Elektronikai cuccok, konyhai kisgépek, háztartási nagygépek, ruhák, játékok, kozmetikumok – szinte mindenhol kínálnak valamilyen kedvezményt. A sok-sok akció könnyen túlköltésre csábít, és olyan dolgokat is megvehetünk, amelyek bár olcsóbbak, elképzelhető, hogy pár hét vagy hónap múlva még jobb áron juthatunk hozzájuk. Hogyan maxoljuk ki a Black Friday 2023-as akcióit? Mutatjuk, milyen termékek között érdemes válogatni, és abban is segítünk, hogyan vásárolhatunk okosan – értsd, ne költsünk pénzt feleslegesen.

Nem csalás, nem ámítás, tényleg ennyi az akció

Idén a Black Friday, azaz a fekete péntek november 24-re esik, de az elmúlt évek gyakorlata azt mutatja, hogy sok helyen egész hétre, sőt akár egész hónapra meghirdetik az akciókat. Sokan tartanak attól, hogy az üzletekben, webshopokban feltüntetett akciós árak valójában átverések. Megnyugtatunk mindenkit: a Gazdasági Versenyhivatal szabályzata szerint a kedvezményeket minden esetben az elmúlt 30 nap legalacsonyabb árához képest kell megadnia a kereskedőknek. Ezt a hatóságok igen szigorúan felügyelik.

A GVH felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy a kereskedői gyakorlatokkal kapcsolatban továbbra is bárki élhet jelzéssel a Versenyhivatal felé a hatáskörébe tartozó ügyekben. Arról, hogy ezt milyen esetekben érdemes megtenni, a GVH honlapján olvashatunk.

Top termékek

A novemberi árkedvezmények rengeteg ember számára jelentenek könnyebbséget és megtakarítást. A Black Friday Top 3 kategóriájába jellemzően a szórakoztató elektronikai termékek, a felnőtt ruházati cikkek és a gyerekjátékok tartoznak. Elektronikai eszközöket akár 45%-kal alacsonyabb áron szerezhetünk be, így aki karácsonyra ilyesmit tervez vásárolni, annak megéri átböngészni a kínálatot.

Hogy mennyire járunk jól a ruhákkal, az sok esetben magától az üzlettől függ: 20%-os árengedménnyel viszonylag gyakran találkozhatunk a népszerű fast fashion márkáknál. Van, ahol karácsony után lényegesen nagyobb leárazást izzítanak, ezért legyünk résen: olyasmit ne vásároljunk az akció kedvéért, amire igazából nincs szükségünk vagy ráér 1 hónap múlva is. Ha mégis hódolunk a fekete pénteknek, akkor online rendelés esetén ellenőrizzük, hogy az adott termék van-a méretünkben és hogy az egyezik-e a gyártó mérettáblájával. Boltban nézelődnénk? Ha nincs türelmünk próbálni, tegyük biztos helyre a blokkot, nehogy utóbb rajtunk maradjanak az előnytelen darabok.

Mi a helyzet a játékokkal? Ha már most tudjuk, hogy a gyerek szíve vágya karácsonyra egy manapság felkapott, népszerű termék, ne nagyon halogassuk a beszerzését. Ünnepek előtt nagy a forgatag a boltokban, rengeteg az online rendelés, a készlet meg szinte sosem elég – aki látott már interaktív plüssmedvén marakodó szülőket december 23-án, az pontosan tudja, miről beszélünk.

Mit nem éri meg Black Friday alatt venni? Például ékszert. Akciók ugyan vannak, de korántsem akkorák, mint februárban: Valentin nap után söprik ki a kereskedők a téli kollekciót, ilyenkor lehet csak igazán nyomott áron vásárolni.

Black Friday 2023: tippek a sikeres vásárláshoz

Nézzünk után az akciós időszaknak

Ahogy írtuk, a legtöbb kereskedő nemcsak november 24-re hirdeti meg a kedvezményeket, hanem akár egy egész hétre. A webshopoknál is kitolódik az akciós időszak: van, ahol már most is fut valamilyen „early bird” akció. Nézzük meg még most hétvégén, hogyan alakul a különböző üzleteknél a leárazás, hogy jövő héten felkészülten induljunk neki a vásárlásnak.

Határozzunk meg egy keretet

A jobbnál jobb ajánlatuk költekezésre ösztönözhetnek – valljuk be, ez is a cél –, ezért ne essünk abba a hibába, hogy „lesz amennyi lesz” alapon vásárolunk. Legyen büdzsé! Számoljuk ki előre, hogy mennyi pénz jut a leakciózott termékekre, és szigorúan tartsuk magunkat ehhez a kerethez. Ha több dolgot szeretnénk több helyről beszerezni, készítsünk egy kisebb kalkulációt, hogy hol és mennyit költhetünk.

Online vagy offline?

Mindkettőnek megvannak a maga előnyei. Az online vásárlás egyszerű és kényelmes, a boltinál élőben látjuk a terméket, kérhetünk segítséget az eladóktól. A szokásosnál biztosan többen lesznek az üzletekben, mivel azonban nem csak egy napra szólnak az ajánlatok, valószínűleg nem fognak az emberek tömött sorokban várakozni.

Online rendelésnél használjuk ki a webshopok ’Kedvenc’ funkcióját. A minket érdeklő cikkeket meg lehet jelölni már előre, hogy Black Friday elindulásakor együtt, egy helyen láthassuk a kedvezményeket. Így a kosárba helyezés is gyorsabb lesz.

Balck Friday 2023: Tájékozódjunk a jogszabályokról!

Online vásárlásnál a vevőnek 14 napja van elállni a termék megvételétől. A visszaküldés oka bármi lehet. Akár az is, hogy a vásárló egyszerűen meggondolta magát vagy utólag látta be, hogy túlköltekezte magát a Black Friday alatt.

Mindmáig tartja magát az a tévhit, hogy 3 napon belül minden esetben vissza lehet vinni a terméket az üzletbe, még akkor is, ha az nem hibás. Szögezzük le: 72 órás cserejog kizárólag a kötelező jótállással érintett, 10 000 forint feletti cikkekre vonatkozik. Minden egyéb esetben a kereskedő jóindulatán múlik, hajlandó-e visszavenni a terméket, a törvény nem kötelezi rá.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Kinek jár ingyenes országbérlet? Tízezrek lehetnek jogosultak rá

2023. május 1-jétől vásárolható meg az új vármegye- és országbérlet. A bérletek a korábbiaknál is egyszerűbb megoldást kínálnak, hiszen a napi ingázáshoz és a...

Csillogó, hófehér házi készítésű karácsonyfadíszek fillérekből

Az alábbi karácsonyfadíszek azért csodálatosak, mert tényleg hófehérek lesznek, a száradási időt leszámítva egy óra sem kell az elkészítésükhöz és kisgyerekekkel együtt is nyugodtan...

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Itt a pontos dátum

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Az utalás a szokásosnál egy héttel korábban jön, a postai kézbesítés a nyugdíjkifizetési naptár szerint történik. Az mindenképpen jó...