Mindmáig tartja magát az a tévhit, hogy a tartozások elévülése 5 év, utána az adós nyugodtan hátradőlhet, nem kell fizetnie semmit.  A helyzet nem ilyen egyszerű, a tartozás ugyan elévülhet, de még utána is kopogtathat a végrehajtó. Természetesen az is számít, milyen adósságról van szó: hitel, rezsi, telefonszámla? A szolgáltatásokra más-más szabályok vonatkoznak, és az elévülési idő számítása sem olyan egyszerű. Mikor évül el a tartozás? A rövid válasz: attól függ.

Úszunk az adósságban

Egy követeléskezeléssel foglalkozó cég több mint ötszázezer, 2023-ban Magyarországon kezelt fedezetlen ügyet vizsgált meg kutatásában. Az adatok szerint a magyar lakosság 43,2 százaléka telekommunikációs szolgáltatóknak, 38,6 százaléka bankoknak, 17,6 százaléka közüzemi szolgáltatóknak és 0,6 százaléka pedig egyéb szervezeteknek tartozik – írja a 24.hu.  A befizetések legnagyobb része (83,89%) banki utalással történik, egyre kevesebb választják a postai csekket (15,68%), készpénzzel pedig már csak nagyon kevesen egyenlítik ki a számlájukat (0,1%).

A kutatásukból kiderült még, hogy a postai csekkes befizetések aránya Heves és Tolna megyében a legnagyobb, meghaladja a 20 százalékot, míg Bács-Kiskun megyében a legalacsonyabb 13,5 százalékkal, országos szinten pedig évről évre folyamatos csökkenést figyelhetünk meg.

A kutatásban arra is felhívták a figyelmet, hogy minél később kezd neki az adós egy tartozás törlesztésének, annál nagyobb terhet jelent számára.

Ha például egy 100 ezer forintos banki tartozást veszünk, amely évente 10% körüli késedelmi kamattal gyarapszik, úgy akár 80 ezer forintos egyéb, a követeléskezelőnél is jelentkező költséggel lehet számolni egy éves késedelem esetén.

Érdemes-e arra várni, hogy majd a tartozás elévülése megoldja minden gondunkat? Határozottan nem!

Mikor évül el a tartozás?

A főszabály szerint – amennyiben a törvény eltérően nem rendelkezik – a követelések 5 év alatt évülnek el, de ettől eltérő elévülési idők is vannak.

 • Kölcsönszerződések: (ide tartozik a hitelkártya is): 5 év
 • Telefonszámla tartozások: 1 év
 • Internet előfizetésekből eredő tartozások: 1 év
 • Elektronikus hírközlési szolgáltatásra vonatkozó előfizetői szerződésből eredő polgári jogi igények: 1 év
 • Parkolási pótdíj (bírság): 1 év
 • Közüzemi tartozások (pl. gáz és villany): 3 év

Végrehajtás alatt álló ügyekben a végrehajtási jog elévülésének ideje megegyezik a követelés (tartozás) elévülésének idejével.

Honnan számítjuk az elévülést?

Itt kezd bonyolódni a dolog. Az elévülést megszakíthatja bármely végrehajtási cselekmény, amely a követelés behajtására irányul. Ez azt jelenti, ha fizetési felszólítást küldenek, letiltást, azonnali beszedési megbízást rendelnek el, végrehajtási jogot jegyeztetnek be, vagy bármilyen helyszíni eljárás kezdeményeznek stb., akkor az elévülési idő számlálása „újraindul”. Ezeket a cselekményeket kezdeményezheti a végrehajtást kérő, a bíróság vagy a végrehajtó is. Ilyen esetekben az elévülési idő pl. attól az időponttól számítódik, amikor az utolsó fizetési felszólítás érkezett.

A fizetési felszólítás nem minden esetben szakítja meg az elévülést.

Az új Ptk. alapján a felszólítás már nem szakítja meg az elévülést. Azonban a 2014. március 15. előtt felvett kölcsönök, tartozások esetében ez nem így van, gyakorlatilag korlátlan ideig lehet az elévülést „tologatni”. Egyébként a mai napig a legtöbb problémás adósság ebbe a kategóriába, a régi Ptk. hatálya alá tartozik, ahol az elévülést megszakítja a fizetési felszólítás is. 2014. március 15. utáni ügyeknél a következők szakíthatják meg az elévülést:

 • az adós elismeri a tartozását
 • a kötelem megegyezéssel történő módosítása és az egyezség
 • a követelés érvényesítése, ha a bíróság az eljárást befejező, jogerős érdemi határozatot hozott
 • a követelés csődeljárásban történő bejelentése
 • Végrehajtásban az elévülést a kötelem megegyezéssel való módosítása és a végrehajtási cselekmények szakíthatják meg.

Mit tehetünk, ha a tartozás valóban elévült, de jelentkezik a végrehajtó?

Tudni kell, hogy elévülési időt a bíróság csak kérelemre veszi figyelembe, hivatalból nem. A végrehajtási eljárásban az adós hivatkozhat elévülésre, de ha a végrehajtást kérő nem ismeri el az elévülést, akkor ez a hivatkozás nem lesz eredményes. Ilyenkor nem szüntethető meg a végrehajtás. Ha az adós az eljárást mindenképp meg szeretné szüntetni, akkor pert kell indítania a bíróságon.

Ha az elévülési időre hivatkozva a bíróságnak jelezzük, hogy a követelés elévült, akkor a végrehajtó (bíróság) felhívja a végrehajtást kérőt, hogy 15 napon belül nyilatkozzon, fennáll-e a követelés.  Ha a válasz igen és a végrehajtási költségek még nincsenek befizetve, akkor az eljárás folytatódik. Ebben az esetben az adós (ha nem ért egyet) elévülés iránt pert indíthat, így a bíróság fog dönteni, hogy a követelés elévült-e már.

A végrehajtási eljárás csak akkor fejeződik be, ha jogerős bírósági ítélet születik az elévülés miatt.

Valami nem világos? Maradt még kérdésed? Fordulj a Hóvége Ügyfélszolgálathoz, és 48 órán belül segítünk.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Balatoni viharjelzés értelmezése: az életed múlhat rajta és sokan rosszul tudják

Minden évben április 1-jétől október 31-ig viharjelző szolgálat működik a négy legnagyobb tavunknál. Tudjuk, hogy melyik mit jelent? Ha a Balatonhoz készülünk, még az...

Hogyan lehet a szúnyogok ellen védekezni? Nagy erőkkel zajlik az irtás ezen a héten

A Katasztrófavédelem rendszeresen közzéteszi, hogy éppen hol irtják a szúnyogokat: ezen a héten 12 vármegye 297 településén lesz szúnyoggyérítés, összesen 62 ezer hektáron. A...

Ne hagyd elszállni a villanyszámlát: 8 tipp, hogy kevesebb legyen a klíma fogyasztása

Az utóbbi hetekben olyan meleg volt, hogy akinek csak van klímája a lakásban, az bekapcsolta. Ilyenkor sokak fejében megfordul, hogy ez mennyire megdobja villanyszámlát,...