Minden évben igazi dilemma, hogy hogyan ünnepeljük a karácsonyt. Lehet, hogy meg is fogadjuk, hogy idén már nem költünk annyit ajándékokra, csak főzünk egy jót és legyen együtt a család. Ahogy azonban közeledik az ünnep, elbizonytalanodunk: egyszer van karácsony, nem most kellene spórolni, majd faragunk máshol a költségekből. Hogyan lehet tudatos karácsony lemondások nélkül?

Átlagosan 118 ezer forintot tervezünk idén a karácsonyra költeni, ami a mostani árak mellett sajnos teljesen reális. Viszont az átlagbérhez viszonyítva ez tetemes költség, nem beszélve az egyéb kiadásokról, amelyek decemberben és az ünnepekkor sem kerülnek el bennünket.

Mi a megoldás arra, hogy szép és teljes karácsonyunk legyen, mégse kelljen emiatt hitelt felvenni és adósságba verni magunkat már egyből év elejére? 7+1 tippünkkel a felesleges karácsonyi költések megfékezését szeretnénk segíteni, amelyről ebben az írásunkban olvashatsz.

Tudjuk, azért nem olyan egyszerű ez takarékos és tudatos karácsony. Vannak kiadások, amelyek elkerülhetetlenek a ebben az időszakban és amelyek nélkül nincs ünnep. Annak sincs értelme, hogy végül inkább nem költünk semmire, hiszen az ünnep pont azért fontos, hogy végre kiszakadjunk a dolgos hétköznapokból. És végre néhány nap gondtalanul teljen – amennyire csak lehet.

Tervezés, tervezés, tervezés

Most még teljesen időben vagyunk ahhoz, hogy megtervezzük az ünnepi menüt és ajándékokat. És ahhoz is, hogy így a legolcsóbban hozzuk ki az ünnepet – természetesen nem a minőség rovására áldozva.

Ünnepi menü

Szerencsére most vannak a legnagyobb élelmiszer akciók, így amiből tudunk, tárazzunk be. A karácsonyi sütemény sütéshez most rengeteg alapanyag akciós, a részletes akciókat itt találod. Ezekből most érdemes betárazni, sok élelmiszer a hűtőben is eláll, de akár lefagyasztani is érdemes, és csak elő kell kapni, ha eljött a sütés-főzés ideje.

Légy naprakész az Akcióvadásszal!

Figyeld a napi akciókat az Akcióvadász szolgáltatásunkkal! A legkedveltebb üzletek legnagyobb aktuális akcióit találod egy helyen, így biztos mindig jól jársz a vásárlással és nem költesz feleslegesen.

Tudatos karácsony: ajándékok

Valljuk be, mindenki imád ajándékot kapni és nem biztos, hogy az a legjobb ötlet, ha pont az év legszebb napján mondunk le erről. Viszont egy kicsit tudatosabb hozzáállás segíthet, hogy ne szálljanak el teljesen a költségek.

  1. Készítsünk fillérekből minőségi ajándékokat. Nemcsak személyesebbek, mint csak megvenni valamit az üzletben, hanem sokkal olcsóbb is. Szuper ajándék lehet ez a házi testpermet vagy a házi krémparfüm, de a legegyszerűbb szappan recepttel se lehet melléfogni.
  2. Ha nagy a rokonság, beszéljük meg, hogy csak a gyerekek kapnak ajándékot.
  3. Beszéljünk meg egy értékhatárt az ajándékok terén. Ez még izgalmas és vicces is lehet, hogy mit lehet adni manapság mondjuk 1000 forintból? (Házi sütit?)
  4. Írjuk össze, hogy kinek szeretnénk és milyen értékben ajándékot adni – nagyon hasznos, ha egyben látjuk a tervezett kiadásokat. Hátha észreveszünk valamit, ami nem is annyira szükséges.

Tudatos karácsony: dekoráció

A dekoráció is olyan dolog, hogy egyszer van egy évben karácsony, ráadásul most többet vagyunk a lakásban. Így kinek van szíve pont a hangulatos téli dekoráción spórolni?

Nem is kell spórolni, csak kicsit tudatosabban állni neki díszíteni. Ami működik tavalyról, ne dobjuk ki, maximum rakjuk máshová a lakásban, így új formát és megjelenést kap majd bármelyik dekorációs elem.

Segítségképpen összegyűjtöttük a legnagyobb Ikea karácsonyi akciókat is, a legszebb dekorációs elemeket, amelyek ár-érték arányban most nagyon megérik.

Ha új hobbira vágyunk, össze is köthetjük a kellemest a hasznossal: ne vegyünk új karácsonyfadíszeket, készítsük el mi magunk. Mutatósak, hófehérek és csupán 2 alapanyag kell hozzá – nem mellesleg gyerekekkel is szuper program.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Megbízható utazási irodát keresel? Rémálom lehet a nyaralás, ha ezt az 5 dolgot nem tisztázod előre

Sok ember – főleg a családosok – számára felszabadító lehet, ha a nyaralást nem saját időnk és energiánk kárára szervezzük meg, hanem megbízunk ezzel...

A HBO Maxból Max lett: hogyan befolyásolja az előfizetői díjakat?

Május 21-től az HBO Maxból Max lett. Akik előfizettek a streamingszolgáltatásra, azok az elmúlt pár napban tapasztalhattak apróbb hibákat, és ha megnézzük a Max...

Mi az adóstárs és a kezes közötti különbség? Kétszer is gondold meg, mit vállalsz

Ha kölcsönt felvevő ismerősük, rokonunk felkér minket, hogy segítsük ki őket és legyünk az adóstársuk vagy kezesük, jól fontoljuk meg, mit lépünk. Az adóstárs...