Először elkészítjük a húsvéti babka tésztáját: az összes hozzávalót egy tálba tesszük, és alaposan kidolgozzuk, míg ruganyos tésztát nem kapunk.
Ha kész, letakarjuk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket: egy lábasban vizet forralunk, beleteszünk egy kisebb lábast, beletörjük a csokit és belekockázzuk a vajat. Szépen összeolvasztjuk. Ha kész, mehet bele a baracklekvár, a darált dió, a cukor és a kakaópor. Felhasználásig hűtőbe tesszük.
A szirupot is megcsináljuk: a cukrot és a vizet összekeverjük, belecsepegtetjük a vaníliát, és kevergetve felforraljuk. Ha a cukor elolvadt, félretesszük.
Ha letelt az egy óra, lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát (kb 30×40 cm-es téglalapra) majd belekenjük a tölteléket és szorosan (de nem túl szorosan, nehogy a töltelék megszökjön) feltekerjük, mintha bejglit készítenénk.
Éles késsel hosszában félbevágjuk a rudat, középen x alakba tesszük a két szálat, majd mindkét oldalát összecsavarjuk.
Sütőpapírral bélelt püspökkenyér-formába tesszük, és kb 20 percet pihentetjük.
Addig előmelegítjük a sütőt 180 fokra, majd kb 30 perc alatt készre sütjük a kalácsot.
Ha kész a húsvéti babka, kivesszük, és még forrón lekenjük a sziruppal.