Nyitólap Spórolj! Rezsicsökkentés Kihez forduljak? Olvasónk a számlák befizetése miatt aggódik
HIRDETÉS

Kihez forduljak? Olvasónk a számlák befizetése miatt aggódik

Kihez forduljak? - rezsitámogatás

Rengeteg olyan élethelyzet adódhat, amikor valakinek segítségre van szüksége. A munkahelyünk elvesztése, egy hozzátartozó halála, de akár egy baleset is komolyan befolyásolhatja az anyagi helyzetünket. Előfordulhat, hogy a megváltozott egészségügyi állapotunk a pénzügyi bajok forrása. Olvasónk hasonló probléma miatt írt nekünk: rezsitámogatásról kérdez, illetve azt szeretné tudni, hogy helyben milyen lehetőségei vannak, kihez fordulhat segítségért.

HIRDETÉS

Olvasónk egy baleset miatt került nehéz helyzetbe

Nyugdíjas Olvasónk egyedül él egy kisebb Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen, Túrkevén. Kertes házban lakik, főleg fával fűt, mert úgy olcsóbban kijön. Azt írja, támogatást soha nem vett igénybe, mert nem volt rászorulva – legalábbis eddig. 3 hónappal ezelőtt balesetet szenvedett, és bár azóta sikerült valamelyest felépülnie, nehezen mozog, a ház körüli teendők elvégzésében folyamatosan segítségre szorul. A befűtés is nehézkesen megy, egyedül nemigen tudja megoldani. A hidegebb idő beálltával kénytelen lesz gázt használni, és most aggódik, hogy a magas számlákat majd nem fogja tudni fizetni. Mit lehet tenni ilyenkor?

Rezsitámogatás igénylése – kihez forduljak?

Két lehetőség van: az egyik, hogy magával a szolgáltatóval egyeztetünk, illetve megnézzük, hogy helyben milyen szervekhez, szervezetekhez fordulhatunk a problémával.

Ebben tud segíteni a szolgálató

Ha már előre látjuk, hogy nem fogjuk tudni befizetni a számlát, akkor ezt érdemes minél hamarabb jelezni a közműszolgáltatónak. Kérhető a fizetési határidő kitolása, a fizetés átütemezése, illetve részletfizetés. Erről bővebben a Tudásbázisunkban írtunk.

Kérelmezhető továbbá a védendő fogyasztói státusz megállapítása. Szociálisan védendő fogyasztó lehet többek között az, aki időskorúak járadékában részesül, lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatást kap, esetleg fogyatékos személy. A védendő fogyasztóknak ugyanúgy ki kell fizetniük a számlákat, de bizonyos kedvezményekben részesülnek. A feltételekről és az ügyintézésről itt írtunk részletesen.

HIRDETÉS

Kihez fordulhatunk helyben?

A Hóvégén van egy új funkció, a ’Kihez forduljak?’, ami megmutatja, hogy milyen állami, önkormányzati és civil szervezetek lehetnek segítségünkre bajos ügyeinkben. Olvasónk első körben arra a kérdésre szeretne választ kapni, hogy a lakóhelyén elérhető-e valamilyen rezsitámogatás. Az ilyen jellegű ügyek jellemzően az önkormányzat hatáskörébe tartoznak, de érdemes annak is utánanézni, hogy helyben létezik-e esetleg valamilyen más támogató szervezet. Felcsaptuk a Kihez forduljak?-ot, beírtuk a települést, majd beállítottuk a szűrőket:

  • A ’Miben?’ pont alatt beállítottuk a ’Lakhatást’, ezen belül pedig a ’Rezsitámogatást’.
  • A ’Kinek?’ pontnál a ’Demográfia’ címszó alatt az ’Idősek’ csoportját.
  •  A ’Hol?’ pontnál mindhárom lehetőséget (helyi, megyei, országos) bepipáltuk, hátha több olyan szervezet is van, aki segíthet.

Az eredmény nem volt különösebben meglepő, rezsitámogatással helyben csakis az önkormányzatok foglalkoznak. Olvasónk ügyénél maradva, Túrkevén szintén a települési önkormányzatot kell keresni, azon belül pedig a szocális osztályt.

Kapcsolódó cikkünk: Kihez fordulhatnak segítségért az egyedül élő idősek?

Miben lehetnek Olvasónk segítségére?

A különböző támogatások feltételei településenként eltérhetnek. Létezik az ún. települési támogatás. Ez egy olyan pénzbeli vagy természetbeli szociális ellátás, ami a jövedelem kiegészítésére, pótlására szolgál, rászorultság esetén kérelmezhető az önkormányzattól. Ennek keretében nyújtható támogatás például a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez. Általában a jogosultság az alapján dől el, hogy mennyi a háztartás jövedelme és annak hány százalékát teszik ki a lakhatás költségei. A képviselő-testületek önkormányzati rendeletben határozzák meg, milyen célokra, milyen összegben és milyen feltételekkel nyújtanak támogatást.

Összefoglalva, helyben az önkormányzat szociális ügyekkel foglalkozó osztályával kell egyeztetni. Ott meg tudják mondani, hogy Olvasónk jogosult lehet-e valamilyen lakhatási költségekhez kapcsolódó támogatásra. Ilyen esetekben jellemzően települési támogatás adható, a kérelmező anyagi helyzetétől függően.

Önnek is segítségre van szüksége? Nem tudja, hogy kihez fordulhat? Használja az új funkciót, vagy írjon nekünk! Igyekszünk megfelelni a kérdésekre.

HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version