A bankokat jogszabály kötelezi arra, hogy munkáltatói igazolást kérjenek a személyi kölcsön felvételéhez. Senkinek sem érdeke, hogy valódi fedezet nélkül vegyen fel hitelt és a bankok is szeretnének meggyőződni arról, hogy mennyire hitelképes valaki. Valójában ez a szabály mindkét felet védi: a hitel igénylőt a túlzott eladósodástól, a bankot pedig attól, hogy nem kerül visszafizetésre a hitel. Ehhez nem feltétlenül munkáltatói igazolásra van szükség – nézzük a speciális eseteket, amelyek során hitel munkáltatói igazolás nélkül is igényelhető, illetve egyéni ajánlat kérhető.

Hitel munkáltatói igazolás nélkül

Bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy hirtelen egy nagyobb összegre van szüksége előre nem látott kiadások vagy munkahely elvesztése miatt. Elég faramuci olyankor a helyzet, amikor például elveszítettük a munkánkat, ezért nem tudunk munkáltatói igazolást felmutatni, viszont hirtelen kölcsönre lenne szükségünk.

Nem számít, hogy “csak” 100.000 forintra lenne szükségünk vagy több millió forintos kölcsönt igényelnénk, a bankoknak a számlánkra érkező rendszeres, igazolható jövedelemre van szüksége.

Hitel igénylésnél az alábbi jövedelmek jöhetnek számításba:

 • Munkajövedelem: ennek igazolásához munkáltatói igazolás szükséges, amely a fizetésünk összege mellett azt is tartalmazza, hogy mióta áll fenn a munkaviszonyunk, nem vagyunk-e próbaidőn vagy felmondás alatt.
 • Önálló vállalkozásból származó jövedelem: ilyen esetekben az adóbevallást vagy NAV által kiállított igazolást fogadják el a bankok. Ebben az esetben igazolni kell, hogy nincs tartozásunk az adóhatóság felé.
 • Nyugdíj: természetesen a nyugdíj is elfogadott jövedelemnek számít, ráadásul stabilabb is, mint a munkabér. Ennek igazolásához a Nyugdíjfolyósító által kiállított igazolás szükséges, illetve a nyugdíj törzskönyv.
 • Külföldön dolgozó magyarok esetében a külföldi munkáltató által kiállított igazolásra van szükség. 

Ezek voltak az elsődleges jövedelmek. Másodlagos jövedelemnek számítanak azok a jövedelmek, amelyek csak kiegészítő funkciót látnak el, de önmagukban nem elegendőek a pénzintézeteknek. Ide tartoznak:

 • gyes, gyed
 • a szociális juttatások
 • az ösztöndíj
 • a részesedés és az osztalék

A Provident és a Cetelem személyi kölcsönök esetében is szükséges jövedelemigazolás bemutatása. Ha nem is konkrétan munkáltató által kiállított igazolást kérnek a hitel felvételhez, de bankszámlakivonatot az ilyen típusú cégeknek is mutatnunk kell. Valahol ugyanis látszódnia kell, hogy érkezik-e és milyen típusú rendszeres jövedelem a számlánkra. 

Milyen feltételeknek kell teljesülni mindenképpen a hiteligényléshez?

 • 3 hónapnál hosszabb ideje tartó munkaviszony
 • próbaidő alatt nem adnak hitelt
 • a jövedelmünk nem lehet túl alacsony az igényelt hitelhez képest
 • magyar lakcímmel kell rendelkeznünk
 • nem szerepelhetünk a Központi Hitelinformációs Rendszer negatív adóslistáján

A Raiffeisen Bank oldalán olvashatjuk az alábbiakat: 

“Jó hír, hogy egyes esetekben igényelhetsz személyi kölcsönt abban az esetben is, ha nincs munkáltatói igazolásod. A hangsúly ugyanis a jövedelmen van:

ha folyamatos, stabil bevétellel rendelkezel legalább három hónapja és mindezt bizonyítani is tudod a pénzintézet felé, akkor jó eséllyel kapsz hitelt. Egyéni vállalkozók és társas vállalkozások tulajdonosainál szükség lesz a minimum 12 hónapos folyamatos gazdasági tevékenység és egy teljes, lezárt üzleti év igazolására. Nyugdíjasként szintén a folyósítás bizonyítása a fontos, például 3 havi bankszámla kivonattal.”

Hitelfelvétel előtt az lehet a legcélravezetőbb, ha egyéni ajánlatot kérünk az adott banktól, amely a helyzetünk alapján személyre szabott ajánlatot ad a személyi kölcsönökkel kapcsolatban.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos autó hátrányai: 7 dolog, amit tudnod kell vásárlás előtt

Érdemes lenne a hagyományos autót elektromosra cserélni? Sok előnye is van, amit már megírtunk egy másik cikkben, most viszont nézzük meg, hogy mik az...

Kedvezmény a családoknak: ingyenes múzeumi napok 2024

A múzeum eleve egy költséges program, főként, ha még a családot is vinnénk. Jó, ha tudjuk, hogy nem csak a nemzeti ünnepeken látogathatjuk ingyen...

Megéri még a Tesco bevásárlás a neten? Utánanéztünk

A Tesco online szolgáltatása azt ígéri, hogy több ezer termék közül állíthatjuk össze a bevásárlásunkat, amelyet a nekünk leginkább megfelelő időpontban szállítanak ki, de...