinfón Csák János kulturális és innovációs miniszter a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) változásairól tartott tájékoztatót. A CSOK Plusz 2024 január 1-től lesz felvehető, addig a jelenlegi CSOK elérhető, illetve a falusi CSOK továbbra is megmarad. A részletszabályok novemberre készülnek el, de addig is a támogatás alapfeltételei már megvannak. 

2015 óta 233 ezer család vette fel a CSOK-ot 754 milliárd forint értékben. 2024 januártól új kamattámogatott lakáshitelt vezet be a kormány. A Portfolio.hu elemzéséből kiderül, hogy jóval kedvezőbben járhat az, aki a CSOK Pluszt veszi igénybe, mint egy piaci hitelt:

“Az alábbi törlesztőrészleteket kapjuk, ha 20 éves futamidővel kalkulálunk, és nem kalkulálunk a második gyermektől járó hitelelengedéssel. A 15 milliós hitelösszeg esetében havi 39 ezer forinttal, 30 milliós hitelösszeg esetében havi 78 ezer forinttal, 50 milliós hitelösszeg esetében havi 130 ezer forinttal lehet jobban járni a CSOK Plusszal, mint egy most elérhető fix 8%-os lakáshitellel. A megtakarítás mintegy 30%-os.”

Városi CSOK 2024: mik a fontos tudnivalók?

  • A CSOK Plusz felvehető a kistelepüléseken és a városokban is.
  • Első lakás vásárlása esetén 80 millió forint az értékhatár, nem első lakás esetén pedig 150 millió forint.
  • Telek vásárlására nem lehet felvenni a CSOK Pluszt.
  • A futamidő 10-25 évig terjed, viszont az első évben nem kell tőkét fizetni, csak kamatot.
  • A kamat az első 5 évben 3 százalék. Ha megszületik az első gyermek egy éves moratóriumot lehet kérni, a második gyermek esetén a tőkéből gyermekenként 10 millió forintot elengednek.
  • A felvehető hitelösszeg mértéke 1 gyermek esetén 15 millió forint, 2 gyermek esetén 30 millió forint, 3 gyermek esetén pedig 50 millió forint.
  • Csak házaspárok vehetik igénybe, viszont a CSOK Pluszt az édesanyák 41 éves korukig felvehetik.
  • A vissza nem térítendő támogatás mértéke 1 gyermek esetén 1 millió forint, 2 gyermek esetén 4 millió forint, 3 gyermek esetén pedig 15 millió forint.
  • A CSOK Plusz a már megszületett gyermekekre nem jár, csak az újonnan születendő vagy örökbefogadott gyermekekre.

A városi CSOK-ról szóló tájékoztató visszanézhető a kormány.hu oldalán.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Kinek jár ingyenes országbérlet? Tízezrek lehetnek jogosultak rá

2023. május 1-jétől vásárolható meg az új vármegye- és országbérlet. A bérletek a korábbiaknál is egyszerűbb megoldást kínálnak, hiszen a napi ingázáshoz és a...

Csillogó, hófehér házi készítésű karácsonyfadíszek fillérekből

Az alábbi karácsonyfadíszek azért csodálatosak, mert tényleg hófehérek lesznek, a száradási időt leszámítva egy óra sem kell az elkészítésükhöz és kisgyerekekkel együtt is nyugodtan...

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Itt a pontos dátum

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Az utalás a szokásosnál egy héttel korábban jön, a postai kézbesítés a nyugdíjkifizetési naptár szerint történik. Az mindenképpen jó...