Friss hír, a korábbi 50 ezer forintról 58 ezer forintra emelkedett januártól az első sikeres nyelvvizsga díjához nyújtott támogatás. Milyen feltételeknek kell megfelelni és hogyan kérhető a nyelvvizsgadíj visszatérítése? Mennyibe kerül manapság egy vizsga? Mutatjuk.

Az első sikeres nyelvvizsga díjához, térítésköteles emelt szintű idegen nyelvből tett érettségi vizsga díjához, valamint honosított nyelvvizsga honosítási díjához támogatás igényelhető. Első sikeres komplex nyelvvizsgának minősül a támogatott nyelvekből 2018. január 1-jét követően elsőként sikeresen megszerzett

  • államilag elismert általános nyelvi vagy szaknyelvi komplex B2 típusú (középfokú) vagy komplex C1 típusú (felsőfokú) nyelvvizsga (a továbbiakban együtt: komplex nyelvvizsga),
  • a külön kormányrendeletben meghatározott feltételek szerint a fenti komplex nyelvvizsgával egyenértékűvé egyesíthető középfokú vagy felsőfokú írásbeli és szóbeli részvizsgák,
  • a komplex nyelvvizsgával egyenértékű emelt szintű idegen nyelvi érettségi vizsga, továbbá
  • a komplex nyelvvizsgának megfelelő, külön kormányrendeletben foglaltak szerint honosított nyelvvizsga.

Az egyszerűség kedvéért tegyük fel, hogy ebben az évben tervezel/tervez a gyerek komplex nyelvvizsgát tenni. A többi esetben sem nagyon mások a feltételek, a dátumokra, egyéb kitételekre kell odafigyelni. (Ezek mind megtalálhatóak az Államkincstár oldalán.)

Milyen nyelvek a támogatottak?

Angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, bolgár, görög, horvát, lengyel, örmény, roma/cigány (romani/lovári, illetve beás), román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán, latin, portugál, arab, héber, japán, kínai, holland, finn, ha a vizsga nyelve az érintett személy állampolgársága szerinti ország hivatalos nyelvétől eltérő, továbbá nem magyar állampolgárságú személy esetén a magyar nyelv.

Mik a feltételek?

A támogatást az veheti igénybe, aki a sikeres komplex nyelvvizsgáról kiállított nyelvvizsga-bizonyítványon megadott vizsganapon nem töltötte be a 35. életévét. (35 év felettiek csak nagyon speciális esetben igényelhetik a támogatást, ezt most itt nem fejtenénk ki.)

Mekkora a támogatás?

A támogatás mértéke az államilag elismert nyelvvizsga ténylegesen megfizetett díja, de legfeljebb a díj megfizetése időpontjában érvényes kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) 25%-ának megfelelő összeg. Ez 2023-ban befizetett díj esetén legfeljebb 58.000 forint lehet.

Hogyan kell kérelmezni a nyelvvizsgadíj visszatérítését?

A támogatás iránti kérelem 1 éven belül terjeszthető elő, melyet az első sikeres komplex nyelvvizsga-bizonyítvány kiállításának napjától kell számítani. A megjelölt határidő jogvesztő.

A kérelmet a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál kell előterjeszteni az e célra rendszeresített formanyomtatványon vagy elektronikus űrlapon:

  • A papíralapú formanyomtatvány itt érhető el.
  • Az online ügyintézés a Központi Azonosítási Ügynök (röviden KAÜ) szolgáltatáson keresztül történik, ehhez kell Ügyfélkapu-regisztráció/Telefonos Azonosítási szolgáltatásra vonatkozó regisztráció/ eSzemélyi okmány. (Az Ügyfélkapun egyébként is sok dolgot intézhetünk, nem árt regisztrálni.) Az elektronikus űrlap itt érhető el.

Amennyiben a vizsgát tett személy, azaz a kérelmező

  • a 18. életévét betöltötte, a kérelmet saját maga,
  • 18. év alatti, vagy az ügy tárgyára tekintettel cselekvőképesnek nem minősül (gondnokság alatt áll), a kérelmet a törvényes képviseletét ellátó személy (szülő, gyám, gondnok) nyújthatja be.

A kérelmet a vizsgázó által, illetve a törvényes képviselője által meghatalmazott személy is előterjesztheti. A meghatalmazott a képviseleti jogosultságát köteles igazolni.

Milyen dokumentumokat kell csatolni?

A kérelmezőnek hitelt érdemlően igazolnia kell a támogatással érintett, első sikeres komplex nyelvvizsga díjának megfizetését. A nyelvvizsga díjának megfizetése a vizsgázó nevét is tartalmazó számlák másolatával igazolható.

Számla hiányában a nyelvvizsga letétele esetén a nyelvvizsgaközpont által kiállított, a vizsgázó nevét is tartalmazó, a nyelvvizsgadíj befizetéséről szóló igazolást is elfogadják.

Hogyan történik a nyelvvizsgadíj visszatérítése?

A jogosultság megállapítása esetén a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a határozat kiadását követő 13 napon belül intézkedik a támogatás határozattal megállapított összegének az ügyfél kérelmében megjelölt belföldi pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára utalásáról. A vonatkozó kormányrendelet alapján a támogatás sem postai úton, sem külföldi bankszámlára nem utalható.

További részletek a Magyar Államkincstár tájékoztatójában.

Mennyibe kerül most egy B2-es nyelvvizsga?

Van olyan nyelvvizsgaközpont, ahol a tavaly árakhoz képest most tízezer forinttal kerül többe egy középszintű nyelvvizsga. Számítani lehetett rá: a „régi” kata megszűnése, az újabb nyelvvizsga-amnesztia és az elszálló energiaárak sarokba szorították a nyelvoktatási piacot – írja az Eduline. A portál utánajárt annak, mennyiért lehet manapság vizsgázni:

Az ELTE Origo Nyelvi Centrum július végén emelte 35 ezer forintról 40.500 forintra a B2-es, komplex nyelvvizsga díját, ezt novemberben újabb, 4500 forintos díjemelés követte, vagyis a teljes nyelvvizsgáért 45 ezer forintot kell fizetni. Nem csak a komplex, de a külön-külön letett írásbeli és szóbeli vizsgák árai is emelkedtek. A júliusban 27.500 forintba kerülő írásbeli díja most 30.500 forint, a szóbeli pedig 28.500 forintba kerül.

Több ezer forinttal emelkedett december 1-től a Language Cert díja is: a B2-es, komplex nyelvvizsga díja ősszel 44.900 forintra, nemrég pedig 47.900 forintra nőtt, a részvizsgák 25.900 forint helyett pedig 34 900 forintba kerülnek.

Nem tudta kikerülni az áremelést az Euroexam sem, ahol 10 ezer forinttal kerül többe egy komplex középszintű angol nyelvvizsga, mint tavaly tavasszal (49.900 forint), míg azoknak, akik középfokú Cambridge nyelvvizsgát szeretnének tenni, jelenleg 55 ezer forintot kell fizetniük.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Tavasszal gyűjthető gyógynövények: áprilisban és májusban ezt a hatot keresd

A gyógynövényekkel sokféle (egyszerűbb) betegséget kezelhetünk, csillapíthatjuk a fájdalmat, nyugtathatjuk idegeket, ráadásul teljesen ingyen juthatunk hozzájuk. Hasznosak, könnyű beszerezni őket és a gyűjtögetés akár...

Mit tehetünk a darazsak ellen? 7 környezetbarát megoldás

Hamarabb jött a jó idő és sok helyen feltűntek már a darazsak. Bár hasznuk is van ezeknek az állatoknak, jó, ha felkészülünk. Mit tehetünk...

Első házasok támogatása: hogyan kell igényelni, milyen segítséget kaphatunk?

Az első alkalommal házasságot kötők számos kedvezményben részesülhetnek, főleg akkor, ha még a családalapításon is gondolkoznak. Az állami támogatások mellett egyes települések önkormányzatai is...