Húsvéti babka: isteni csokis kalács, próbáld ki Te is

A húsvéti babka egy nagyon egyszerű, rendkívül mutatós kalács, aminek kezdők is bátran nekiláthatnak.
Hogy az ember vérnyomása az egekbe szalad az élelmiszerárak láttán, az az elmúlt 1 évben nem meglepő, van azonban pár dolog, ami már a válság, sőt, a covid előtt is szemérmetlenül túl volt árazva. Tökéletes példa erre a húsvéti babka: a kelet-európai gyökerekkel rendelkező, jeruzsálemi fontott kalács, ami pár éve meghódította a világot.
Ma már sok helyen kapható, de a legtöbbször simán elkérnek 3-4 ezer forintot egy 250 grammos kiszerelésért, és ez csak az alap csokis vagy fahéjas ára. Hol van még a drágább verzió? Pedig a babka egy nagyon egyszerű, csak éppen rendkívül mutatós kalács, ami semmilyen extra szakértelmet nem kíván, kezdők is bátran nekiállhatnak!
A töltelék bármilyen lehet, lényeg, hogy kenhető legyen, ne folyékony: ezért érdemes a tölteléket hűtőbe tenni, mielőtt belekennénk a tésztába. Ez egy egyszerű csokis verzió, amit ünnepre akár zserbóssá is varázsolhatunk kevesebb csoki, több dió és több lekvár segítségével, vagy éppen olcsósíthatunk, ha a vaj rovására több baracklekvárt teszünk a töltelékbe!
Húsvéti babka

Felszerelés
- Püspökkenyér sütőforma
Hozzávalók
A tésztához:
- 250 gramm liszt
- 3,5 gramm instant élesztő
- 30 gramm olvasztott vaj
- 1 darab tojás
- 1,2 dl tej
- 35 gramm cukor
- 1 csipet só
- 0,5 darab citrom héja reszelve
A töltelékhez:
- 100 gramm csokoládé
- 50 gramm dió
- 50 gramm vaj
- 2 ek baracklekvár
- 2 ek cukrozatlan kakaópor (púpos)
- 3 ek cukor
A sziruphoz:
- 50 gramm cukor
- 0,5 dl víz
- 1 kk kk vanília aroma
Elkészítés
- Először elkészítjük a húsvéti babka tésztáját: az összes hozzávalót egy tálba tesszük, és alaposan kidolgozzuk, míg ruganyos tésztát nem kapunk.
- Ha kész, letakarjuk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük.
- Közben elkészítjük a tölteléket: egy lábasban vizet forralunk, beleteszünk egy kisebb lábast, beletörjük a csokit és belekockázzuk a vajat. Szépen összeolvasztjuk. Ha kész, mehet bele a baracklekvár, a darált dió, a cukor és a kakaópor. Felhasználásig hűtőbe tesszük.
- A szirupot is megcsináljuk: a cukrot és a vizet összekeverjük, belecsepegtetjük a vaníliát, és kevergetve felforraljuk. Ha a cukor elolvadt, félretesszük.
- Ha letelt az egy óra, lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát (kb 30×40 cm-es téglalapra) majd belekenjük a tölteléket és szorosan (de nem túl szorosan, nehogy a töltelék megszökjön) feltekerjük, mintha bejglit készítenénk.
- Éles késsel hosszában félbevágjuk a rudat, középen x alakba tesszük a két szálat, majd mindkét oldalát összecsavarjuk.
- Sütőpapírral bélelt püspökkenyér-formába tesszük, és kb 20 percet pihentetjük.
- Addig előmelegítjük a sütőt 180 fokra, majd kb 30 perc alatt készre sütjük a kalácsot.
- Ha kész a húsvéti babka, kivesszük, és még forrón lekenjük a sziruppal.