Jogi segítségnyújtásra bárkinek lehet szüksége, azonban ügyvédet fogadni nem olcsó. A munkadíjat még egy átlagembernek sem egyszerű megfizetni, de egy nehéz anyagi helyzetben lévő család, szülő számára egyenesen lehetetlen. Hová fordulhatnak azok, akiknek tanácsadásra lenne szüksége, de anyagi lehetőségeik korlátozottak? Létezik ingyenes családjogi ügyvéd vagy szolgálat? Mutatjuk a lehetőségeket.

Ingyenes jogi segítségnyújtás

A kormányhivatalokban működik az ún. Jogi Segítségnyújtó Szolgálat. Ennek célja, hogy az állam mindazoknak segítsen jogaik érvényesítésben, akik hátrányos helyzetük miatt erre nem lennének képesek. Segítség nélkül tehát senki sem maradhat csak azért, mert nem engedheti meg magának, vagy mert nem ért a jogi kérdésékhez, esetleg túl bonyolult ügyről van szó.

Miben tudnak segíteni?

A szolgáltatást a rászorulók vehetik igénybe, de egyszerűbb megítélésű ügyekben tulajdonképpen bárkinek adnak tanácsot. A Jogi Segítségnyújtó Szolgálat fontosabb feladatai:

  • jogi tanácsadás, hatásköri-, illetékességi útmutatás
  • peren kívüli jogi segítségnyújtás engedélyezése
  • pártfogó ügyvédi képviselet engedélyezése

Ha tehát tanácsadásra van szükségünk, keressük fel a kormányhivatalt és jelezzük, hogy jogi segítségnyújtást szeretnénk kérni. (Célszerű előbb telefonon egyeztetni.) Rászorultság alapján kérhető ügyvéd (pl. peres jogi képviselet céljából) is, ehhez egy nyomtatványt kell kitölteni. A hivatal dönti el, hogy az ügyvéd munkadíjának megfizetése alól részben, vagy teljesen mentesül a segítséget kérő ügyfél. (Persze az illető anyagi helyzetét is figyelembe veszi.)

Ki számít rászorulónak?

Pl. az, aki aktív korúak ellátására jogosult, vagy olyan gyermeket gondoz, aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult. Részletek, pontos tájékoztatás itt.

A szolgálat nemcsak családjogi ügyekben ad tanácsot, hanem bármilyen jogi probléma esetén. Mi a helyzet, ha kifejezetten családjogi ügyvédet keresünk? Kaphatunk ingyen segítséget?

Ingyenes családjogi ügyvéd – van ilyen?

A Budapesti Ügyvédi Kamara 2019 októberében tartotta az első Pro bono Napját, amikor is egy napig minden jogkereső ingyenesen kaphatott jogi segítséget felmerült ügyében, egy előzetes online regisztrációt követően. 2021-ben és 2022-ben is megtartották a rendezvényt, várhatóan 2023-ban is így lesz, erre azonban őszig várni kell. Mi tehetünk, ha itt és most kell a segítség?

Hol találunk ügyvédet, akire rábízhatjuk jogi ügyeink rendezését? Az ügyvédi kamarák ehhez hasonló kérdések megválaszolására indították el a Jogos a kérdés elnevezésű ismeretterjesztő kampányt. Ezen az oldalon ügyvédkereső funkció és részletes tájékoztató anyag is elérhető, rengeteg családjogi kérdésre kaphatunk választ.

Családjogi jogsegélyt e-mailben is kérhetünk, itt (csaladesjog.hu). A kérdésekre 8 napon belül válaszolnak, ha tényleg családjogi témában kérdezünk. Olvassuk el a feltételeket, mielőtt írunk!

A jogomvan.hu-n szintén kérdezhetünk. A jogi fórum felülete arra szolgál, hogy jogi problémára iránymutatást, lehetséges megoldási javaslatot kapjon a segítséget kérő, mindezt gyorsan és ingyenesen.

Az ügyvédi irodáknál bevett szokás, hogy első alkalommal egy ingyenes konzultáció keretében adnak tájékoztatást leendő ügyfeleiknek. Két példa: itt és itt ajánlják a lehetőséget.

Hová fordulhatunk még?

Szervezetek, egyesületek segítségét is kérhetjük családjogi kérdésekben, pl. Pro Familia Családjogi Egyesület, Apák az Igazságért Egyesület, Egyszülős Központ, PATENT Egyesület.

Milyen támogatást és segítséget kaphatnak az egyedülálló szülők?

Kapcsolódó

Legfrissebb

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak: így kérhetnek segítséget az idősek, ha kevés a havi ellátás

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...