Hogyan igényelhetik a nagycsaládosok a gázárkedvezményt? Milyen feltételeknek kell megfelelnie a többgenerációs háztartásban élőknek, hogy gázártámogatást kaphassanak? Mutatunk minden tudnivalót, szükséges dokumentumot.

Nagycsaládos gázártámogatás: ki jogosult rá?

Nagycsaládos kedvezményre jogosult, aki egyetemes szolgáltatási szerződéssel rendelkezik

  • és legalább három gyermek után, illetve figyelembevételével részesül családi pótlékban, vagy
  • családi pótlékban részesülő személlyel egy háztartásban él.

A nagycsaládos kedvezmény csak egy felhasználási helyen vehető igénybe. Fontos, az engedmény nem jár automatikusan, hanem igényelni kell.

Mennyi a kedvezmény?

Három gyermek esetén az évi 1729 köbméternyi rezsicsökkentett áron vásárolható földgázon túl további 600 köbméter, négy vagy több gyerek esetén minden gyermek után még 300 köbméterrel nő a kedvezményes sávhatár.

Mi kell az igényléshez?

A kedvezmény igénybevételéhez igénylőlap kitöltése és aláírása, valamint mellékletek csatolása szükséges.

A nagycsaládosok bármikor benyújthatják a kérelmet a bejelentett lakóhely, illetve tartózkodási hely szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatalhoz. Az igénylőlap beszerezhető

Egyéb tudnivalók

A kérelemhez mellékelni kell

  • a kérelem benyújtását megelőzően kézhez kapott utolsó számla (részszámla) másolatát, valamint a számlán szereplő összeg befizetését igazoló okmány másolatát (pl. csekk, átutalás),
  • a szolgáltatásba újonnan bekapcsolt felhasználási hely esetén pedig az egyetemes szolgáltatási szerződés másolatát.

További részletek a MÁK oldalán, itt.

Hogyan érvényesítik a kedvezményt?

A szolgáltató a nagycsaládos kedvezményt a kormányhivatal által kiadott határozatnak megfelelően a kiállított számlában (részszámlában) érvényesíti.

Többgenerációs háztartásban élők kedvezménye

Az együtt élő többgenerációs családok – legfeljebb négy lakás esetén – nagyobb mennyiséget kapnak a rezsicsökkentett árú földgázból. Erről korábban itt írtunk.

A kedvezmény megszerzéséhez szükség van egy hatósági bizonyítványra. A rendelet úgy szól, hogy azokban a nem társasházi ingatlanokban, ahol legfeljebb négy „rendeltetési egység” (mondjuk úgy, lakóegység, bővebb infó ebben a cikkben) található, a település jegyzője kérelemre 8 napon belül hatósági bizonyítványt állít ki ezek számáról.

Nem éri meg trükközni

Ha egy ellenőrzésnél kiderül, hogy hamis adatokat adtunk meg, súlyos büntetésre számíthatunk, a jogosulatlanul igénybe vett mennyiséget a piaci ár másfélszeresén kell kifizetni.

Hogyan lehet igényelni?

Mint írtuk, a hatósági bizonyítvány kiadását kérelmezni kell. A legutóbbi hírek szerint erre nincs egységes nyomtatvány, ezért érdemes először az önkormányzatot megkérdezni, pontosan milyen formában adható le a kérelem és mit kell hozzá még csatolnunk. Ha ez sikerült, és megkaptuk a hatósági bizonyítványt, azt az MVM-nek kell eljuttatni egy nyilatkozattal (innen tölthető le).

A szükséges dokumentumok benyújthatók

  • az ügyfélszolgálati irodáikon személyesen időpontfoglalást követően,
  • postai úton, vagy
  • a csaladikozosseg@mvm.hu e-mail-címre küldve. Ez a leggyorsabb módja az ügyintézésének.

Mennyi a kedvezmény?

A többgenerációs családi házaknál annyiszor lehet igénybe venni a rezsicsökkentett áron felhasználható 63 645 megajoule (MJ), legalább 1729 köbméter kedvezményes mennyiséget, ahány különálló lakás van az ingatlanban, de legfeljebb 4 lakás után jár. Vagyis két lakás esetén a kedvezmény duplázódik, három lakásnál triplázódik, négynél pedig négyszereződik.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Tavasszal gyűjthető gyógynövények: áprilisban és májusban ezt a hatot keresd

A gyógynövényekkel sokféle (egyszerűbb) betegséget kezelhetünk, csillapíthatjuk a fájdalmat, nyugtathatjuk idegeket, ráadásul teljesen ingyen juthatunk hozzájuk. Hasznosak, könnyű beszerezni őket és a gyűjtögetés akár...

Mit tehetünk a darazsak ellen? 7 környezetbarát megoldás

Hamarabb jött a jó idő és sok helyen feltűntek már a darazsak. Bár hasznuk is van ezeknek az állatoknak, jó, ha felkészülünk. Mit tehetünk...

Első házasok támogatása: hogyan kell igényelni, milyen segítséget kaphatunk?

Az első alkalommal házasságot kötők számos kedvezményben részesülhetnek, főleg akkor, ha még a családalapításon is gondolkoznak. Az állami támogatások mellett egyes települések önkormányzatai is...