Rekordon az infláció, egekben az élelmiszerárak, drágultak a szolgáltatások, a rezsicsökkentést pedig takarékra tették. Ez van a családok kiadási oldalán. A bevételin ott a 16%-kal megemelt minimálbér és a nettó 352 ezer forintra nőtt átlagkereset, amiről jól tudjuk, hogy csak papíron ennyi. 2022-ben sok változás történt a családok életében, egyvalami viszont maradt annyi, amennyi volt: a tartásdíj. Ezt fix összegben állapítják meg, amely így nem alkalmazkodik rugalmasan a megváltozott körülményekhez – írja a Pénzcentrum.

Tévhitek a gyermektartásdíjról

A lapnak nyilatkozó ügyvéd elmondta, sok szülő hiszi azt, hogy a minimálbér emelkedésével a gyermektartásdíj összege is nő. Ez nem így van, ugyanis a felek fix összegben állapodnak meg, amely a KSH szerint akkor emelkedik automatikusan, ha ezt kifejezetten rögzítik. Önmagában az infláció vagy a minimálbéremelés mértéke nem jelenti azt, hogy magasabb tartásdíjat kell fizetni.

A bírósági álláspont az, hogy a tartásdíj összege a gyermek vagy gyermekek szükségletein alapul. Amennyiben ez megváltozik, akkor ítélnek meg magasabb összeget.

Általában a tartásdíj összegét nem szokták forintra-fillérre pontosan kiszámolni, hiszen ez bizonyos tételek esetében (rezsi, havi étkezés) nem is lehetséges, de sokszor számlákkal kell alátámasztani a kiadásokat” – magyarázta Dr. Havas-Sághy Gábor.

A szakértő szerint még mindig tartja magát az a tévhit, hogy a gyermektartásdíj a munkabérnek bizonyos százaléka, vagy az inflációval változik, de ez nem igaz. A valóság az, hogy a tartásdíj mindig fix összeg, amelyet a gyermek szükségletei és a két szülő keresete közti különbség aránya határoz meg.

Mi lehet tenni, ha nem fizetik?

Ha az erre kötelezett fél nem fizeti a tartásdíjat, a szülő fordulhat a gyámhatósághoz, hogy az állam finanszírozza ezt az összeget. Akár egy évig is fizethet az állam a kötelezett fél helyett, viszont ennek van egy feltétele: az egy háztartásban élőkre jutó kereset átlagosan nem haladhatja meg az öregségi nyugdíjminimum kétszeresét.

Az öregségi nyugdíjminimum összege 2008 óta 28 500 forint (!), ez pedig azt jelenti, hogy

az állam csak akkor „szállna be”, ha egy gyermekkel az egyedülálló szülő 114 ezer forint alatt keresne.

Hogyan emelkedhet a tartásdíj?

A legjobb, ha ezt a szülők megbeszélik egymás között. Ha erre nincs mód, a következő lépés ügyvéd, ügyvédek bevonása a folyamatba. Megoldást jelenthet, ha szakértőkkel közösen egyeztetnek, és így beszélik meg a költségek új megosztását. Azonban, ha így sem sikerül megegyezni, akkor keresetet kell benyújtani az illetékes bírósághoz.

A bírsági folyamat nem olyan egyszerű. A szakértő szerint

egy egyszerűbb ügy is 3-4 tárgyalást foglalhat magában, a költsége pedig több százezertől millió feletti összegre is rúghat.

Hozzátette, „nem biztos, hogy megéri egy ekkora összeget perlekedésre költeni. Én azt szoktam javasolni, inkább költsék a gyermekre ezt a pénzt, ha megtehetik”.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Szülő jogai a kórházban: 5 dolog, amit a legtöbben nem ismernek

Akár váratlan (betegség, műtét), akár természetszerű (szülés, születés) ok miatt kerültök te vagy gyermeked huzamosabb ideig kórházba, jó, ha tisztában vagy jogaitokkal. Milyen jogok...

Jószomszédi iszony, avagy szomszédjogi szabályok: ki újítsa fel a kerítést?

Egy jó szomszéd örök áldás lehet, egy problémás szomszéd azonban megkeseríti a mindennapokat. Sok esetben a szakemberek is azt javasolják, hogy először próbáljunk meg...

Olcsó receptek 2000 forint alatt: paradicsomos káposztafőzelék gombafasírttal

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000...