A rezsiemelés utáni első számlák rengeteg családnak okoztak kellemetlen meglepetést: hiába igyekeztünk visszafogni a fogyasztásunkat, a többségnek a vártnál magasabb összeget számláztak ki. Mi történik, ha nem tudunk időben fizetni? Mikor kapcsolják ki a gázt és áramot? Kihez fordulhatunk segítségért?

Minden kérdésre válaszolunk.

A magyar háztartásoknak nem csak a megemelt rezsiköltségekkel kell megküzdeniük, de a mindent sújtó brutális inflációval is. Igyekszünk spórolni az energiával, próbáljuk visszafogni a kiadásainkat, de ilyen árak mellett már nem nagyon tudunk hová hátrálni: enni, fűteni és világítani kell. A szolgáltatásoknak díja van, jól tudjuk, de bárkivel megeshet, hogy ezeket nem tudja a megadott határidőig rendezni. Először azt nézzük meg, mi történik, ha az áramért nem fizetünk.

Ha nem tudjuk kifizetni az áram számlát

Az első és legfontosabb dolog: ha már előre látjuk, hogy a csekken szereplő határidőig nem tudjuk befizetni a díjat, akkor azt jelezzük a szolgáltatónak! Ugyanezt kell tennünk, ha már kicsúsztunk a határidőből. Ezzel biztosíthatjuk a szolgáltatót arról, hogy nem akarunk kibújni a fizetés alól, illetve kérhetünk haladékot, részletfizetést. (Erről később.)

Nézzük meg az üzletszabályzatot!

Hogy pontosan mi van akkor, ha nem fizetjük be a villamosáram-szolgáltatás díját, az a szolgáltatótól is függ. Az eljárásrend nagyon hasonló, de érdemes utánanézni a részleteknek a szolgáltatónk üzletszabályzatában.

Az MVM esetében a fizetés azon a napon teljesül, amikor a pénzösszeget az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. fizetési számláján jóváírják. Ha ez időre nem érkezik meg, az MVM késedelmi kamatot számít fel (akár egyetlen napnyi csúszásnál is).

Késedelmes fizetéséből adódó egyéb igazolt költségek – ez meg mi?

Röviden, ha elmaradásunk van, és erről levelet/e-mailt küld az MVM, azt nekünk kell kifizetnünk. Áramdíj tartozás esetén kikapcsolási értesítő levelet kapunk, amelyben tájékoztatnak a hátralék összegéről és az összeg befizetési határidejéről.

Mikor kapcsolják ki az áramot?

Ha nem fizetjük be az értesítőben megjelölt határidőig a tartozást, akkor 63 nappal később a szolgáltató kikapcsolja az áramot a szerződés szerinti felhasználási helyen. A kikapcsolást végző szakembereknek nem lehet „megadni” a tartozást a helyszínen, ők nem bírálhatják felül a döntést.

Jó, ha tudod!

Az MVM-nél évente egyszer kérhetünk részlefizetést, illetve haladékot. Ennek lépéseiről korábban itt írtunk.

Ha a gáz befizetése okoz gondot

Akárcsak az áramnál, a gáz esetében is a számlán megjelölt határidőig kell rendeznünk a befizetést. Ha ez nem teljesül, a szolgáltató késedelmi kamatot számít fel (ezt a számla vagy egyedi esetben külön kamatértesítő tartalmazza). A késedelmes fizetésből adódó költségeket (pl. postaköltség, behajtási költség stb.) itt is felszámítják, amit természetesen szintén nekünk kell megfizetnünk.

Fontos!

Nem érdemes az ügyintézést halogatni. Attól, hogy nem vesszük át a felszólításokat, még ugyanúgy tartozni fogunk és ez a szolgáltatás kikapcsolásával sem „nullázódik” le. Minél hamarabb vesszük fel a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal, annál hamarabb kaphatunk segítséget.

Sokat spórolhatsz, ha kihasználod a rezsiárrobbanás idején a felhasználható kedvezményeket: mindent a gázártámogatásról!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Egész évben lombos, nyáron gyönyörű virágokat hoz: így neveld a japán cserjédet

Nagy népszerűségnek örvend a japán cserje. Nem csoda, hiszen mutatós, örökzöld növény, amelyet egyszerű nevelni. Ha ügyesen gondozzuk, apró fává nő, ha pedig többet...

Keveset költ Magyarország a szociális kiadásokra és ez hosszú távon is nagy bajt okoz

Az európai uniós tagállamok átlagosan a GDP 27 százalékát költik szociális kiadásokra, Magyarország ehhez képest csak 16 százalékot- derül ki az Eurostat adataiból. A...

Mi lesz a lakáshitellel válás esetén? Vigyázz, a CSOK-nál és a Babavárónál más szabályok érvényesek

A tavalyi évben Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján 50 150 házasság köttetett és 16 700 válás véglegesítődött. Habár ez az adat nem azt...