Közel 20 százalékkal többet szánnak az idei karácsonyra a magyarok – derül ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatásából. A kiadásokra átlagosan 118 ezer forintot tervezünk költeni, ami közel 20 százalékkal több a tavalyinál.

Közeleg a karácsony, sokan már az ajándékokon ötletelnek, mások az ünnepi menühöz vásárolnak. A szeretteinkkel töltött idő felbecsülhetetlen, de a karácsonnyal járó kiadások nagyon is számszerűsíthetők. Hiába ajándékozunk szerényebben, az élelmiszerek például tavaly októberhez képest több mint 10 százalékkal nőttek – pedig már akkor is fogtuk a fejünket, hogy minden milyen drága. Mivel sokkal gyorsabban drágul minden, mint ahogy a fizetések nőnek, ezért egyre kevesebbet tudunk vásárolni a pénzünkből. Idén többet fogunk költeni, mint tavaly, de nagyon úgy fest, hogy kevesebbre lesz elég.

Mennyit költünk karácsonyra idén?

A Cofidis közleménye szerint azok, akik ajándékoznak, 47 ezer forintos keretben gondolkodnak. A karácsonyfa nem lesz kisebb, a nagy ünnepi sütés-főzéshez pedig az anyagi nehézségek esetén is ragaszkodnak a magyarok a kutatás szerint. (Időközben az is kiderült, mennyit terveznek a szülők játékokra költeni.)

Tavaly karácsonyhoz képest 56-ról 65 százalékra nőtt azok aránya, akik az aktuális havi jövedelmükből tervezik fedezni az ünnepi a kiadást. 40 százalék megtakarításból, 7 százalék pedig hitelből is finanszírozza a szükséges összeget.

A magyarok fele megfontolt, előre kigondolja, kinek mit szeretne venni. Az ajándékot adók legnagyobb része novemberben rohamozza meg a boltokat, ám a kutatásból kiderül, hogy 17 százalékuk már októberben, vagy azt megelőzően elkezdte a vásárlást. A toplistát továbbra is a kozmetikum (31 százalék), a ruhanemű (29 százalék) és a márkás italok, élelmiszerek (28 százalék) vezetik. Ismét egyre népszerűbbek a konyhai kisgépek, 13 százalék ebben a kategóriában gondolkodik.

Miből költünk?

A negyedik negyedévre vonatkozó kutatásuk szerint a magyarok 9 százaléka tervez hitelt felvenni a következő egy évben. A legnépszerűbb hiteltípus a személyi kölcsön, az átlagos hitelösszeg 1,33 millió forint. A leggyakoribb hitelcélok a lakásvásárlás (31 százalék) és a lakásfelújítás (32 százalék), harmadik helyen az autóvásárlás áll (22 százalék). Ugyanakkor 12 százalék el tudja képzelni, hogy hitelt vegyen fel a családi kassza egyensúlyban tartása, 11 százalék pedig a rezsiszámlák kifizetése céljából.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Megbízható utazási irodát keresel? Rémálom lehet a nyaralás, ha ezt az 5 dolgot nem tisztázod előre

Sok ember – főleg a családosok – számára felszabadító lehet, ha a nyaralást nem saját időnk és energiánk kárára szervezzük meg, hanem megbízunk ezzel...

A HBO Maxból Max lett: hogyan befolyásolja az előfizetői díjakat?

Május 21-től az HBO Maxból Max lett. Akik előfizettek a streamingszolgáltatásra, azok az elmúlt pár napban tapasztalhattak apróbb hibákat, és ha megnézzük a Max...

Mi az adóstárs és a kezes közötti különbség? Kétszer is gondold meg, mit vállalsz

Ha kölcsönt felvevő ismerősük, rokonunk felkér minket, hogy segítsük ki őket és legyünk az adóstársuk vagy kezesük, jól fontoljuk meg, mit lépünk. Az adóstárs...