Az alábbi karácsonyfadíszek azért csodálatosak, mert tényleg hófehérek lesznek, a száradási időt leszámítva egy óra sem kell az elkészítésükhöz és kisgyerekekkel együtt is nyugodtan nekiállhatunk. Költségeit tekintve kb. 40 dísz jön ki nem egészen 1000 forintból. Hogyan készül a gyönyörű, hófehér karácsonyfadísz házilag, amelyhez elegendő csupán két összetevő? Mutatjuk!

Karácsonyfadísz házilag: mi kell hozzá?

Ráadásul hihetetlenül egyszerű, mert csak szódabikarbóna és keményítő kell az elkészítéséhez. Olyan, mint a só liszt gyurma, csak sokkal tisztább és szebb.

Hozzávalók:

-200 gramm keményítő

Itt figyeljünk arra, hogy a kukoricakeményítő – bár a legkézenfekvőbb választásnak tűnik, de – enyhén sárgás színű. Nekem a Haas márkájú keményítő vált be, azzal hófehérek lettek a díszek.

-400 gramm szódabikarbóna.

Ez esetben nagy kiszerelésben éri meg szódabikarbónát venni, hiszen a kis zacskók csak 50 grammosak. De, ha egyébként nem használnánk el egy fél kg-os szódabikarbónát, akkor a Tescoban kapható 100 grammos kiszerelés még egészen megéri. 

-250 ml víz

Elkészítés menete:

A keményítőt és a szódabikarbónát keverjük össze egy lábosban, majd adjuk hozzá a vizet. Keverjük el alaposan, teljesen csomómentesre.

Közepes lángon, folyamatos keverés mellett addig főzzük a masszát, amíg be nem sűrűsödik. Addig kevergessük, amíg gyurma állagú anyagot nem kapunk, de nagyon figyeljünk, mert könnyen le tud égni. Ha már összeállt a massza és gyurma keménységű, akkor öntsük ki a lábosból egy gyúródeszkára vagy munkafelületre. Várjunk egy kicsit, hogy kihűljön és gyúrjuk össze.

Terítsünk le sütőpapírt és azon dolgozzunk, mert egyébként könnyen leragadnak a díszek. Sodrófával lapítsuk ki legalább 3 milliméter vastagságúra a masszát. Ennél vékonyabb formákkal nehéz dolgozni és nagyon könnyen el is törnek.

Ezután jöhet a formázás: tetszőleges sütiformákkal szaggassuk ki a díszeket.

Amíg még puhák szívószállal vagy hurkapálcával szúrjunk lyukat a díszek tetejébe – ide kerülnek majd az akasztók.

Szintén sütőpapírra helyezzük a megformált díszeket és levegőn hagyjuk megszáradni. 10-12 óra elteltével megkeményednek, de a teljes száradási időhöz 3-4 nap kell.

Miután teljesen megszáradtak, a díszek széleit reszeljük le simára – akár egy körömreszelő is megteszi erre a célra.

A karácsonyi díszek dekorálása

A díszeket kifesthetjük színes festékekkel vagy szórhatunk rá csillámport, de keverhetünk a masszához fluoreszkáló csillámport. A sötétben világító akrilfestékek is nagyon jól mutatnak. 

Nyomhatunk bele levéllel, fenyőággal vagy bármilyen formával díszítést, tehetünk a díszekre gyöngyöket vagy átköthetjük szalagokkal.

Végezetül pedig válasszunk valamilyen szép szalagot vagy fonalat akasztónak.

Kapcsolódó cikkünk: Az 5 legszebb karácsonyi vásár Budapesten 2023-ban

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos autó hátrányai: 7 dolog, amit tudnod kell vásárlás előtt

Érdemes lenne a hagyományos autót elektromosra cserélni? Sok előnye is van, amit már megírtunk egy másik cikkben, most viszont nézzük meg, hogy mik az...

Kedvezmény a családoknak: ingyenes múzeumi napok 2024

A múzeum eleve egy költséges program, főként, ha még a családot is vinnénk. Jó, ha tudjuk, hogy nem csak a nemzeti ünnepeken látogathatjuk ingyen...

Megéri még a Tesco bevásárlás a neten? Utánanéztünk

A Tesco online szolgáltatása azt ígéri, hogy több ezer termék közül állíthatjuk össze a bevásárlásunkat, amelyet a nekünk leginkább megfelelő időpontban szállítanak ki, de...