A kormány elkészült a jövő évi költségvetés tervezetével. Kiderült például, hogy továbbra is csak az úgynevezett átlagfogyasztás mértékéig lesz csökkentve a rezsi. A 13. havi nyugdíjról is döntöttek. Mutatjuk:

A kormány továbbra is tartja magát ahhoz a gyakorlathoz, hogy a jövő évi költségvetést még a nyári időszakban az Országgyűlés elé terjeszti. Tehát igen korán elfogadják azt.

A kormány a tervezetet pénteken átadta a Költségvetési Tanácsnak – jelentette a Pénzügyminisztérium (PM). Azt is leírták, hogy a kormány jövőre is az átlagfogyasztás mértékéig őrzi meg a rezsicsökkentést, amit a költségvetésben felállított Rezsivédelmi Alap garantál.

A 13. havi nyugdíj sorsa:

A Pénzügyminisztérium azt állítja, a kormány a nyugdíjak védelméhez szükséges forrásokat megnöveli és jövőre is biztosítja a nyugdíjak értékállóságát.

A nyugdíjasok 2024. februárjában is számíthatnak a 13. havi nyugdíjra.

Egyébként az idei 13. havi nyugdíjat az infláció már rég megette. Ott tartunk, hogy rengeteg nyugdíjasnak hó végén nem marad pénze ételre. A 27 százalékos nyugdíjasinfláció nemcsak a januári, 15 százalékos emelést, hanem a plusz egy havi juttatást is felemésztette már. Erről itt írtunk részletesen.

Lenne amúgy megoldás a nyugdíjasok anyagi helyzetére. A 13. havi nyugdíj és a nyugdíjkorrekció helyett a svájci indexállással jóval értékállóbbak lennének a nyugdíjak. Ez a módszer egész pontosan azt jelenti, hogy nem pusztán a tervezett infláció mértékével, hanem az infláció és a nettó nemzetgazdasági átlagkereset növekedésének vegyes indexével növelik a nyugdíjat évente. Kalkulátorunkkal kiszámolhatod, mennyi nyugdíj járna neked a svájci indexállás bevezetésével.

Családtámogatás

A jelenlegi családtámogatási rendszert 2024-ben is fenntartják. Adókedvezményekkel és célzott programokkal továbbra is támogatják a gyermeket nevelő családokat, miközben megőrzik a magas foglalkoztatottságot – legalábbi ezt mondja a PM.

Itt tennénk hozzá, hogy a családtámogatási programok ellenére tény az, hogy a magyar családok háromnegyede nem jön ki a hó végén – 200 ezer Ft hiányzik. Erről itt írtunk korábban részletesen.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mikor illetékmentes a lakásvásárlás? Milliókat spórolhatsz, ha ezt tudod

Ha lakásvásárláson gondolkozunk, akkor a vételáron kívüli egyéb költségekkel is számolnunk kell, így pl. az illetékfizetési kötelezettségünkkel. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL....

Krumpli termesztése vödörben? Mutatjuk, mire figyelj

Nem csak azok tudnak házilag termeszteni krumplit, akiknek kertje van. Még egy erkély is elég, vagy egy jó napos terület a lakásban. Bizony, beltérben...

Egész évben lombos, nyáron gyönyörű virágokat hoz: így neveld a japán cserjédet

Nagy népszerűségnek örvend a japán cserje. Nem csoda, hiszen mutatós, örökzöld növény, amelyet egyszerű nevelni. Ha ügyesen gondozzuk, apró fává nő, ha pedig többet...